dinsdag 1 september 2020

EN WEER MOET PLEIN OOST LEUKER WORDEN (Geschiedenis herhaalt zich)


'Wat brengt de toekomst? We werken aan een plan voor Plein Oost. Er wordt een stedenbouwkundig onderzoek gehouden over de winkelpleinen Oost en West, er is gesproken met omwonenden, ondernemers en andere partijen. Daarnaast is gekeken naar wat op kortere termijn noodzakelijk is als het gaat om het onderhoud van het plein. Zo woorden de eerste stappen gezet op weg naar een bruisende ontmoetingsplek voor de bewoners van Beijum.'

Het staat er echt. In de jongste wijkkrant De Beijumer op de pagina Wijkvernieuwing. Als je langer in Beijum woont, weet je dat om de pakweg tien jaar mensen en organisaties zich bezig gaan houden met 'het levendig en bruisend' maken van Plein Oost.
Begin deze eeuw werd er van alles uit de kast getrokken om Plein Oost en Beijum Oost 'leefbaar' te maken. Er was destijds geld zat om te besteden en de subsidie-projecten rolden over genoemde delen van de wijk.
Het zou interessant zijn te weten hoeveel geld er de afgelopen kwart eeuw in Beijum is besteed aan opbouw-feestjes. Aan Plein-Fijn-projecten, aan Heel de Buurt bijeenkomsten en  feestjes, de Wegwijsbus, aan de pagina destijds in de Beijumkrant met opbouw-berichten, aan heerdfeestjes, zeskampen, etc.

En wat heeft het allemaal opgeleverd?

Cynisme ligt op de loer.

Terug naar de huiskamer van Beijum, Plein Oost. Zolang als deze blogger in Beijum woont is getracht het plein 'leefbaarder en drukker' te maken.

Lentemarkten, een Plein-Fijn actie, ontwerpen voor een nieuw plein, zeskampen, dansers, rommelmarkten, wat werd er niet uit de kast getrokken om levendigheid op het saaie en doodse plein (behalve tijdens zomerse dagen als de fonteintjes spetteren) te bewerkstelligen. Er was zelfs een tijdje een Pleingroep. En wat was het gezellig en kleurrijk tijdens Kleurwijk Beijum op Plein Oost.In 2013 ging het plein op de schop
De Wegwijzer, dat moest het worden omstreeks 2006. Een multifunctioneel gebouw.
meepraten met de gemeente over Plein Oost...2009

Zo moest Plein Oost er uit komen te zien, 2012

De aangelegde fonteintjes op het plein maakte de gemeentesecretaris in 2013 helemaal blij...
Het wijkvernieuwingsplan van de gemeente Groningen, 2018

Braderie in 2019
Het gaat maar door het gaat maar door en het gaat maar door.
Als Plein Oost een mens zou zijn dat zou het zich na de afgelopen twintig jaar compleet misbruikt voelen.

Het mag niet zijn zoals het is, lief, lelijk, onaantrekkelijk. Steeds maar weer moet er een facelift komen, steeds maar weer moet er reuring op het saaie plein komen.

Nu weer een stedenbouwkundig onderzoek. Zie tekst bovenaan. Weer gaan er duizenden euro's in het plein te Beijum zitten, en het wordt toch nooit wat.

Foto's zijn een paar dagen geleden tegen schemerdonker gemaakt.
Heerlijk even zitten op het eenvoudige plein.

Verbeelde deze blogger het zich? Of hoorde hij echt het plein zachtjes kermen: 'Laat-me-toch-een-keer-met-rust!!'

2 opmerkingen:

Chris zei

Kansloos project. Er is een reden dat het nooit wat wordt met plein oost en dat is de samenstelling van de bevolking in dit deel van de wijk. Als ondernemer is er geen droog brood te verdienen aan deze groep.

Gezellig wordt het ook niet, zolang de openbare ruimte door de eigen inwoners wordt vervuild.

Kortom situatie accepteren en geen tijd, geld en moeite meer aan besteden.

Anoniem zei

Helemaal mee eens