dinsdag 13 mei 2014

UIT DE OUDE DOOS (203)

Bovenstaande (links) gedeelte uit een door de gemeente Groningen onder Beijumers uitgedeelde folder is ruim acht jaar oud. Het plan voor aanpak winkelplein Beijum-Oost bestond destijds uit vijf speerpunten, links:
* Centraal plein wordt aangename verblijfplaats
* Doorgaande route voor auto en bus verdwijnt
* Parkeerruimte wordt beter benut
* Winkelcentrum krijgt betere uitstraling
* Eén loket voor welzijn, zorg en veiligheid

In de folder staat ook:
Waarom is het plan nodig?
Het winkelplein is veel buurtbewoners al een tijd lang een doorn in het oog. Het plein is geen plek waar je graag wil zijn. Het is rommelig en onoverzichtelijk en er rijden auto's en bussen doorheen. 's Avonds kent het plein veel donkere hoeken. Dat voelt niet prettig. Leegstaande winkelpanden en dichtgemaakte winkelpuien zorgen voor een onprettige sfeer. 
Al enkele jaren werken gemeente, bewoners, corporaties, opbouwwerk, ondernemers en politie samen aan meer leefbaarheid in Beijum-Oost. Deze sociale wijkvernieuwing heeft de situatie op het winkelplein al een stuk verbeterd. De overlast als gevolg van hangjongeren, zwerfvuil en drugsgebruik is merkbaar afgenomen. Om het winkelcentrum aantrekkelijk te maken is meer nodig. Buurtbewoners en winkeliers hebben gezegd: 'Het kan zo niet langer. Gemeente doe er wat aan. En snel.'

Het is 2014. De rechter foto is onlangs gemaakt, u ziet het leegstaande pand waar ooit een videotheek in zat. Foto links, medewerkers van Pand49 waren een dag of tien geleden bezig om het pand leeg te strippen. Het is einde verhaal voor dit kunstenaarscentrum.

Winkelcentrum Oost bestaat niet meer, er is immers maar één winkel overgebleven, de Aldi.
Het lege kunstenaarspand heeft een nieuwe bestemming, kinderopvang Leutje Laiverds verhuist binnenkort van het Trefpunt naar Plein Oost.
Tot een uur of drie 's middags moet de levendigheid overwegend van de klanten die naar de Aldi gaan komen.
De lezer moet zelf maar bepalen of de plannen om van Plein Oost een 'aangename verblijfplaats' te maken zijn gelukt of niet.

Geen opmerkingen: