zaterdag 17 mei 2014

"WE GAAN KOMENDE WEEK BEKEUREN"

"Er mag niet op het fietspad langs de Zuidwending gefietst worden. We hebben klachten binnen gekregen, vandaag delen we nog waarschuwingen uit maar vanaf volgende week gaan we verbaliseren." De blogger ontwaarde vrijdagmiddag twee Bijzondere OpsporingsAmbtenaren bij de brug over de Zuidwending, nabij de Calvijnschool. Tijd voor een goed gesprek.
Een van de twee heren was de afgelopen twee maanden een paar keer hoofdonderwerp in verschillende blogberichten op Beijumnieuws. "Daar ben ik niet blij mee, ik doe gewoon m'n werk." Hij oogde oprecht aangedaan, en hij maakte een vriendelijke indruk. Maar hoe kan het nou dat verschillende mensen zich onheus bejegend hebben gevoeld door u? "Dat weet ik niet. Ik zit niet zomaar aan mensen, en ik sta ze vriendelijk te woord." De blogger twijfelde niet aan z'n woorden, maar dat doet hij ook niet aan de woedende verhalen die 'slachtoffers' van BOA-optredens hem vertelden. Zal de waarheid in het midden liggen? Hoe het ook zij, de wederhoor was welkom, maar steeds één kant van 'het BOA-verhaal' beschrijven is niet bevredigend.

Ondergetekende: er gaan verhalen rond dat jullie 's ochtends in een hinderlaag gaan staan om eigenaren van loslopende honden te kunnen bekeuren. En jullie salaris zou uit het geld worden bekostigd die door bekeuringen wordt geïncasseerd. Is dat zo? "Dat zijn fabeltjes."
Ook klagen mensen dat een hond bij thuiskomst uit de auto springt en drie meter van de eigen erf loopt, en dat jullie dan een boete uit gaan delen. De BOA: "Natuurlijk doen we dat niet, we hebben toch een hart?"
Is het goed dat ik jullie op de foto zet? "Prima, maar liever niet met herkenbare gezichten." De mens achter de veelbesproken ambtenaar liet een vriendelijk gezicht zien, de blogger weet niet of dat komt omdat de BOA sprak met iemand die schrijft en publiceert: "Nogmaals, ik doe gewoon m'n werk. Ik heb ook vrouw en kinderen. Schelden doet me niet zeer, maar ze moeten me niet gaan slaan."

Hij had zich geërgerd over reacties onder het laatste BOA-bericht. "Er was iemand bij die verkondigde dat er nog doden gaan vallen, dit vind ik echt veel en veel te ver gaan, ik laat me niet bedreigen. Ik ben wel boos op u geweest." De wijk-blogger voelt zich boodschapper en doorgeefluik.

Waarom staan jullie hier eigenlijk? "We hebben klachten gekregen over dat er mensen met de fiets of brommer over het fietspad langs de Zuidwending rijden. We staan hier vandaag om te waarschuwen, vanaf volgende week gaan we bekeuren."

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Fietsers en bromfietsers hebben volgende week kans bekeurt te worden als ze op het voetpad dat langs het Beijumer kanaal loopt gaan rijden. De gezagsdragers doen het naar eigen zeggen voor veiligheid en leefbaarheid. Om voetgangers te beschermen.

Er voegde zich een betrokken Beijumer bij het gesprek, u ziet hem op bovenste foto bij de gezagsdragers staan. Tegen dé BOA: "U bent beroemd geworden in Beijum." De Beijumer belde de blogger gisteravond naar aanleiding van het gesprek met de BOA's bezorgd op: "Dit gaat niet goed. Zo lang ik in de wijk woon fietsen mensen langs de Zuidwending, dat is gewoonterecht geworden. Dit gaat volgende week nieuwe heibel opleveren, misschien gaan er wel klappen vallen. Als ze nou bromfietsen gaan bekeuren, dat is tot daar aan toe. Maar fietsers is een domme zet."

Op dit pad kunnen (brom)fietsen komende week worden bekeurt
De blogger woont twintig jaar in Beijum. Hij weet niet anders of je mag langs de Zuidwending fietsen. Hij doet het ook al jaren, niet om te provoceren of om vrijgevochten te willen zijn, maar vanuit gewoonte. Bij wandelende tegenliggers fiets je rustig aan. De blogger kan zich niet herinneren dat wandelaars en fietsers ooit mot hebben kregen op het voetpad. Bijna iedereen doet het, ook al staan er borden waarop aangegeven staat dat het een voetpad is. Fietsen over Plein Oost, over Winkelplein West, over de parkeerplaatsen voor Winkelcentrum Beijum, door het Groene Hart van de wijk. Het mag allemaal in Beijum. Of toch niet? Er staan twee scholen langs de Zuidwending, de Calvijnschool en de Expeditie. Regelmatig ziet ondergetekende kinderen op fietsjes over het voetpad rijden, klaarblijkelijk is dat veiliger of korter dan langs de wijkring te gaan. Hele schoolklassen fietsen soms mét leerkracht richting Kardinge. Die ga je toch niet bekeuren?

Loslopende honden, fietsers die over een voetpad rijden, officieel mag het allemaal niet. Maar mensen zullen het blijven doen, handhaven of niet.

De BOA's die ondergetekende vrijdag ontmoette lieten hun menselijke en sympathieke kant zien.
Beijumers zijn misschien wel een lastig volkje. In een ruim opgezette wijk die veel weg heeft van een dorp willen ze het liefst hun hond zo vrij mogelijk uit kunnen laten. En kunnen fietsen waar ze willen (gegeneraliseerd gezegd).

Kijk volgende week uit als u met uw fiets langs de Zuidwending wil gaan.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Nog maar een keer: het is niet bijzonder opsporingsambtenaar maar buitengewoon opsporingsambtenaar.

Willem Pauwelussen zei

Ja,het is wel knap lullig natuurlijk, die handhavingsdrang. Ik denk dat de BOB ze liever bij de Korrebrug ziet staan.
Maar die blauwe overhemden doen ook maar hun werk waar ze opdracht toe hebben gekregen.
Er is op een hoger niveau in de hiërarchie van wetshandhavers en/of bestuurders besloten dat hier strak gehandhaafd moet worden.
Als je daar op tegen bent, dan moet je dus op dát niveau actie ondernemen.
En waar of wie dat is, dat zal een van die BOA's vast wel kunnen vertellen.

Mark Sierksma zei

Dat vind ik nou een goed bericht!
Regelmatig word je daar door "onvriendelijke" fietsers en brommers
Kwaad aangekeken als je niet snel genoeg aan de kant gaat.

emmy zei

Inderdaad een goed bericht. Laten ze de fietsers maar wat vaker bekeuren. Zou het ook erg prettig vinden als ze gaan bekeuren in het groene long. Moet om de haverklap mijn honden en dcchter aan de kant trekken omdat er weer eens een fietser te hard over de voetpaden gaat.

Ze letten niet op en gaan er voor de gein maar vanuit dat je hond los loopt en letten dus niet op de riemen en proberen tussen jou en je hond door te gaan. Vind het opzich totaal niet erg als die fietser zijn nek breekt, is tenslotte zijn eigen schuld, maar mijn hond raakt dan ook gewond.

Als ze gewoon rustig zouden fietsen en zouden opletten dan is het nog niet zo erg. En net zoals Mark zegt als je niet snel genoeg dekking zoekt dan wordt je vuil aangekeken.

Willem Pauwelussen zei

Nou Johan, ik heb je berichten nog eens nagelezen, en lees slechts dat de man zijn oprechte angst heeft geuit dat er slachtoffers kunnen vallen en dat is echt wel wat anders dan een dreigement dat er doden zullen vallen. Ik snap dan ook niet waarom die BOA boos op je is, hij ziet spoken die er niet zijn. Die meneer M.H. zat fout, maar of de behandeling die hij kreeg daarmee in overeenstemming is? Kan ik niet beoordelen, maar zolang dit niet duidelijk is geeft het geen pas om ook nog eens de boodschapper uit te veteren.
Hoezo vrijheid van journalistiek?

Anoniem zei


maw neutraliteit staat voorop?

o, als de BOA's toch aan het controleren zijn, laat ze dat dan ook even op de voor-en achter fietslampen doen!!!
2 vliegen in 1 klap, ja toch?

gr. Therèse

simone zei

Ik ben het helemaal met Emmy eens. Laat ze de fietsers daar maar aanpakken. Ik loop er ook weleens met mijn hond maar ik vertik het de laatste tijd om haar bij me te roepen. (Voor andere voetgangers uiteraard wel!)

liesbeth zei

Laten ze hier achter maar eens gaan staan....brommers racen hier gewoon over het voetpad terwijl aan de overkant van de wending het fietspad zit.Fietsers die bijna je honden overrijden..en dan nog een grote bek na geven als je er wat van zegt....

Willem Pauwelussen zei

Hoi Liesbeth, waar is 'hier achter'?

Anoniem zei

Ha, half Beijum baalt van honden en baasjes, gaan hondenbezitters opeens zitten kiften op fietsers die langs hun hondje fietsen. Oh oh oh.

Anoniem zei


oh nee anoniem 17.20 uur.
we hebben het hier over de zuidwending waar het LOSLOOP GEBIED voor honden is.
bij mijn weten heeft er nog nooit een blauw bord met een fiets erop gestaan.
wél 1 met een groot en klein mens erop.

haal dus de dingen aub niét door elkaar, wil je???

gr. Therèse

Jan Bakker zei

Gelukkig dat ze nu eindelijk overgaan tot verbaliseren. SInds de burgermeesters-wisseling waait er duidelijk een andere wind (strenger) bij de politie. Ruudje maakt er echt werk van. Peter (Rehwinkel) was de vriendelijkheid zelve, wat helaas tot veel kritiek heeft geleid.

Ook ik ken de genoemde ambtenaar, althans heb er vaak een praatje meegemaakt. Je zegt heel terecht, Johan, dat hij oprecht oogt (...) en dat je niet aan zijn woorden twijfelt, want ik ken hem als een vriendelijke, zachtmoedige persoonlijkheid. En ik twijfel niet aan zijn woorden, als hij zegt niet zomaar aan mensen te zitten.Het moet een keer duidelijk zijn dat verbalisanten van ambtenaren en hulpverleners af moeten blijven! Gelukkig staan daar vanaf januari 2015 hele zware straffen op!! Dan kom je er met een hoge boete niet meer af, en er wordt dan sowieso ook niet meer gediscussieerd met deze lieden. Helaas zijn deze maatregelen wel nodig in onze steeds hardere, ruwe maatschappij.

Anoniem zei


mooi gezegd en helemaal mee eens, meneer bakker.

ben benieuwd hoe het vandaag gaat, daar aan de Zuidwending...

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Toevallig vandaag het DvhN ingekeken. Een ingezonden brief vertelde over een schaapherder die een bekeuring van een BOA kreeg omdat zijn bordercollie losliep. Terwijl die hond aangelijnd onmogelijk zijn werk kan doen! Dat is toch in wezen net zoiets als iemand bekeuren omdat hij op 10 m van een losloopgebied zijn hond al loslaat? Wordt van een BOA verwacht dat hij handelt volgens de letter van de wet of in de geest van de wet?
En als je niet aan de woorden van deze BOA twijfelt, is er dan reden om wél aan de woorden van M.H. te twijfelen?
Nogmaals, de man zat goed fout door volgens mij ook nogal hooghartig) te weigeren de bekeuring in ontvangst te nemen. Maar moet hij dan lijfelijk worden gestopt in zijn voortgang? Heeft een BOA daar het recht toe? En als die man zich dan verweert moet hij dan worden geverbaliseerd wegens mishandeling? Is dat wel mishandeling dan? Of is die BOA zijn boekje te buiten gegaan in het lijfelijke contact met zijn verbalisant? En is het dan zinvol om de man mee naar het bureau te nemen, hem daar tot twee keer toe in de cel te zetten en niet de moeite willen nemen om hem weer netjes thuis te brengen?
Op deze vragen zou ik eerst antwoord willen hebben voordat ik oordelen vel à la Jan Bakker.

Anoniem zei


ik denk dat het moeilijk zal worden wat jij wil, Willem.
het lijkt mij een ja/nee situatie tussen 2 personen.
er stond geloof ik een collega van de BOA bij zover ik weet?
van hém zou het dan afhangen maar hoe objectief kan deze man zijn?
(o enne...ik geloof de V moet een F zijn ;-)
waar of niet, meneer bakker??

Glimlachend groet jullie, Therèse

Willem Pauwelussen zei

Ik vind toch echt dat de man minstens een buskaartje had kunnen worden overhandigd.