donderdag 29 mei 2014

"KIJK MIJNHEER, EEN KIKKER"


"Kijk mijnheer, ik heb een kikker gevangen, kijk maar in het emmertje." Mijnheer hoefde niet in het emmertje te kijken, twee kinderhandjes tilden de kikker uit z'n onvrijwillig zwemomgeving en twee trotse ogen keken hem aan.
Er werd lief met het beestje omgegaan: "Ik zet hem zo weer terug in het water hoor." Het is mei en tientallen (honderden?) kikkers kwaken in de Beijumer sloten dat het een lieve lust is. De beestjes weten het niet, maar het kwaak-gedrag kan de nieuwsgierigheid van kinderen opwekken. Als je goed kijkt zie je af en toe zo'n groen monstertje boven het wateroppervlakte uitspringen. Wat leuk om een kikker met een schepnetje te vangen en in een emmertje te stoppen, zo kun je hem even goed bestuderen.
De herinneringen van mijnheer gaan terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw. In de Kanaalstreek wemelde het van de sloten en kanalen. Wat een feest, roeien, zwemmen, vissen, kikkers en kikkerdril.

Mensen zijn niet altijd lief. En ook niet naar dieren toe. Het was in de seventies een soort van sport om een kikker op te blazen. Stop hem een rietje in z'n achterste, en blazen maar. Arme kikkers, achteraf geredeneerd. Maar het was (is?) geen wreedheid vanuit de kinderbeleving geredeneerd. Is een kind die een vlieg de vleugeltjes uittrekt een sadist? Nee, je wil ontdekken: hoe zit het leven in elkaar? Dat zo'n ontdekkingstocht er weinig subtiel aan toe gaat, is te begrijpen. Mijnheer herinnert zich uit z'n kinderjaren dat muizen klem zaten in een muizenklem. Een gevangen snoek spartelde minutenlang op de kade van het Knoal.

Als het goed is, ontwikkelt een volwassen mens in de loop der tijd invoelend vermogen, ook wel empathie genoemd. Maar 'de wereld' overziend bedenkt mijnheer dat dit voor de mensensoort wel eens een moeilijk en hardleers proces kan zijn. Wat een oorlogen, conflicten, wreedheden en ander 'ongemak' (licht uitgedrukt).

Maar voordat mijnheer gaat preken, een Beijums meisje ving een kikker, ze betaste en bestudeerde het groene mormeltje, liet het trots zien, en zette het liefdevol terug in de Beijumer sloot.

Geen opmerkingen: