woensdag 7 mei 2014

DENK OOK AAN PRIVACY VAN ANDERE BEIJUMERSDe blogger komt gelukkig zelden bij de huisarts of in de apotheek (afkloppen!). Gezondheid is van onschatbare waarde. Wat hij zeer af en toe bij de huisarts komt bespreken, of wat sporadisch uit de apotheek moet worden gehaald is, net als voor iedereen, een privéaangelegenheid. 
Sinds enige tijd, ondergetekende weet niet hoe lang, is er bij de apotheek in het Gezondheidscentrum een nummertje-trek-apparaat bij de ingang neergezet. Handig en duidelijk, het voorkomt irritatie omtrent mogelijk voordringen van iemand. Als het druk is weet je, ik kan er even uitlopen of het tegenoverliggende kledingwinkeltje in het Centrum voor Jeugd en Gezin met een bezoek vereren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je beurt kwijt raakt.

Wat tijdens het laatste bezoekje van de blogger ook opviel, vorige week was dat, is dat er rode linten op de vloer voor de balie zijn geplakt. Er wordt mee aangegeven dat je niet bij een klant die voor je is in de persoonlijke ruimte moet gaat staan. Een bezoek aan de huisarts is privé. Maar pillen, druppels of een tube zalf halen ook.

Gaat het iemand in het dorp Beijum wat aan als iemand anders iets uit de apotheek haalt tegen aambeien, geslachtsziektes, (schaam)luizen, of als een dorpsgenoot valium of slaappillen of iets dergelijks op recept meekrijgt?

Het allerbeste zou zijn als je je medicinale dingen vanuit een apart hokje op zou kunnen halen.
Je kunt wel aan de privacy van anderen gaan denken, zie foto boven, maar zonder dat je het wil kun je in de kleine ruimte van de apotheek te Beijum meeluisteren naar wat voor tips de medewerkers vanachter de balie aan de klanten meegeeft omtrent medicatie- of zalfgebruik.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Is het so wie so niet een beetje raar en beschamend om naar de apotheek in je eigen woonwijk te gaan ?
Gr., Ketelbinkie

Anoniem zei

Die rode strepen staan er al een hele tijd.

Anoniem zei

Dat de apotheek veel te klein is, blijkt ook wanneer de mensen hun medicijnen na vieren komen halen, en buiten moeten staan omdat het binnen te vol is. Ik ben het wel met je eens overigens wat betreft de privacy. De apotheek uit mijn jeugd had 3, 4 balies gescheiden door tussenschotten. Zeer prive, een beetje zoals het stemhokje.

Anoniem zei

Niet beschamend toch?
Eerder handig bij nood.

Anoniem zei

Wellicht is het met de apotheek eigenlijk net als met de kerk, een gevangenis of ziekenhuis : je kan er maar beter helemaal niet komen, want je wordt er totaal vergiftigd....
Gr., Ketelbinkie

Willem Pauwelussen zei

Nou, dan wil ik wel eens weten waar Ketelbinkie heengaat als hij een ontsteking in het lijf heeft.
Naar de apotheek in de Wijert zodat niemand in Beijum ziet dat hij zich vrijwillig laat vergiftigen?
Ben blij dat ze er zijn, maar je kunt ze inderdaad beter niet nodig hebben.
Chemische geneeskunde zou moeten worden ingezet als gebleken is dat het met duurzame geneeskunde niet lukt.

Anoniem zei

Tsja Willem vermoedelijk raak ik nooit ontstoken want ik begeef mij nooit op genoemde giflocaties en al helemaal niet bij levensbedreigende rode strepen in een apotheek, En zeg nou zelf Willem, wanneer je niet helemaal lekker in je vel zit, dan kun je toch veel beter een natuurlijke geneeswijze volgen die het zelfgenezend vermogen van de mens aktiveert i.p.v. jezelf vol te proppen met rotzooi van een organisatie die niet meer jouw gezondheid als doel en devies heeft, maar louter uit is op het maken van winst, dus op jouw portemonnaie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat - triest genoeg - de vlag er nu zo bij hangt.

Willem Pauwelussen zei

Helemaal juist, het is triest dat gezondheid (zoals meer intieme zaken) een winstobject is. En ook helemaal juist: naar een natuurgenezer gaan is verre te verkiezen boven de neiging om maar meteen met chemie te gaan smijten. Ziekte is een signaal van het lichaam: hé je gaat verkeerd met me om, doe er wat aan! Probleem is alleen dat je ook wel in staat moet zijn om dat signaal te horen. Als je, door opvoeding of je huidige situatie propvol zit met(onverwerkte) woede en/of angst kan dat wel eens zo luid schreeuwen dat je daardoor de lichaamssignalen niet hoort. Het is heel fijn voor meneer Ketelbinkie dat hij kennelijk zo goed in balans is dat hij op tijd die signalen hoort. Maar ik denk dat hij zichzelf niet kan propageren als maat voor de rest van de mensheid. Er is geen homaeopaat die je van leverontsteking kan genezen, en ik denk dat kanker en aids ook een heel moeilijk verhaal gaat worden.
Oké, elke ziekte heeft een (!) psychische oorzaak. Dus als je wordt getroffen zoek dan een goeroe (een psych oid) die je helpt die oorzaak op te sporen. Maar realiseer je dat ieder mens weer een ander karma heeft en het daarom op zijn zachtst gezegd nogal voorbarig is om luidkeels te verkondigen dat bij iedereen elke aandoening via duurzame geneeskunde kan worden verholpen. Nogmaals, ik ben wel blij met die apotheek in de buurt.
Sorry, ik ben nogal uitgebreid, mijn eerste reactie was korter maar ging helaas verloren.
Maar wel leuk, die oude schrijfwijze van de muntendrager.

Anoniem zei

Willem, wat een wonderlijk verhaal....Enerzijds ken je de juiste weg naar heling en genezing en toch ben je blij met die gifwinkel die alles op haren en snaren zal zetten om jou tot junk te maken wanneer men daar de kans toe krijgt....
Ook daar zegt men beslist geen portemonNEE tegen de portemonnaie... :-) :-) Gr., Ketelbinkie

Willem Pauwelussen zei

Naar welke natuurgenezer raad jij mensen heen te gaan met een leverontsteking,kanker of aids?

Anoniem zei

Het is een ongelooflijke kloten apotheek, ik hoop dat hij snel failliet is en dat er leidinggevenden in komen met enig verstand. Wachttijden van >20 minuten, wachtrijen tot buiten is ronduit ASOCIAAL!

Willem Pauwelussen zei

Dat is wel erg snel geoordeeld zeg.
Ze hebben,als ik het goed heb gezien, 2 balies. Je levert je recept af en dat moet dan gemaakt worden. Dat kan wel even duren, ingrediënten bij elkaar zoeken, afwegen, tot de gewenste vorm persen en dan verpakken.
Kijk, en dan kun je wel andere mensen vast gaan bedienen, maar dat heeft alleen maar tot gevolg dat het binnen met al die lieden die op hun recept wachten, zo vol is, dat het letterlijk adembenemend wordt. Een soort overkapping buiten voor klanten die in de regen staan te wachten, zou dat mogelijk zijn?
Want het is inderdaad krap bemeten, maar als iedereen direct na zijn werk komt, dan is het spitsuur, en als er 10 wachtenden voor je zijn en je moet 20 minuten wachten vind ik dat ze nog behoorlijk poot aan werken met twee minuten per klant.
Meer personeel zou misschien een optie zijn, maar dat moet ook uitkunnen en er moet werkplek voor zijn.
Nogmaals ik ben blij dat die er is.

Anoniem zei


zelfs mijn antroposofische arts zou me door verwijzen naar een desbetreffende specialist, mocht er verdenking bestaan over het hebben van 1 van de 3 ziekten die je noemde, Willem.

Ketelbinkie, heb jij een reguliere huisarts of....

gr. Therèse