dinsdag 20 mei 2014

UIT DE OUDE DOOS (204)


De foto's zijn van geen al te beste kwaliteit, maar ze geven toch een stukje schoolgeschiedenis van de nog jonge wijk Beijum weer. Waar nu basisschool de Expeditie staat, een samenvoeging van de Doefmat en de Dijk, daar stond tot ongeveer vijf jaar geleden een krakkemikkige 1e Montessorischool.
De school had meer weg van een noodvoorziening dan van een stevige stenen onderkomen, de laatste jaren lekte het dak aan alle kanten. Maar het had sfeer. Het was een actieve school met veel betrokken ouders.
De eerste helft van de voorbije eerste decennium van deze eeuw werd de school geteisterd door ruzie, conflicten en richtingenstrijd. Vanaf ongeveer 2007 werd het rustiger, er kwam een directeur aan het roer die zich niet liet meeslepen en er waren nieuwbouwplannen in de maak. In 2010 werd het krakkemikkige noodgebouw afgebroken, Montessori-onderwijs werd voortgezet in een gloednieuw wit gebouw, het stond in 2011 in de top 10 van mooiste nieuwe gebouwen in Nederland (Volkskrant).
Van een 'noodschool' naar een der mooiste gebouwen van het land, het kan verkeren. Tussen 2010 en 2013 beleefde de Montessorischool misschien wel de rustigste en stabielste periode uit z'n bestaan. De ironie wil dat deze periode het einde van de school inluidde.

Beijum was ooit de kinderrijkste wijk van Nederland, maar sinds enige jaren worden er minder kinderen geboren. Met als consequentie dat het ruime aanbod van basisscholen in Beijum noodgedwongen in moest krimpen.

Er zal door sommige ouders met nostalgische gevoelens naar de ongeveer twaalf jaar oude foto's worden gekeken. Maar van verschillende kanten krijgt de blogger te horen dat de nieuwe fusie-school (Dijk-Doefmat) bij zowel ouders, leerkrachten én kinderen in de smaak valt.

1 opmerking:

Anoniem zei


Ondergetekende was 1 van de 40 ouders, die de eerste openbare Montessorischool mee heeft doen ontstaan.
ieder jaar wel 1 keer twijfelde ik aan het systeem.
tóch heb ik nooit spijt gehad, dat mijn kind(eren) de kleuter-en basisschool doorlopen hebben.
de eerste lessen werden aan de Korreweg gegeven.
de kleuterafd. cq onderbouw daar waar ik geloof nu de opslag van de gemeentelijke groenvoorziening is.
de midden-en bovenbouw in het eerste gebouw over de brug richting centrum, aan de linkerkant.
waar zijn toch die 31 jaar gebleven...

Kan iemand me zeggen...is het nu in die samen gevoegde scholen geen Montessori onderwijs meer?

en de voormalige Boerhaveschool in Corpus den Hoorn?
is dat nog wel een Montessori school?

Leuk Johan, dat je dit artikel geplaatst hebt.
dank je :-).

gr. Therèse