donderdag 22 mei 2014

STEMLOKAAL TINE MARCUSSCHOOL

Door Willem Pauwelussen


Om 9.45 zijn er al een kleine 40 stemmen uitgebracht in het stemlokaal van de Tine Marcusschool. De drie verantwoordelijke heren doen het al heel wat jaartjes, ik mag ze best ‘diehards’ noemen van ze.
Ze hebben nog niet duidelijk een mindere opkomst gezien dan vorige keren.
Nee meneer, hier wordt niet gediscussieerd, de mensen doen dat onderling niet, en wij mogen dat niet want we moeten onpartijdig zijn.
Wat er leuk aan is? Nou, dat je constant mensen om je heen ziet lopen.

De voorzitter zit middenin. Hij is degene die eventuele problemen moet oplossen, bijvoorbeeld als er iets mist of zo. Komt hij er niet uit, dan is ruggespraak mogelijk met stembureau Groningen.
Na afloop, vertelt hij, gaan wordt de stembus omgekeerd op tafel, opengevouwen, gekeken welke partij uitverkoren is, dit wordt nog weer door de voorzitter gechecked, en op het stapeltje van de betreffende opartij gelegd. In tegenstelling tot andere verkiezingen worden nu de aantallen niet doorgebeld, ook omdat er op zondag in andere landen nog wordt gestemd.
Alles is gescoord, en gaat nu in een (hele grote) envelop, die gaat terug in de bak en dat wordt opgehaald.
Tenslotte schrijft de voorzitter een proces-verbaal voor de gemeente waarin staat wat het aantal mensen was, hoeveel ongeldige stemmen er waren, of er onregelmatigheden waren, enzovoorts.

3 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Om kwart voor twee stond hier de teller op 120 kiezers.

Anoniem zei

Bikkels ?

Laat me niet lachen. Elke verkiezingen een verplichte instructie avond : 30 euro in de pocket. De dag zelf : 150 euro in de pocket. Eten en drinken gratis.

De voorzitter krijgt overigens nog meer.

Willem Pauwelussen zei

Om 20.35 stond de teller op 256 kiezers.
En meneer/mevrouw anoniem zou ik willen vragen waarom hij/zij zich niet aanmeldt als het zo gemakkelijk verdienen is.
Misschien omdat het een klus is die je niet anoniem kunt doen?