zondag 13 september 2020

INGELASTE CORONA-BEIJUMBORG (165) VANUIT GRIEKENLAND


Stel: je gaat een dagje met de bus, de trein en de metro op bezoek bij een vriend in Amsterdam, bezoekt samen met hem een tentoonstelling in het Rijksmuseum, drinkt daarna een biertje op het Leidseplein, eet wat in een gezellig restaurant en neemt de trein terug naar Groningen. Moet je daarna in quarantaine? Antwoord: nee.

 Stel: je bezoekt je tante in Losser (gemeente Dinkelland), en opnieuw neem je de trein en daarna de bus. Je drinks samen een kopje koffie bij hotel Marktzicht, gaat vervolgens wandelen in de buurt van de Dinkel, eet nog even wat bij tante thuis en reist daarna weer terug naar Groningen. Moet je daarna in quarantaine? Antwoord: nee. Het verschil tussen Amsterdam en Losser is, dat er gisteren (9 september) in Amsterdam 132 mensen positief testen voor corona, en in Losser. 

Sinds afgelopen dinsdag heeft de Nederlandse regering op advies van het RIVM besloten dat lettelijk alle Griekse eilanden ‘code oranje’ krijgen. Dat wil zeggen: je reisverzekering kan moeilijk doen als je er ziek wordt, reizen naar de eilanden als toerist worden dringend afgeraden, reisorganisaties cancelen alle geboekte reizen naar alle eilanden en zijn verplicht om binnen een week al hun klanten alsnog op te halen, ook al hadden die misschien nog wel een week of een paar dagen langer geboekt. En iedereen die op een Grieks eiland is geweest wordt geadviseerd om ten minste tien dagen in quarantaine te gaan.

Nou ben ik al ruim drie weken in dit prachtige land, waarvan bijna alle dagen op de eilanden Tinos en daarna Donoussa. Er zijn op die eilanden, net als in Losser, nauwelijks tot geen gevallen van corona geweest. Wél was dat het geval op Kreta (Cherso!), op Mykonos (gay parties), en op Zakynthos (dronken Britse jongeren). Donoussa heeft zelfs geen enkel geval van corona gekend, er is hier geen disco, mensen staan niet op elkaar gepakt in café’s (want die zijn er ook niet), op het strand zit er tussen iedereen minstens vijftien meter ruimte....

En als ik dan volgende week veilig (zo zegt het RIVM) terugvlieg naar Nederland, en me ook op elke andere wijze aan de regels van social distancing hou, dan mag ik ook tien dagen in quarantaine. Begrijpt u het? Ik niet.

Dus reis lekker naar Amsterdam, ga daar vrolijk de toerist uithangen, en kom vooral gezond weer terug. En nee: je hoeft écht niet in quarantaine. Griekenland vormt echter een enorm gevaar voor de volksgezondheid: dat u het maar weet! 

Han Borg

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een gezeur zeg. Je wist van te voren dat dit kon gebeuren. Je hoeft niet op vakantie naar verre landen natuurlijk. Eigen verantwoordelijkheid.