vrijdag 4 september 2020

DRY NEEDLING BIJ MEA FYSIO WILKEMAHEERD


Dry needling, u heeft er vast wel eens van gehoord. Misschien heeft u zelf al eens dry needling behandeling ondergaan of u bent wellicht van plan een behandeling te starten. Aan de hand van onderstaand verhaal wordt er een korte uitleg gegeven over wat dry needling nou precies inhoudt, wat er bij gebeurt en waar het allemaal voor toegepast kan worden. 

Dry needling is een techniek waarbij zogeheten “triggerpoints” in de spieren worden aangeprikt met een dunne naald. In de volksmond zijn deze triggerpoints het meest bekend als “spierknopen”. Bijna iedereen kent ze wel en heeft er mee op een gegeven moment mee te maken in zijn/haar leven. Triggerpoints in de spieren zijn kleine overbelastings-punten die kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Hierbij kunt u denken aan overbelasting door ongewoon zwaar werk, repeterende bewegingen, langdurig in een ongezonde houding werken, ander spiergebruik na een ongeval of trauma, maar ook door mentale stress. 

Maar wat gebeurt er nou precies bij het aanprikken met een dry needling naald van deze specifieke punten? 

De fysiotherapeut, speciaal opgeleid voor dry needling, zal allereerst in een gesprek en een onderzoek proberen uw klachten te analyseren. Daarna worden de spieren onderzocht die pijn zouden kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. Naast de lokale drukpijn geeft een triggerpoint meestal ook een uitstralende pijn, die kenmerkend is voor dat specifieke pijn punt. Zie als voorbeeld onderstaande illustratie. Kruisje is het triggerpoint, rood zijn de uitstralingsgebieden.

Eenmaal gelokaliseerd zal er met een dun naaldje snel door de huid worden geprikt en wordt het triggerpoint opgezocht. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, kan dat soms behoorlijk gevoelig kan zijn, en wordt er door de therapeut rustig op en neer bewogen met de naald. Bij het juist aanprikken volgt een zogenaamde “twitch-response” waarbij de spierknoop kort en krachtig zal aanspannen wat vervolgens weer leidt tot ontspanning van de verkrampte spier vezels. Het gevolg is dat de spierspanning van de aangedane spier genormaliseerd wordt, de uitstraling en pijn lokaal in de spier minder wordt en daarmee de pijn en stijfheid die u wordt opgeheven. 

Dry needling is uitermate geschikt voor kort en langdurig bestaande klachten, te denken valt aan een tenniselleboog, schouder-, lage rug- en nek-klachten. Ook bij hoofdpijn of migraine is het goed inzetbaar. Kortom dry needling is een goede aanvullende techniek naast de al bestaande reguliere vorm van fysiotherapeutische behandeling. Wilt u naar aanleiding van deze column meer informatie of dry needling ook bij uw klacht zou kunnen werken neem dan contact op met een voor dry needling geautoriseerde fysiotherapeut in onze praktijk. 

Mea Fysio-team Wilkemaheerd
https://www.meafysiowilkemaheerd.nl/

Geen opmerkingen: