zondag 29 november 2009

KOM MEEPRATEN OVER PLEIN OOST

Beste bewoner,

In juli 2007 is het Plein Oost feestelijk geopend. We zijn nu ruim 2 jaar verder. Wat vindt u van:

- De inrichting
- De verlichting
- Het verkeer
- Overlast

Uw mening en uw ideeën over het Plein Oost zijn belangrijk!
De gemeente Groningen organiseert dinsdag 1 december om 20.00 uur een evaluatie van Plein Oost in Innersdijk. Het opbouwwerk van Stiel wil alle bewoners de gelegenheid geven om zijn of haar stem te laten horen.
U bent van harte welkom op deze avond. Mocht u niet kunnen of willen, dan organiseert Stiel een inloop op:

Maandag 30 november tussen 16.30 uur en 19.30 uur in de Wegwijzer (Ypemaheerd 42).

Mocht u op beide data niet kunnen, maar u wilt wel uw mening, suggesties en ideeën kwijt? Dan kunt u ons altijd mailen of bellen op
joyce@stiel.nl / francis@stiel.nl
tel. 050-5490303

6 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie deze weblogberichten op Beijumnieuws:

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/is-het-wel-prettig-wonen-op-plein-oost.html (14 juni 2009)

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/toch-geen-groentenzaak-op-plein-oost.html (11 juni 2009)

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/06/zaterdag-20-juni-zomermarkt-plein-oost.html (8 juni 2009)

Ik herhaal mijn voorstellen van 8 juni 2009, waarop Joyce van der Waal van STIEL en RO/EZ-stadsdeelbeheerder Peter Homan nog niet gereageerd hebben (wat betreft de structurele punten 1 t/m 3). Mij is wel beloofd dat deze ideeën zouden worden besproken binnen de Pleingroep. Nog steeds, na bijna een half jaar, heb ik niets vernomen! Zojuist, om 13:35 uur, was STIEL in De Wegwijzer telefonisch niet bereikbaar.

“Enkele ideeën zijn:

1. plaats een lichtende fontein op Plein Oost;
2. plaats grote bloembakken;
3. gezellige straatverlichting;
4. organiseer jaarmarkten met oldtimers, oude bromfietsen, vlooienmarkten, bloemenmarkten, oude ambachten, beachparties, wijktoneel, kinderdisco's, etc.;
5. organiseer in samenwerking met de Sporthal Beijum volleybalwedstrijden, basketbalwedstrijden, kindervoetbal, tenniswedstrijden, etc.;
6. organiseer educatieve middagen met de Openbare Bibliotheek. Bv. voorleeswedstrijden, voorlezen van eigen gedichten (zoals in de Wiershoeck), kennis over de natuur verzamelen in samenwerking met de scholen en de Boerderijum Beijum;
7. laten de padvinders van Beijum (Scouting Beijum) mooie zaken ontwerpen;
8. kooroptredens, zangoptredens (Idols), dansoptredens. Haal Harmonie 67 naar Beijum, het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het koperorkest uit Zuidwolde;
9. kinderzwembaden op Plein Oost;
10. lesgeven in schilderen (ook voor kinderen), in goede samenwerking met Pand 49 en de Wiershoeck;
11. organiseer wijkBBQ's;
12. organiseer kookwedstrijden met deelnemers uit vele landen en culturen (Kleurrijk Koken in Meervoud);
13. organiseer voorlichtingbijeenkomsten om energie in uw woning te besparen, samen met de Groninger woningbouwcorporaties;
14. betrek de bewoners en medewerkers van Innersdijk bij de pleinactiviteiten. Er is een koor van Innersdijk. De keuken van Innersdijk betrekken bij de hapjes en drankjes, etc.”

Einde citaat.

Anna van Dam zei

en het verhoogde plein beter toegankelijk maken dmv rolstoelvriendelijke toegang

meer bankjes, bomen en bloembakken

presentatie van alle sportmogelijkheden in de buurt

presentatie van alle stichtingen in de buurt

een fontein lijkt me ook leuk

Karin.P. zei

Leuke ideen allemaal, er kan zoveel met dit plein maar er wordt slechts een paar maal per jaar wat mee gedaan :-(
Bv elke laatste zondag van de maand een rommelmarkt in de periode maart/sept ivm het weer.
In bijna alle activiteiten van kees kan ik me wel vinden.
Nou als het lukt kom ik ff langs

Kees Huizenga zei

Op 6 oktober 2009 om 09:15 uur belde Peter Homan van Stadsbeheer mij terug. Ik drong er bij Stadsbeheer op aan om grote bloembakken bij Aldi en de maaltijdbezorgbedrijven te plaatsen. Als natuurlijke buffers voor de snelle bezorgbrommers.
Hij vond het echter niet zijn taak om zich hiermee te bemoeien. De Pleingroep zou hij op de hoogte stellen.

Tijdens het collegebezoek aan Beijum op 9 oktober 2009 sprak ik hierover met wethouder Frank de Vries. In Café Biljart Beijum. Hij reageerde positief. Frank stoof onmiddellijk op de aanwezige Peter Homan af, maar de wethouder kwam niet terug. Waarschijnlijk werd hij afgeleid door andere personen.

Anoniem zei

OP het plein een nieuw blok met winkels plaatsen.

Tussen dat blok en bestaande bebouwing overkappen, zodat er een passage ontstaat.

Passage toegankelijk maar ook afsluitbaar maken met schuifdeuren.

(René)

Kees Huizenga zei

Gisteravond ging ik naar het spreekuur van STIEL. Ik sprak ongeveer vijftig minuten met Joyce van der Waal en Francis Nijdam. De sfeer was uitstekend en respectvol. Er werd wederzijds veel informatie uitgewisseld.

Joyce zei dat er reeds vóór de zomervakantie van 2009 een evaluatierapport van Plein Oost had moeten zijn. Dit rapport wordt gemaakt onder regie van de Stadsdeelcoördinatie Noorddijk (lees: Leo van Gent en Irma Zijlstra). Na overleg met alle beleidsactoren ((diverse afdelingen van de diensten RO/EZ en OCSW, de Pleingroep, de bewoners van Beijum (Heel de Buurt), het wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord, de ondernemers en instellingen aan Plein Oost, etc.)).
Het evaluatierapport inzake de aanpak van Plein Oost is er nog steeds niet. Daarom is er nog niet inhoudelijk gereageerd op o.m. mijn drie bovengenoemde structurele voorstellen richting Stadsbeheer van de dienst RO/EZ (ze zijn wel goed geland binnen de Pleingroep).

De bijeenkomst van hedenavond kan daarom mede worden gezien als een poging om nog bepaalde ideeën te inventariseren (zie punt 3, onder). Met het oog op deze wijkbrede "evaluatie".

In de uitnodiging van de SDC Noorddijk en de Pleingroep Beijum Oost, geplaatst in de Beijumkrant van november 2009, staat dan ook niet zonder reden:
"Wij nodigen u uit om op 1 december als bewoner van Beijum uw bijdrage te leveren aan de EVALUATIE (hoofdletters, KBH) van plein Beijum Oost.”

“Wij zullen deze avond 4 thema’s behandelen rondom plein Beijum Oost:

1. De verkeersafwikkeling en de parkeerdruk op het plein: de afdeling vervoer en verkeer van de dienst RO/EZ komt hiervoor met concrete voorstellen.

2. Bevindingen van bewoners t.a.v. het activiteitenprogramma op het plein. Dit activiteitenprogramma wordt uitgevoerd door de Pleingroep en gefinancierd vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord.

3. Welke ideeën en voorstellen leven er voor verdere aankleding en verfraaiing van het plein: toelichting door de Pleingroep Beijum Oost. Graag uw reacties.

4. Een schot voor de boeg; wat is de toekomst van het Beijum Oost Plein: winkelplein, voorzieningenplein?”

Einde citaat.


Opmerking: punt 1 betreft geen “evaluatie”, maar een uitgewerkt voorstel!

Zie verder de "Samen Doen"-pagina in deze Beijumkrant (p. 3). Deze pagina heeft een eigen wijkteamredactie (zie het colofon).