zondag 22 november 2009

FOTO'S UIT DE SCHOOL- EN WIERSHOECKTUIN (14)

Dinsdag 10 november. Het was een grijze, grauwe dag. Even na de middag keek ik al op mijn horloge om te zien of ik al naar huis moest voor het avondeten. Maar dat was niet het geval, het was gewoon bewolkt en er zat een buitje aan te komen.
Voorlopig was het even droog en dus keek ik rond in het labyrint bij de schooltuinen. Ik kom daar graag, er staat een grote verscheidenheid aan planten en dat is interessant, zeker als je van insecten houdt, want die komen er ook graag.
Maar op een dag als vandaag zijn de insecten zeldzaam. Hier en daar zit nog een blauwe muntgoudhaan (munthaantje) en een lieveheersbeestje. Gelukkig staan er nog wat planten in bloei. Dat verbaast me altijd weer zo laat in het jaar.
Mijn oog valt op een zo goed als uitgebloeide verbena, het is schermbloemige. De meeste bloemetjes zijn uitgebloeid, eentje staat nog mooi te zijn en een opgevangen regendruppel maakt het plaatje nog leuker.

Verbena’s zijn er in soorten, dit is de verbena bonariensis. Deze plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt ook nog wel eens met z’n oude naam aangeduid: verbena patagonica. Deze verbena werd bijna twee eeuwen geleden in Europa geïntroduceerd.
Het is een plant die veel bijen en vlinders aantrekt en ruim een meter hoog wordt. Daardoor zijn de bezoekers van deze bloem goed te fotograferen (als ze blijven zitten), je hoeft er niet voor op de knieën.
De stengels van Verbena zijn vierkant en ruw behaard, evenals de lancetvormige bladeren. Stengels en bladeren zijn grijsgroen. De stengels met bloemen schieten vanaf de hoofdstengel alle kanten op. Het geeft een onregelmatig en bijzonder uiterlijk aan de plant. Verbena bonariensis bloeit van begin juli tot aan de eerste nachtvorst. De bloem bestaat uit een rozet van vijf kelkblaadjes, die zijn samengegroeid tot een buisvormig lichaam. Dit buisje staat op een lange steel. Alle bloemen vormen een scherm en ontspruiten vanaf hetzelfde punt op de bloemstengel. (Bron o.a. http://www.neerlandstuin.nl/planten/verbena.html)
Tekst + Foto: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: