woensdag 4 november 2009

STELLING VAN DE WEEK (1)

(Ingezonden)

BEIJUM IS EEN ACHTERSTANDSWIJK WAAR VEEL MINDER DRAAGKRACHTIGEN EN ASO'S ZIJN GEDUMPT. DIE ZORGEN VOOR OVERLAST EN CRIMINALITEIT EN ZE BEZORGEN BEIJUM EEN SLECHTE NAAM
Ook een stelling insturen? Beijumnieuws@online.nl

21 opmerkingen:

Frank zei

Wel heel scherp aangezet zeg. In de begintijd van Beijum kwamen er veel bijstandstrekkers en er waren lage huren. Maar om nou te zeggen dat alle bijstandtrekkers as0's zijn gaat me te ver. Maar een beetje meer draagkrachtigen zou goed zijn.

Actiereactie zei

Met andere woorden "MINDER DRAAGKRACHTIGEN" zijn crimineel. Lekker wereldbeeld heeft de bedenker van deze stelling mocht hij/zij er zelf al achterstaan.

Anoniem zei

Zo gek is dat toch niet? In heerden waar koopwoningen staan is er meer zorg voor de omgeving dan waar loute huurwoningen staan. Daar is vaak mee rotzooi.

karin.p. zei

woooow kom er maar in stelling hahaha.
Ja wat zal ik daar eens over zeggen, als ik kijk wat er op ons pleintje nieuw is komen wonen dan zeg ik volmondig JA
Op ons pleintje zijn in korte tijd 7 huizen opnieuw bewoont 6 voldoen aan de stelling die jij hier stelt.
1 huis staat net leeg en ik hou mijn hart vast wat er in komt.
Ik begrijp er ook helemaal niks van daar ons is verteld dat dit gelabelde woningen zijn hier op plein oost maar je wil niet weten wat er in komt.
Erg jammer want het plein kan wel positive impulsen gebruiken.

Frank zei

Wat is een gelabelde woning?

Nynke Venema zei

Nee, kriskras, aso's zijn crimineel. Waar lees jij dat minder draagkrachtigen dat zijn?

karin.p, zei

Gelabelde woningen komen niet op woningnet en worden door de woningcorpuraties zelf verhuurd en zei verhuren die dus pas na een gesprek met de nieuwe bewoners.

Actiereactie zei

"Zo gek is dat toch niet? In heerden waar koopwoningen staan is er meer zorg voor de omgeving dan waar loute huurwoningen staan. Daar is vaak mee rotzooi."

Dus zijn de minder draagkrachtigen ook degene die crimineel zijn en/of overlast bezorgen?

Ja dat vind ik dus wel gek, als stelling (ondanks dat ik niet tot die groep behoor). Mensen die een huis kopen zullen inderdaad vaak ook meer aandacht besteden aan hun woning, echter je wilt ze de kost niet geven die, om het zo even uit te drukken, dus maar schijten in andermans tuin.

Dan heb ik een andere stelling, mensen nemen tegenwoordig geen verantwoording, of te weinig wat betreft het opvoeden van hun eigen kinderen.

Dat is een stelling die net zo gek is. Er zijn in Beijum namelijk zat kinderen die uit zogenaamd 'goede huize' komen maar die dus overlast bezorgen en crimineel gedrag vertonen. Dat doen ze natuurlijk niet bij moeders op de stoep.

Frank zei

Nee, de aso's - ook genoemd- zorgen voor heibel. Je hebt minder draagkrachtigen en je hebt asoos. En soms zijn ze een en dezelfde

Alie zei

Ik ben het meest met de de reactie van Frank hierboven eens. Soms zijn minder draagkrachtigen aso's, soms zijn draagkrachtigen dat ook. Overlast en criminaliteit wordt hoe dan ook veroorzaakt door mensen die geen of weinig verantwoordelijkheids besef hebben. De vraag hoe die mensen zo worden? Onder invloed van elkaar, in een groep. Individuen zullen nooit een bushokje intrappen, auto's vernielen of molotov cocktails gooien. Dit gebeurd altijd in een groep. En dan is het dus een kwestie van onzekerheid. Degene die het onzekerst is zal waarschijnlijk degene zijn die begint, om zich te bewijzen in de groep. Vervolgens gaat de rest er op in en dan is het einde zoek.
Dus je kunt je kinderen zo goed opvoeden als je wilt, vergeet dan vooral niet je kinderen voor te bereiden op het feit dat ze leeftijdsgenoten zullen tegenkomen die zullen proberen te manipuleren en anderen voor hun karretje spannen en dat ze zich niet moeten inlaten met dat soort lui. Wellicht komt het ooit zover dat het een uitstervend ras wordt?? (een beetje -behoorlijk- idealistisch gedacht denk ik..)

Anoniem zei

Altijd in een groep? Wel eens van de pyromaan van het Zand gehoord? De onopgeloste moorden op prostituees in Groningen. Mmm, weinig groepsgevoel hebben dit soort gasten. Denk ook aan de stiekeme inbreker en de eenzame verkrachter.

Anoniem zei

Ik ben het zeker niet eens met de stelling. Draagkracht (als daarmee geld bedoeld is) is geen graadmeter voor aso-zijn. Kijk maar naar de politiek en de banken. Verder ervaar ik weinig overlast en criminaliteit, al woon ik tussen 'minder draagkrachtigen', ik woon hier heerlijk in Beijum. Tuig is tuig, en inderdaad zoals hierboven ook al vaker naar voren is gebracht, tuig worden is vaak een zaak van opvoeden of tolerantie, niet van geld. Want geloof maar dat er in Blaricum, Huizen, Bloemendaal, Wassenaar ook genoeg vernield wordt. Kees

mamaSmall zei

Niet mee eens! Beijum is een fijne buurt om in te wonen. Wij wonen op een gemixte heerd om het zo maar te zeggen met huur en koop, grotere en kleinere huizen. Alle kinderen spelen fijn samen en ja, trappen heus wel eens herrie. Soms is de heerd netter dan een andere keer, maarde sfeer is goed en dat is het belangrijkste!

Annamarie zei

wat is aso? wat de een de normaalste zaak van de wereld vind vind ik misschien wel aso..

ik ben het niet eens met de stelling, het zijn over het algemeen de mensen die de wijk niet kennen die het een achterstandswijk noemen.
natuurlijk zijn er stukken die er minder appetijtelijk uit zien en waar het gedrag van de bewonder minder netjes is dan je misschien zou willen... maar is er in elke wijk dat niet zo'n deel?

Anoniem zei

Das alles aan reacties? Waar zijn Kees Huizenga, Anna van dam enzo. Kom op komter nog wat van of is het een eenmalige stelling?

anna zei

ok anoniem:
Waarom schrijf je zelf niet iets?
Mijn mening is bekend.

Wat betreft de stelling:
Je kunt er wat feiten en statistieken op na slaan of de stelling klopt. Bij de gemeentes zijn deze bekend.

Mijn eigen ervaring: ik merk niets van het achterstandswijk-gevoel.
Ik woon heerlijk rustig.

Maar misschien zijn er buurtjes waar het wat rumoeriger is.

Ik vind de wijk best mooi gemaakt, met de verschillende heerden en het vele groen. En in deze heerd zijn de tuinen enorm. Heeft ook een rustgevende werking op de mens al dat groen.

Alie zei

ik heb er zelf nu ook geen last meer van, maar toen ik nog op plein oost woonde wel. Dus ik ken het verschil in de wijk.

Anoniem zei

Hoeveel jongeren zijn afgelopen week opgepakt in Haren voor vernielingen en overlast? Juist.

Johan Fehrmann zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Kees Huizenga zei

Het lijkt me wenselijk, oprecht en fair toe dat de inzender van een stelling haar of zijn naam bekend maakt.

De stelling luidt:
"BEIJUM IS EEN ACHTERSTANDSWIJK WAAR VEEL MINDER DRAAGKRACHTIGEN EN ASO'S ZIJN GEDUMPT. DIE ZORGEN VOOR OVERLAST EN CRIMINALITEIT EN ZE BEZORGEN BEIJUM EEN SLECHTE NAAM."

1. De vraag is wat een "achterstandswijk" precies is. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat een wijk veel personen huisvest, die het sociaal-economisch moeilijk hebben. Ik merk op dat personen met een particuliere woning het qua financiën ook moeilijk kunnen hebben.
Zelf ervaar ik Beijum als een wijk met een gemengde samenstelling. Dat geldt zeker voor mijn straat.

2. Het is waar dat in de wijk Beijum relatief veel personen wonen, die vroeger in de wijk Lewenborg hebben gewoond. Woningcorporatie Nijestee wilde graag van de Toplichtflat, de Grote Sloepflat en de Kombuisflat af. In Lewenborg is tijdens het schrikbewind van wethouder Willem Smink bijna een kwart van de wijk Lewenborg "gedeporteerd" (± 2.500 personen, inclusief kinderen). Met alle negatieve gevolgen voor weggeslagen sociale verbanden en vereenzaming. De middenstand van Lewenborg verloor bijna een kwart van haar omzet! Een dergelijke grootschalige aanpak is bij het ministerie van VROM zeer omstreden. Niet voor herhaling vatbaar.
Ik heb in het verleden als Lewenborger mijn zorgen geuit over het "exporteren" van de sociale problemen van Lewenborg. Ook m.b.t. Beijum. Stichting WING† gedoogde en zweeg.

3. In de stelling worden alle "minder draagkrachtigen" over één botte kam geschoren. Dat is beledigend, discriminerend en stigmatiserend. Het is pertinent onjuist om te stellen dat alle "minder draagkrachtigen" voor "overlast en criminaliteit" zorgen. Zelfs personen dia "a-sociaal" zijn, hoeven per definitie niet voor criminaliteit te zorgen. Niet elke vorm van overlast is crimineel in de zin dat een strafbaar feit gepleegd wordt. Sterker nog: er zijn ook a-socialen, die zich sociaal isoleren. Die trekken zich terug; zijn rustig.
Er zijn tevens a-socialen, die sociaal-economisch vermogend zijn. Ook rijke personen kunnen crimineel zijn. Het leven is divers!

4. Conclusie: ik vind de stelling veel te bout en te ongenuanceerd.

5. Wat niet wil zeggen dat ik me geen zorgen maak over de aanslagen en criminaliteit in Beijum. Ik verwijs naar mijn bijdrage van deze week bij het interview van Beijumnieuws met Gerda Vorsteveld.

Anoniem zei

Ik snap niet waarom de naam van de bedenker van de stelling erbij moet.Wat heb je eraan te weten of het pietje, pukje of klaasje is.Een stelling moét juist ongenuanceerd zijn om reactsies op te roepen.