donderdag 19 november 2009

BALLONORGANISATIE MAAKTE FOUTEN IN KARDINGE

Het is er dan toch van gekomen. De uitkomsten van het onderzoek naar het bijna ballondrama van afgelopen maand augustus in recreatiegebied Kardinge zijn vernietigend voor de organisatie van het festijn:
De organisatie van het ballonfeest in augustus op Kardinge heeft flink wat steken laten vallen. Zo werden aanwijzingen van de hulpdiensten onvoldoende en niet snel genoeg opgevolgd. Bij het feest kwam een ballon in het publiek terecht en raakte meerdere toeschouwers gewond.

De harde conclusies staan in een onderzoek dat in opdracht van burgemeester en wethouders van Groningen naar het ongeluk is uitgevoerd. De organisatie heeft ten onrechte verzuimd om het publiek op grotere afstand van de opstijgende ballonnen te plaatsen. Ook kregen te veel ballonnen toestemming om tegelijk de lucht in te gaan.

Bron: http://www.dvhn.nl/

4 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Beijumnieuws maakte in de eerste helft van augustus meerdere weblogberichten over dit onderwerp.

Zie met name:
http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/08/kardinge-te-klein-voor-ballonfestijn.html van 10 augustus 2009.

Op 7 september 2009 om ± 17:25 uur sprak ik met mevrouw Slob van de afdeling Voorlichting van de Bestuursdienst (zij belde terug). Het intern gemeentelijk evaluatierapport, dat reeds gemaakt was (!), zou worden "afgestemd" met het onderzoek van de Luchtvaartinspectie van het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Over een paar weken (na 7 september jl.) zouden de gezamenlijke conclusies van het onderzoek gereed zijn.

Het is nu 19 november 2009. Met andere woorden: er zijn kennelijk ernstige redenen geweest, waarom de uitslag van het onderzoek zo lang op zich heeft laten wachten...

Kees Huizenga zei

Hierbij een uitgebreider bericht van de Groninger Internet Courant (GIC) van vandaag:

http://www.gic.nl/nieuws/ballon-fiesta-hield-zich-niet-aan-vergunning

Ballon Fiësta hield zich niet aan vergunning gemeente

De organisatie van Ballon Fiësta, dat afgelopen zomer bij Kardinge plaatsvond, heeft zich niet aan de voorwaarden van de gemeentelijke vergunning gehouden. De gemeente stelde een onderzoek in naar aanleiding van een ernstig incident bij het festijn bij Kardinge waarbij op 8 augustus tientallen luchtballonnen het luchtruim zochten. Een ballon steeg onvoldoende snel op en scheerde tegen een hek aan. De bezoekers daarachter konden nog net ontkomen. Onder meer werd duidelijk dat de organisatie onvoldoende luisterde naar aanwijzingen van de hulpverleningsdiensten.

Wethouder José van Schie concludeerde uit het onderzoek van de gemeente in samenwerking met de luchtvaartpolitie en de inspectie Verkeer en Waterstaat, dat het publiek te dicht op de ballonnen stond. Ook hadden er maar drie ballonnen tegelijk mogen opstijgen, in plaats van vijf. Op de dag van het evenement constateerde een brandpreventiecontroleur dat er geen calamiteitenroute was ingesteld, die nodig is voor de toegang van hulpverleningsdiensten. De organisatie heeft dit ter plekke nog geregeld, maar door de grote toestroom van publiek en het ontbreken van verkeersregelaars, wederom niet conform de vergunning, raakte de route naar het terrein later toch verstopt. Na het incident reageerde de organisatie traag op de opdracht van de brandweer om een grotere veiligheidsmarge in te stellen voor het publiek. Bijna werd het evenement stilgelegd.

Volgens de luchtvaartpolitie en de inspectie Verkeer en Waterstaat had het incident met de laagvliegende ballon te maken met de weersomstandigheden. Ze hebben besloten om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De gemeente gaat een volgende vergunning voor het ballonnenfeest kritisch bekijken. “We gaan dan heel strikt kijken of de organisatoren het Ballon Fiësta dan wel volgens de vergunningsvoorwaarden kunnen inrichten”, aldus Van Schie.

Einde citaat.

Kees Huizenga zei

Mij is niet gebleken of de gemeente voldoende veldonderzoek heeft gedaan op dit veldje van Kardinge. Was dit terrein wel geschikt voor het houden van een groots ballonnenfestijn? De gemeente wist van te voren hoeveel publiek op zo'n show afkomt, gegeven eerdere ballonnenfiësta's.

Met andere woorden: had de gemeente Groningen wel een evenementenvergunning mogen afgeven? Vooral in verband met veiligheidsrisico's.
In ieder geval is deze vergunning in zeer korte tijd tot stand gekomen. Omdat de Drafbaan in het Stadspark voor de organiserende partij te duur was, gegeven de voldongen-feiten-politiek van de gemeente Groningen om opeens (op de valreep) een zeer hoge huur in rekening te brengen.

Er wordt geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Ik sluit niet uit dat dit mede te maken heeft met het aan het licht komen van gemaakte (procedure)fouten door de Milieudienst, de dienst RO/EZ en de dienst OCSW. Raadsleden kunnen hieromtrent vragen aan B&W gaan stellen.

Wouter Elstgeest zei

Om het in minder officiele termen te zeggen (al is meneer Huizenga er goed mee bezig ;-) )
Ik was er. Ik zag het gebeuren (van een afstand, ik heb mogelijk instinctief een aversie tegen het in-de-vliegroute-van-een-grote-ballon-staan) en ik constateerde idd ongeveer dezelfde dingen: "goh, wat een krappe locatie, en goh wat gooien ze ze snel achter elkaar... Hebben ze haast ofzo?"

Ballonnen "in de achtertuin" is best leuk, maar ik ben benieuwd of dat een volgende keer nog zal zijn...