Een lezer reageerde op het gistermiddag gepubliceerde bericht over een samenscholingsverbod voor Plein Oost en omgeving:
"Wellicht leuk om eens te lezen. Helemaal omdat het 10 jaar geleden is. Dezelfde problematiek, zelfde plek alleen een andere generatie. Volgens mij zijn we opnieuw begonnen op Plein Oost."
De lezer stuurde onderstaande samenvatting op van een bericht dat tien jaar geleden in de Volkskrant stond.
Plein Oost ongeveer 15 jaar geleden |
Beijum-Oost heeft alle kenmerken van een oude, gemengde stadswijk. De botsing tussen de politie en de Antilliaanse jongeren viel op, maar er is meer aan de hand. 'In Beijum-Oost wonen relatief veel overlevers in plaats van samenlevers', vat de Groningse wethouder Wicher Pattje van Welzijn en Minderheden de toestand samen. 'Er is een opeenstapeling van mensen met een uitkering, er zijn mensen met psychische problemen zodat je een verwarde buurman hebt die 's nachts stenen in de wasmachine wast, er zijn mensen met schulden, er is verslavingsproblematiek, er is drugs-en geluidsoverlast, er zijn alleenstaande ouders, tienermoeders en het winkelcentrum kachelt achteruit.' In het winkelcentrum was vrijdag nog een schietpartij, waarbij persoon gewond raakte.
Maar nu het verrassende: Beijum is een nieuwbouwwijk. Vorig jaar vierde de buurt zijn 25 jarig bestaan. En nu al zit het oostelijk deel dusdanig in de problemen dat de gemeente Groningen heeft besloten tot sociale wijkvernieuwing. Eerder deze maand werd in Beijum-Oost een 'Vraag en Antwoordpand' geopend waar buurtbewoners met alle kwesties over de woonomgeving terecht kunnen. Volgend jaar wordt het winkelcentrum opgeknapt omdat het te seventies is.
Voor de Antilliaanse jongeren is een miljoen euro uitgetrokken, waardoor het samenscholingsverbod overbodig werd en de rust enigzinsweerkeerde. De jongens kunnen nu naar een sleutel-of sportclub. Ambiente, het Antilliaanse activiteitencentrum in Beijum, schenkt aandacht aan hen. Bovendien zijn speciaal voor hen twee straathoekwerkers aangesteld, Ivan en Sientjo. De ene is bruin, de andere wit: 'We worden wel Miami Vice genoemd.'
De sociale wijkvernieuwing gaat tien jaar duren. Want, zo staat in het uitvoeringsplan dat de gemeente eind vorig jaar presenteerde: 'De problematiek is te complex en te hardnekkig om binnen enkele jaren op te lossen.' Met andere woorden: het gaat tien jaar kosten om een wijk van 25 jaar oud weer op te lappen. Wat ging er mis met Beijum-Oost?
Lees hier het hele artikel dat tien jaar geleden in de Volkskrant verscheen.
De lezer vervolgt:
"10 Jaar zou het duren om dit op te lossen en volgens mij zijn we gewoon opnieuw begonnen. Saillant detail: kosten toen 1 miljoen euro!"
8 opmerkingen:
Als we dus van de geschiedenis willen leren, dan is de konklusie door de decennia heen de volgende. Of je nou 1 of 10 miljoen in Plein Oost pompt, het blijft een bodemloze put zolang je de kanslozen in de samenleving op 1 lokatie concentreert. Dit zal de gemeente in de loop van de tijd ook niet zijn ontgaan, dus kennelijk heeft men dit bedrag er doelbewust voor over, zodat de andere wijken van overzeese invloeden gevrijwaard blijven.
diep triest dit en om te huilen.
in het artikel van de volkskrant zegt de vrouw met haar muts op,Beijum? o, daar wil ik niet heen, hoor.
ik hoorde dat destijds ook heel vaak.
alleenstaande vrouwen met kinderen werden groene weduwen genoemd.
er woonden krakers in oa huizen aan de fultsemaheerd en heel veel studenten verspreiden zich door de wijk.
bij weer als nu hadden ze vaak tuinfeesten en klonk het vanaf een afstand, helemaal niet ongezellig.
zelf heb ik altijd op een zgn goed plekje gewoond.
ver genoeg af van...dealers...mensen die overlast bezorgen...hang jongeren...luidruchtige buren...enz.enz.
ik las hier een tijdje geleden dat alles veranderde ten slechte, toen de bus niet meer door maar buitenom het plein moest rijden.
naar mijn mening zou dat zomaar kunnen kloppen maar ik laat me graag beleren, begrijp me goed.
het was veel levendiger op het plein, zover ik me herinner.
aan de emingaheerd staat een hoekhuis wat ooit geopend werd met als naam "het aanloophuis".
iedere wijkbewoner mocht er gebruik van maken op bepaalde tijden.
er werden muziek middagen gehouden...er werd met en voor elkaar gekookt...zondagsmiddags kon men er zich treffen en een thee of koffie drinken etc.
waarom weet ik niet maar dit hield op te bestaan.
daarna heette hetzelfde huis 'AMBIENTE".
er kwamen volgens mij hoofdzakelijk bruine mensen.
nu is het volgens mij een gewoon bewoond huis.
hoelang ambiente er zat weet ik niet.
het lijkt me nogal wat...
wat??
nou, je komt uit een verwegistan land waar de meerderheid witte kaaskoppen zijn.
zo, en nu heb je je maar aan te passen.
hoe ík me zou voelen in die situatie?
ontheemd, totaal ontheemd!
oké, ik heb voor nu meer dan genoeg geschreven.
gr, Therèse
Ow, ik dacht dat ik een recent artikel las. Maar die overlast die daar beschreven wordt is nu weer precies hetzelfde. Wibenaheerd die als racebaan en stuntbaan wordt gebruikt. Overlast van hangende jongeren. Geluidsoverlast van o.a. muziek, naar elkaar schreeuwen/fluiten. Ik vergelijk het altijd met een dierentuin als ik het anderen moet uitleggen, dierentuin is echter rustiger :P
ben ik weer even.
je komt dus uit een verwegistan land naar een land waar hoofdzakelijk witte kaaskoppen zijn.
zó had ik die zin willen schrijven.
deze hangers zijn zover ik dat kan zien, hoofdzakelijk jongens/mannen?
ze hebben toch ook zussen nichten etc.?
waar zijn die dan?
hangen die misschien meer binnenshuis, op banken?
al met al heb ik het met ze te doen.
volgens mij zouden ze best een andere invulling willen.
oké, val nu maar over me heen.
Therèse
Nee hoor Therèse. Het is inderdaad zo dat vrouwen meer ingeboren wijsheid hebben dan mannen. Vrouwen zijn van nature meer verbindend, hebben een natuurlijker contact met hun bron, en kunnen dus instinctief vaak aangeven hoe dingen zijn of moeten zijn. Mannen zijn meer gericht op kennis, maar kennis kan pas een zegen zijn als ze verbonden wordt met je eigen gevoel als deel van de natuur. Met je eigen liefde voor de natuur, om het wat sentimenteel te zeggen. Daar schort het momenteel nog behoorlijk aan.
eigenlijk is er niet veel veranderd, hè?
wij vrouwen blijven in onze holen, koken het eten, verzorgen de kinderen en de mannen gaan op jacht.
Therèse
Ik heb de gemeente om reactie hierop gevraagd en zij mailen me het volgende toe:
"Aan de bussluis is groot onderhoud uitgevoerd de afgelopen tijd. De fundering van de bussluis was niet goed en ook het asfalt is aangepakt. Bij de gemeente kwamen klachten binnen over lawaai door trilling, dat moet door deze ingrepen verholpen zijn. Ondernemers en bewoners in de buurt van de bussluis werden voordat het werk werd uitgevoerd hierover per brief geinformeerd. De bussluis is destijds aangelegd om te voorkomen dat de busroute een sluiproute wordt voor verkeer dat nu via de wijkring rijdt."
Groot feest weer op plein Oost vanavond en vannacht. De halve voormalige Nederlandse Antillen is weer present. Geen enkele rust meer.
Een reactie posten