dinsdag 1 juli 2014

WAARVOOR IS DEZE WATERCONSTRUCTIE?

De blogger fietst er al jaren voorbij zonder dat hij er erg in had. Sommige dingen in de wijk gaan ineens opvallen, waarom is iets zoals het is? Zie de foto.
Ongeveer 150, 200 meter naar rechts loopt de Zuidwending, het kanaal loopt parallel naast de huizenrij, zou de lange pijp die vanaf die kant naar links steekt er iets mee te maken hebben? Maar waarom ligt die balk daar in het water? Het water in de 'bak' - ongeveer vier bij vier meter- staat lager dan het water links. Aan de balk is te zien dat de afscheiding onder druk staat of heeft gestaan, het ding loopt niet helemaal recht. Op de achtergrond is de ingang naar de Hylkema- en Boelemaheerd zichtbaar.

Wat voor functie heeft deze constructie? Het zal met waterbeheersing te maken hebben, maar wat zou er gebeuren als die balk er niet lag?
Beijumnieuws@ziggo.nl.

5 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Op oude kaarten is misschien te zien of dit een deel is van een vroegere afwateringssloot. In de sloot die langs Boegbeeld en de padvinders loopt zit net zoiets. Gezellig samen naar het archief, Johan?

Kees Huizenga zei

De balk in het water, een soort dam van enkele decimeters diep, kan bevorderen dat:

1. de duikerbuis niet volledig volloopt;

2. de duikerbuis niet verstopt raakt door de bladeren en ander afval.

De bladeren (met dank aan de wind bij de aanwezige bomen?) rondom de duikerbuis moeten wel spoedig verwijderd worden. Ik neem aan door het waterschap Noorderzijlvest.

Zie verder:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Duiker_(kunstwerk)

Willem Pauwelussen zei

Bedankt Kees, daar heb ik weer wat van opgestoken.

Tonnie Fokkema zei

een zgn pendam, zorgt ervoor dat het achterland niet leeg loopt, bij teveel water loopt het water over de pendam en blijft het niveau in het achterland op peil (niet te hoog dus)

Willem Pauwelussen zei

Een pendam is een verzameling strak tegen elkaar geplaatste palen, dus dit is geen pendam.
Het is mogelijk om de middelste palen kleiner te maken en er een schuif in te zetten. Op die manier kun je een regelbare duiker construeren.
Dit moet er maar even bij, voor het geval iemand erop googlet en zo op het verkeerde spoor wordt gezet.