maandag 14 juli 2014

DIEREN LATEN ZICH NIET DWINGEN


Door Willem Pauwelussen


Op het terrein van Michel Roggeveld, de eigenaar van de paarden en pony’s, staat een soort bovenmaatse paddestoel.  Dat is een zwaluwtil. Op maandag 4 april 2011 door wethouder Jannie Visscher geopend. 
Ecoloog Mark Ronda legde toen uit waarom die plek was gekozen. De vogels zitten in de buurt: onder het bruggetje verderop en in de huizen in Zuidwolde, en er is nestbouwmateriaal, te weten klei, voorhanden. Paarden en auto’s woelen het gras om en het ligt voor het oppikken.
Twee dagen later kwam wethouder Egbert Zwart een twee keer zo groot exemplaar inhuldigen in Ellerhuizen, op het land van boer Groenewold. Die had last van 90 van die vogels die zijn ramen, deuren en kozijnen onder scheten. Beide zwaluwtillen werden uitgerust met luidspreker van 12 cm, met een MP3speler en een accu, die de lokroep van het mannetje afspeelde zodat de vrouwtjes zouden gaan nestelen. “Die vrouwtjes zijn zelfs wel op die speakers gedoken!”, merkte iemand op.
Maar er is helemaal niks van terecht gekomen, constateert Roggeveld. En dat had men tevoren kunnen weten. “Er moeten oeverzwaluwen in, maar deze soort zit hier niet, hier zitten boerenzwaluwen.” Het ding werd indertijd gepresenteerd als huiszwaluwtil maar “huiszwaluwen maken hun nest zelf, onder een dak. Dit is tegen de natuur.” En dus nestelen ze nog altijd bij hem in de schuur. Het ene jaar wel, het andere jaar niet. Waar de dakspanten de nokbalk kruisen, daar zitten de spinnenwebben, en daar nestelen ze.
De schuur is in 1989 neergezet door Patrimonium, weet hij nog, als stal voor klein vee. Dat hing ermee samen dat de Hiddemaborg toen nog een bejaardentehuis was. Er is nog een schapenboer uit Zuidwolde in geweest, en iemand uit Beijum waar hij ‘kavelruil’ mee heeft gedaan. Dat is inmiddels alweer 12 jaar geleden. In die tijd heeft hij ook de plannen voor volkstuintjes overleefd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei


zijn er dan helemaal geen andere vogels die er wel dankbaar gebruik van maken, Willem?

gr, Therèse

Willem Pauwelussen zei

Niet dat het mij bekend is.