dinsdag 15 juli 2014

SAMENSCHOLINGSVERBOD CLAREMAHEERD/PLEIN OOST

"Ik werd twee weken geleden door de politie gebeld met de mededeling dat er hiervoor een samenscholingsverbod is ingesteld. Ik ben er maar wat blij mee, het was af en toe niet om te harden hoeveel er voor de zaak stonden te hangen."
Cafébaas Jeffrey Lamain heeft evenals omwonenden regelmatig bij de politie aan de bel getrokken in verband met de voortdurende overlast. Een bezoeker van het café: "Het liep de spuigaten uit. En dan kwam de politie weer langs om handjes te schudden met de hangjeugd, even een gezellig een praatje met ze maken, en weg waren ze weer. Dat schoot toch echt niet op, zoiets kun je toch niet serieus nemen? Ik ben blij dat ze nu eindelijk doorgepakt hebben." Lamain: "Het verbod geldt voor de hele Claremaheerd en Plein Oost, er mag buiten ook niet gedronken worden."

Een omwonende die niet met naam wil worden genoemd: "Er werd hier gedeald bij het leven. Keiharde muziek kwam uit de auto's, een intimiderende sfeer. Ik hoop echt dat dit verbod gehandhaafd gaat worden."

Het is de laatste twee weken relatief rustig aan de oostzijde van de Claremaheerd. De hanggroep voor met name het Café Biljart en de voormalige videotheek is verdwenen. De videotheek sloot een jaar geleden, volgens de toenmalige eigenaar in verband voortdurende overlast van hanggroepen.

Bezoekers van het café kunnen weer gewoon naar binnen, zonder eerst door een haag van jongeren heen te hoeven lopen. De politie raadt aan om in geval van nieuwe overlast contact op te nemen. De omwonende: "De aanhoudende verloedering moet stoppen. Als je dit gedeelte van Beijum leefbaar wil houden moet je die hangers blijvend wegjagen."

30 opmerkingen:

Anoniem zei

Geldt het ook voor bij de sporthal? Daar staan 's avonds ook altijd van die vage groepen.

Anoniem zei

Gewoon man en paard noemen. Het zijn allemaal Antillianen

Willem Pauwelussen zei

Is die jeugd niet iets aan te bieden waar ze zich senang bij voelen zodat ze niet op straat hangen en kattekwaad uithalen?
In de Brugborwijk heeft de WOU het initiatief genomen om de jeugd (onder begeleiding) zelf alcohol te laten schenken, wat een enorm succes werd.
Daar ben je dan wel een jongerenwerker bij nodig, maar die zal vanuit het NLA toch wel te financieren zijn lijkt me?

Anoniem zei

Jammer dat Pauwelussen hier de enige is met nog een greintje gezond verstand, terwijl de meesten kennelijk denken dat wegjagen, straffen de oplossing is. Een overheid die de burgers uitzuigt en kaalplukt, de jeugd hun honken, sport- en culturele voorzieningen afjat, verdient niet beter dan een stevig portie publieke overlast van deze groepering. Waar moeten die jonge stumperds in godsnaam heen ?!

Willem Pauwelussen zei

Voor de Beijumse Antillianen was er in 2004 een sleutelproject aan de Oosterhamrikkade, in het gebouw waar nu de voedselbank zit. Die mensen werden ook begeleid in sollicitaties, door ze bewust te maken van cultuurverschillen en zo.
Ik weet niet hoor, of het 'allemaal Antillianen' zijn, maar het leek me wel een goede aanpak.
Het vervelende is dat het publiek de dupe is van de publieke overlast, en wegjagen verplaatst het probleem alleen maar.

Anoniem zei

Nou niet gaan miauwen Pauwelussen; het publiek heeft zelf deze politieke keuzen gemaakt. Het is dan ook niet meer dan redelijk en billijk dat het publiek de eigen domheden nu krijgt ingepeperd via overlast. Eigen schuld dikke bult. En inderdaad, in Nederland weten we al niet anders meer, hier wordt niets aangepakt en opgelost, alleen maar ontkend, verzwegen, afgezwakt, genegeerd en bij voorkeur afgedekt met feel-good-praatjes over wat hier allemaal wèl zo fantastisch zou zijn.

Anoniem zei

jaa en dan nog de overlast en lawaai in de wibenaheerd bij de speeltuin zovel overdag als s avonds, mannen die plassen in de speeltuin of hun bier flesjes die overal liggen, en het lawaai door muiek ui hun auto;s terwijl ze zelf niet eens in hun auto zitten, het is drama achter in beijum, en de politie is te bang om er wat aan te doen

Willem Pauwelussen zei

Nou leg me dan maar eens uit hoe hier het publiek hier de eigen domheden krijgt ingepeperd, zoals u zegt. Of het zou de domheid moeten zijn dat we nog steeds denken dat politici al onze problemen kunnen oplossen. Maar dan stelt u de parlementaire democratie ter discussie en dat zult u toch niet bedoelen, neem ik aan?
En hoezo miauwen als ik een tweede voorbeeld noem van hoe voorzieningen voor de mensen kunnen worden ingesteld?
Het lijkt erop dat hier maar wat in het rond wordt geblaft.

Anoniem zei

De burger kiest rechtstreeks de politici die ervoor zorgen dat de voorzieningen voor jongeren zijn gesloten waardoor deze doelgroep letterlijk op straat kwam. De burgers moeten dus nu ook konsekwent zijn en de gevolgen van hun politieke keuzen aanvaarden d.w.z. overlast gedogen. Het is heel simpel een kwestie van Boontje Komt Om Zijn Loontje. Wie geen geld voor jeugdvoorzieningen uit wil trekken, moet simpelweg accepteren dat er rotzooi op straat getrapt wordt. Een kwestie van 1 + 1 = 2.

Willem Pauwelussen zei

An sich is dit juist.
Probleem is alleen dat de gemeenten sterk worden gekort door het rijk. En dus wordt de ene na de andere voorziening de nek omgedraaid.
En ik ben eigenlijk nog geen politieke partij tegengekomen die het oneens is met wat bezuinigingen wordt genoemd vanwege dat al tientallen jaren hardnekkige financieringstekort.
Dus als het gaat om politieke keuzes, wat voor keus heb je dan eigenlijk?
Of nou de ene of de andere partij aan het roer staat, gesnoeid wordt er toch wel.
Als je de burgers verwijt dat ze de verkeerde politici kiezen, moet je je wel realiseren dat er eigenlijk (!) geen alternatieven zijn.
Dus nogmaals, eigenlijk wordt hier het systeem van de parlementaire democratie ter discussie gesteld.

Willem Pauwelussen zei

Nou, wat er mis is, is dat er blijkbaar niet meer voldoende geld voor beschikbaar is om de problematiek naar behoren aan te pakken. Dat 'niet meer', dat zijn die bezuinigingen, toch? Snap niet hoe je dan kunt zeggen dat die er niks mee te maken hebben.
Want je kunt honderd keer roepen dat men verantwoordelijk is en dient te handhaven maar als er geen geld voor is, of blijkbaar ergens anders besteed moet worden, dan houdt het gewoon op. Zie bijvoorbeeld de instelling van 30 km-zones. Als je vraagt om handhaving wordt geantwoord dat daar gewoon geen (geld en dus geen) menskracht voor is.
Dát en niets anders is de bullshit waar het hier om gaat, lijkt me.
Een ander (en ernstiger) soort bullshit is natuurlijk hoe het komt dat zo vaak zo veel mensen ontsporen....

Anoniem zei

Ik zal verklappen waar de bullshit precies in zit. Burgers (die beslist niet gek zijn) maken op zich verstandige keuzen door op politici te stemmen die vóór de verkiezingen beweren voor Beleid X te staan. Ná de verkiezingen voeren politici echter het Beleid Y uit van pressiegroepen (uit bank- en industriewereld) die hen chanteren. Daardoor worden er beslissingen genomen die de burgers helemaal niet willen. Gevolg: de burger wordt opstandig en ontspoort. Het zit allemaal zo logisch en begrijpelijk in elkaar lieve mensen. Nu nog ideetjes hoe deze grootschalige verneukpartij wordt aangepakt en opgelost. Roept u maar !

Anoniem zei

Ik hoop van harte dat je gelijk mag hebben Willem met deze romantische, boedhistische profetie.

Anoniem zei

Offtopic: Ik voorspel ook dat over 5 miljard jaar de aarde niet meer bestaat!

Hou toch op met die onzin... samenleving zoals we nu kennen zal er ook wel aangaan binnen 1500 jaar. Als je de geschiedenis bekijkt zijn de "regeer" periodes ongeveer maximaal 2000-2500 jaar, alleen in de tijd van de farao's hebben ze het iets langer volgehouden. Onze huidige samenleving is nog maar zo'n 200 a 250 jaar oud.

Corruptie en macht is elke samenleving aan ten onder gegaan. Dus ik denk eigenlijk dat wij de 2000 jaar niet eens zullen halen met onze technologie dat informatie binnen 1 seconde kan verspreiden...

Hier heb ik geen Boeddha voor nodig.

Anoniem zei

Los van mijn offtopic verhaal. Lik op stuk beleid ben ik voor. Dat is het goedkoopste. Wegwezen of een nachtje logeren op het politiebureau. En dan meteen wegwezen, zodra politie er is gelijk hup weg. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En die grasmaaiertjes (ook wel brommers of scooters genoemd) regelmatig controleren op decibels en op de rolband.

Waar moeten ze dan naar toe? Laat ze dat lekker zelf uitzoeken? Waarom moet dat voor ze bedacht worden? Laat ze maar goed voelen dat Beijum of een ander deel van de stad geen plek is om rotzooi te trappen.

Ik denk dat een dergelijk lik op stuk beleid op de lange termijn goede reclame voor Beijum (Oost) zal zijn. Je zult mensen minder horen zeggen ow Beijum... en je krijgt minder mond tot mond reclame van mensen die denken "vogelvrij" te zijn en alles maar te kunnen laten en doen omdat het Beijum is.

Verder moet er een betere spreiding komen door de hele stad Groningen van werkenden en niet-werkenden/schoolgaanden en niet-schoolgaanden.

Anoniem zei

Ach Anon 22.39 je reaktie is zóó 2013.... en zóó 1983....en zóó 1963..
Wanneer gaan de beleidsmakertjes nou 's van de geschiedenis leren en inzien dat repressie, onderdrukken, handhaven, straffen, opjagen, enz ab-so-luut niet werkt, omdat men het probleem daarmee alleen maar verplaatst. Het geld dat nu bij elkaar wordt geroofd door bankiers en managers dient te worden besteed aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Maar ach, welke beleidsmaker of politicus leest er nog een boek of onderzoek tegenwoordig zodat men deskundig kan worden geacht? Men roept maar wat en doet maar wat; de hardste schreeuwer krijgt z'n zin...

Anoniem zei

Laat die gasten eens deel nemen aan de maatschappij en laat ze werken voor hun uitkering! Ga naar school en haal een diploma! Ipv doelloos overlast lopen te veroorzaken. Ik zelf als hard werkende erger mij dood aan die gasten... Ze hebben nog nooit een slag gewerkt, krijgen een uitkering en lopen een beetje te dealen en ze lachen zich de l*l uit hun broek... Hard aanpakken die gasten! Want zo zielig zijn ze niet!

Anoniem zei

Er staat ook vaak een groep op het hoekje bij het stoffeerbedrijf. als je er langs fiets vertonen ze intimiderende gedrag. ik vind het eng. Ik meende dat er een aantal jaren geleden sprake was dat er een plek voor de Antillianen in het trefpunt was of zou komen. ik hou mee daar niet zo mee bezig maar er zou een jongerenwerker uit dezelfde cultuur moeten zijn met dezelfde achtergrond.
Bij de groepjes die ik zie staan op de parkeerplaats bij 't biljart of op de stoep bij voormalig videotheek, bij de sporthal, bij de stofferderij, op de wibenaheerd bij het woonwagenkampje het valt me op dat daar altijd een aantal dezelfde personen bij zijn die zoals het eruit ziet dominant n de groep zijn. Ik zou laatst parkeren en toen werd mij nadrukkelijk verzocht een ander plekje te zoeken want dat plekje was gereserveerd.om ruzie te voorkomen ben ik maar wat verder gereden. ik als vrouw alleen tegen 6 antilianen lijkt me teveel van het goede. Ik vind het schrijnend.

Anoniem zei

@anoniem 16 juli, 2014 23:16

Werken voor een uitkering ben ik op tegen economisch gezien! Dat is negatief voor de arbeidsmarkt. Snel een simpel gezegd zal een werkgever sneller een dergelijk iemand goedkoop aannemen ipv voor minimum loon te betalen. De maatschappij schiet er niks mee op op de lange termijn. Het enige waar dit goed voor is zijn de tweede kamer verkiezingen waar ze vol trots op de borst kunnen kloppen dat ze zogenaamd wat gepresteerd hebben.

Als je in de bijstand zit worden er geen opleidingsmogelijkheden gegeven. Ik geloof alleen een leren met omgaan van geld cursus en sollicitatie cursus(vaak uitgevoerd door bedrijfjes die vriendjes zijn van iemand van de gemeente). Niet iets waar mensen zonder opleiding of lage opleiding iets aan hebben. Er is hier zogenaamd geen budget voor, waar wel een budget voor is om die mensen levenslang in een uitkering te houden blijkbaar...

Dat van die (bank)managers zal vast een kern van waarheid inzitten als je maar lang genoeg de cijfertjes napluist. Maar dit is een issue wat afgelopen 1 a 2 jaar populaire borrelpraat is en waardoor kranten en andere media goed verkopen omdat het een makkelijke zichtbare zondebok is. Naar mijn mening heeft dit niet direct iets te doen met de problemen in Beijum op dit moment.

Want 10 jaar geleden was er al een plan van aanpak gemaakt en geld gereserveerd. Dit heeft keihard gefaald!

Anoniem zei

@Anoniem zei...
Ach Anon 22.39 je reaktie is zóó 2013.... en zóó 1983....en zóó 1963..
Wanneer gaan de beleidsmakertjes nou 's van de geschiedenis leren en inzien dat repressie, onderdrukken, handhaven, straffen, opjagen, enz ab-so-luut niet werkt, omdat men het probleem daarmee alleen maar verplaatst. Het geld dat nu bij elkaar wordt geroofd door bankiers en managers dient te worden besteed aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Maar ach, welke beleidsmaker of politicus leest er nog een boek of onderzoek tegenwoordig zodat men deskundig kan worden geacht? Men roept maar wat en doet maar wat; de hardste schreeuwer krijgt z'n zin...

16 juli, 2014 23:16


Wat stelt u voor als oplossing(en) ?

Anoniem zei

Anons van 08.23 en 08.25 >> jullie boze,wraakzuchtige en verongelijkte reakties roepen alleen maar méér vijandigheid op onder de Antillianen. Is dat wat je wilt ?

Willem Pauwelussen zei

Als je wilt weten welke oplossingen er moeten komen, vraag het dan eens aan die mensen zelf, wat ze zouden willen ipv een hangplek waar ze door iedereen met argwaan worden bekeken.
Begin jaren '60 was het uiterst provocerend om op de stoep te gaan zitten, tegen muurtje aan of zo. En dus deden we dat. De burgers uit de buurt spraken er schande van. Blowen was er toen nog niet, dat kwam ongeveer 1967 ons land binnen.
In de eerste decennia van de 21e eeuw is het uiterst provocerend om met elkaar op de hoek van de straat te gaan staan, scooter onder de kont, misschien een blowtje of een biertje erbij. En als het meezit komt er een kameraad langs met muziek in de auto. Leuk, heb je een soort open-lucht-disco.
Maar hoeveel kwaad doen ze daar nou eigenlijk mee?

Anoniem zei

Duidelijk is dat we in de allereerste plaats van dat Wij<->Zij denken af moeten.Tegelijkertijd zullen we het hoofdprobleem aan moeten pakken en oplossen : de bankiers onschadelijk maken en buiten werking stellen. Dus mensen, iedereen de bankrekening opzeggen en massaal iedereen z'n eigen digitale portemonnaie met Bitcoins waar niemand aan kan komen. Zijn we in 1 klap van al het gesodemieter af.

Anoniem zei

@Pauwelussen, mooi, het probleem is opgelost. Geef je adres even door, we maken een afdakje voor je huis en je kunt elke avond een veertigtal Antillianen voor je deur tegemoet zien. beetje openlucht disco, biertje, blowtje, beetje zuipen, erg geschikt van je. Idd, wat is het probleem eigenlijk? Ze doen toch geen kwaad? Je levert zo een perfecte dienst door buurtparticipatie. Hulde. Ook leuk voor je buren.

Anoniem zei


tja Willem, daar moet ik ano gelijk geven.
mocht je in een hoekhuis wonen, kan het afdakje aan de zijkant geplaatst worden, lijkt me.
kan je in ieder geval ongehinderd je huis in en uit gaan, hè ;-)?

ergens anders hier zei ik gisteren geloof ik nog, blij te zijn op het plekje te wonen waar ik woon.
ik denk toch dat dit voor jou net zo is?
jij woont tot dusver(ja want als het afdakje er staat is het natuurlijk iedere dag feest) toch ook op een rustig plekje hier in Beijum?

tóch beste mensen, heb ik het te doen met de hangers.
schieten me spontaan de logeerders op het intratuin terrein te binnen.
iemand nog iets van déze mensen vernomen?

wat zag ik gisteravond op tv??
mijn oren flapperden er, als bij een olifant, spontaan en zeer verontwaardigd van heen en weer!
disco muziek laten horen op een terrein waar reizigers waren neergestreken, opdat ze daar zouden vertrekken.

Nederland tolerant???
DAT IK NIET LACH!!
(3 groeperingen noem ik in dit korte stukje. heb ik het nog niet eens ver moslims/marrokkanen)!

Therèse


Anoniem zei

Vroeger kende ik het probleem ook niet van dit soort overlast. Ja je las het wel eens in de krant of je hoorde wel eens wat. Ik deed er altijd wat nonchalant over, van ach zal wel een tikkeltje overdreven worden.

Maar je merkt pas hoe vervelend deze zaken zijn als je er zelf in zit. Het is vrijwel onmogelijk voor te stellen hoe dit geestelijk en fysiek dit op een gegeven moment op je gaat inwerken nu ik er over terugdenk. Dit klinkt heel zwaar maar het sluipt er vanzelf in zonder dat je er meteen erg in hebt. Slechter slapen is de belangrijkste (want lawaai overlast bijvoorbeeld), volgende dag wel weer vroeg op om naar school/werk te gaan. En met slecht/te weinig slapen krijg je tal van andere geestelijke en fysieke bijwerkingen, het is o zo belangrijk.

Daarom vraag ik mij af of de heer Pauwelussen hier wel ervaringen mee heeft gezien hij nog steeds deze overlast bezorgers een aai over de bol wil geven wat aantoonbaar niet heeft gewerkt tot nu toe.

Willem Pauwelussen zei

Nee hoor, ik wil het niet vergoeilijken, Daarom wil ik vragen om mijn laatste reactie te combineren met wat ik hier eerder schreef.
Ik heb het daar gehad over mijn ervaringen in de Brugborgwijk, en het experiment met alcoholschenken dat daar loopt. Daar neem ik mijn petje voor af, en misschien dat het in Beijum ook heb nodige soelaas zou kunnen bieden.
Je hebt daar 'het blok' op de hoek van de Leeuwenburgstraat en de Orchideestraat. Dat is dé hangplek van de buurt. Het was er vaak een enorme rotzooi en 's avonds een dikke herrie van rondracende brommers en keiharde muziek.
Maar wat bleek? Er waren meerdere groepen bij betrokken. Er was een clubje dat overdag gewoon rustig bij elkaar stond, er waren scholieren die daar het afval deponeerden van de versnaperingen die ze bij de buurtsuper kochten en er was een avondgroep die behoorlijk wild was. En dat werd allemaal over 1 kam geschoren. Ik hoop dat ik het zo goed weergeef.
Ik ben ook met de omwonenden gaan praten. Daar maakte ik mee dat er maar een paar woorden waren gewisseld en de man in kwestie al schuimbekkend zijn woning binnenliep.
Het fijne weet ik er ook niet van, want dat vereist flink wat veldonderzoek, maar als je verschillende groepen door elkaar gaat halen, en sowieso al een rood waas voor de ogen krijgt nog voordat er een woord is gewisseld denk ik dat het te gemakkelijk is om het af te doen als een groepje opzettelijke asocialen dat maar een flink aangepakt moet worden,

Anoniem zei

Sjonge jonge jonge.....telkens ben ik weer verbijsterd over de manier waarop en de aantallen voorbeelden waarmee men blijft hangen in de verschijningsvorm van een probleem.
Wanneer we hier beneden voortdurend in een plas water staan en blijven schreeuwen "gvd wat is het hier nat!" of "wanneer gaat er nou's iemand dweilen ?" dan gaat de plas water niet weg.....
M.a.w.wie heeft het lef om naar de bovenetage te gaan en de kraan dicht te draaien of te repareren ?!!

Willem Pauwelussen zei

Mijn antwoord (hoeft het jouwe niet te zijn) daarop heb ik gegeven op 16 juli, 2014 19:31.

Anoniem zei

Eindelijk op mijn balkon staan zonder die appen daar beneden zonder geschreeuw in mijn oor en uitgerust naar mijn werk...hoooop dat het zo blijft weg ermee ga een leven zoeken !