zaterdag 10 november 2012

IN 2013 NIEUWE FACELIFT PLEIN OOST

Afgelopen maandag publiceerde ik dit blogbericht over de voorbereidingen van een nieuwe renovatie van ons aller 'huiskamer' in het oostelijk gedeelte van de wijk, Plein Oost. Een medewerker van Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken (ROEZ) stuurde op verzoek bovenstaande plan voor het plein op. Bij het zien er van begon het weer te dagen. Ja natuurlijk, er was een wedstrijd uitgeschreven en uit een aantal inzendingen zou het beste plan worden gekozen. Als ik het goed heb was dat ongeveer anderhalf jaar geleden. Het zal geen toeval zijn dat het plan ook in de 'vitrine' van kunstenaarspand49 is te bewonderen. Zie foto rechts.
Wat stond er 31 maart van het vorige jaar ook nog maar op OOG?
Met 151 stemmen is het plan ‘Mix’ gekozen tot favoriete ontwerp voor de nieuwe inrichting van Plein Oost in Beijum. Dat betekent dat winkelplein een waterpartij krijgt met fonteintjes en veel bomen. De Beijumers konden de afgelopen week kiezen uit twee verschillende plannen voor de inrichting van het plein. Beiden waren op basis van ideeën van de bewoners en ondernemers ontworpen. In de tweede optie was er vooral ruimte voor speeltoestellen. Het winnende ontwerp met de waterpartij zal nu worden uitgevoerd.
Naast Plein Oost, krijgt de hele wijk een opknapbeurt. De Beijumers konden ook stemmen op kunstwerken die hun wijk gaan verfraaien. Uit een dertigtal ontwerpen zijn er tien gekozen. De realistische kunstwerken bleken het populairst.
Een waterpartij met fonteintjes en veel bomen. Waar moet dat heen met onze wijk-huiskamer? Vanaf begin volgend jaar gaan we het beleven. Water en bomen op Plein Oost. De zoveelste schoonheidsbehandeling. In de zomermaanden wil het nog wel eens gezellig zijn op het plein. Lekker warm in het zonnetje zitten. Lange broeierige avonden waarin het eindelijk een beetje afkoelt. Druk wordt het er nooit terzij er een evenement georganiseerd is. Vooral in de maanden oktober tot en met maart is het er te koud om er te verpozen en is het meestal stil en leeg. Het is maar sterk de vraag of het plein levendiger gaat worden door de komende aanpassingen. Het toverwoord is middenstanders. Winkels. Waarom is het op het net zo onaantrekkelijke winkelplein West altijd zo druk? Omdat er wat te doen valt. Leven in de brouwerij. Waarom zouden Beijumers naar Plein Oost gaan behalve om de Aldi te bezoeken, de bieb of Pand49? (Even afgezien van de terugkomst van Innersdijk). Nee, een zoveelste fysieke aanpassing van het plein zal geen soelaas bieden. Dat bewijst de laatste renovatie, die uit 2005 toen de busbaan verdween en middenstanders het daarna niet meer trokken (o.a. de slagerij). Het werd er stiller in plaats van levendiger.

3 opmerkingen:

Omwonende zei

Ik kan er niks aan toe voegen. Zonde vh geld.

Anoniem zei

Ik ben sprakeloos!

Anoniem zei

Met de bomen zal er in ieder geval groen zijn .
Beter dan deze kale vlakte .