vrijdag 16 november 2012

KOMT ER WEER 'N OUD&NIEUW FEEST IN BEIJUM?

31/12/2011: bak met zand voor vreugdevuur
 De tijd vliegt, over een week of zes gaan we over van 2012 naar 2013. Hoe zal de komende jaarwisseling er in Beijum komen te zien? Helemaal precies kun je dat natuurlijk niet voorspellen, aan de andere kant: was er de laatste twee jaar geen hoopvolle tendens te bespeuren? Op oudejaarsavond 2010 werd voor het eerst d.m.v. een groot vuur en muziek getracht een feest te organiseren. Locatie, de parkeerplaats voor Winkelcentrum Beijum. Een echt feest werd het niet, de muziek liet het afweten en de sfeer was bij tijd en wijle gespannen te noemen. Maar..., het liep niet uit de hand in Beijum. Weinig of geen vernielingen, geen matpartij met de ME en geen puinruimen op nieuwjaarsdag 2011. Het 'feest'- wat er voor door moest gaan- werd georganiseerd omdat de jaarwisseling van drie jaar geleden, van 2009 naar 2010, gierend uit de klauwen was gelopen in Beijum. Grootschalige vernielingen, veel kapotte ruiten en ME-ers die rake klappen uitdeelden. Beijum stond er weer eens negatief gekleurd op. Was de jaarwisseling van bijna twee jaar geleden een kentering?

Ja, dat was het. Tenminste, dat mag je voorzichtig stellen. Want tijdens de laatste jaarwisseling was het écht feest op de parkeerplaats voor het winkelcentrum. Er was muziek, er werd gedanst en getoast en de sfeer was uitstekend te noemen. Geen gedoe, geen vernielingen en geen vechtpartijen. Opvallend was dat de telefooncel op de parkeerplaats heel bleef. In de hele wijk waren praktisch geen vernielingen aangericht. Grote animator van deze feestelijke jaarwisseling was jongerenwerker Anno Jager. Die legde vervolgens alle lof weer terug bij de jeugd van Beijum, zij hadden zich immers voorbeeldig gedragen.

Een week geleden sprak ik met de jongerenwerker. Grote vraag is natuurlijk: wordt het feest op de parkeerplaats in Beijum West herhaald? "We zijn er mee bezig, ik kan daar nu nog geen concrete uitspraken over doen maar zo gauw als er meer bekend is licht ik je in."
31/12/2011: De muziek deed het: feest!
Dat er wederom iets georganiseerd gaat worden leidt geen twijfel, het is immers veel goedkoper voor de gemeente Groningen om een swingend feest in Beijum te organiseren, dan dat je een peloton ME-ers naar de wijk moet sturen en de boel half in barrels wordt geslagen en geknald. Burgemeester Rehwinkel was zeer te spreken over de laatste jaarwisseling in Beijum, hij stak dit niet onder stoelen en banken en hij kwam er zelfs in z'n speech tijdens de uitreiking van het Beijumboek op terug. Er zal weer iets georganiseerd gaan worden, Beijum én de gemeente Groningen willen de opgaande lijn die twee jaar is ingezet graag continueren. Hoe 'het plaatje' eruit komt te zien is nog even afwachten. De jaarlijkse nieuwjaarsvisite van de gemeente Groningen in de Oosterpoort wordt geannuleerd omdat er bezuinigd moet worden. Ondergetekende rekent erop dat er de laatste dag van het jaar weer een soort van feest in Beijum komt die hetzelfde doel beoogt: geld besparen. Plus plus en plus. Een goede sfeer in Beijum. Minder kosten. En vooral ook: prettig voor de Beijumers en voor de beeldvorming over hun wijk.

Zo gauw er meer bekend is over het programma voor de komende jaarwisseling kunt u dat op Beijumnieuws lezen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, hopelijk lukt het met de organisatoren om wederom een oudjaarsfeest te organiseren. Het is toch triest om zoveel te moeten nvesteren om de jeugd van Beijum enigszins rustig te houden! Vaak schaam ik mij voor vrienden en kennis sen om te moeten zeggen in een Heerd te wonen.
Jan Bakker

Liesbeth zei

Uhm Johan..
onderschrift bij de foto's...de datums kloppen niet..;)

Bijker zei

Fijn dat het feest vorig jaar zo goed heeft gewerkt. Alleen mag de muziek alsjeblieft zachter. Na twaalf uur is het volume fors toe genomen en om drie/vier uur snachts werd er nog keiharde trance/house muziek gedraaid. Op een parkeerplaats met allemaal omliggende woningen. Ik wij (in totaal zes gezinsleden hebben hier erg van gebaald). Fam Bijker