woensdag 7 november 2012

DE DIJK MOET BLIJVEN

De Montessorischool De Dijk in Beijum moet behouden blijven. De ouders voeren daarvoor actie. Onderwijsorganisatie O2G2 wil dat de school gaat fuseren met openbare basisschool De Doefmat.

De Dijk heeft 131 leerlingen en De Doefmat 162. Volgens O2G2 is De Dijk te klein om effectief te zijn. Maar de ouders zijn heel tevreden over het Montessorionderwijs dat hun kinderen in De Dijk krijgen.

Het gebouw kostte 2,7 miljoen euro en is pas in 2010 opgeleverd. De gemeente deed daarbij de uitspraak dat de school vijf jaar de tijd zou krijgen om zich te ontwikkelen. www.oogtv.nl (foto rechts ook)

Update 15.09 uur: Een direct betrokkene van De Dijk vertelde net desgevraagd: "Deze actie is nadrukkelijk niet tegen de Doefmat gericht, dat is een prima school, het gaat de ouders en de OR om het Montessori-onderwijs wat voor Beijum behouden moet worden. Er waren vanochtend ongeveer 45 ouders bij de actie aanwezig en er is gefilmd door OOG-TV en Rtv-Noord. Gisteren zijn de OR en een paar ouders op het stadhuis geweest. Ze waren uitgenodigd door de fracties van de SP, PvdA, Groen Links, VVD en D'66 en ze hebben tijdens de gesprekken uitgelegd waarom het Montessori-onderwijs zoals die wordt gegeven op de De Dijk moet blijven."
Op www.dvhn.nl staat:
Een flink aantal fracties in de Groninger gemeenteraad is bezorgd over de toekomst van het Montessorionderwijs in de stad. Ze willen op korte termijn een gesprek met het bestuur van het openbaar onderwijs in de stad.
Vandaag protesteerden ouders van Montessorischool De Dijk in Beijum tegen de voorgenomen fusie met de verderop gelegen Doefmat.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Openbaar Onderwijs in Groningen was toch verzelfstandigd enkele jaren terug? Los van de gemeente, de politiek? Dat wilde het onderwijs zelluf. Daar zijn enkele tientallen miljoenen extra in gaan zitten.
En nu dat zelfstandige onderwijs-bestuur beslist dat kleine schooltjes in stad niet voldoende kracht in huis hebben om goed onderwijs te verzorgen, en deze daarom samenvoegt, protesteren. ik dacht het niet. Vooral omdat directeur vd Vlist van Montessori erkent dat zelfstandig doormodderen niet in belang is van de leerlingen op school. En de gemeente erkent dat de school amper een positieve rol heeft voor Beijum Oost buurtproblematiek oplossingen.

Kees Huizenga zei

Zie dit aangepast bericht van RTV Noord van gisteren:

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=115044

O2G2 had nooit opgericht moeten worden. De wethouder van Onderwijs en de gemeenteraad staan buitenspel. Helaas.

Organisatieadviesbureau Berenschot BV geeft een advies en daarom moeten kleine scholen wijken. Het getal van minimaal 300 leerlingen is kenbaar heilig. Zonder onderwijskundige en agogische argumenten!

In het geding is verder de grondwettelijke "vrijheid van onderwijs"; ook voor openbare scholen met een bijzondere onderwijsmethode. En een eigen onderwijskundige filosofie en dito geesteshouding.