zaterdag 24 november 2012

HOE IS HET OM GEHANDICAPT TE ZIJN?


Wat zijn de kinderen die u op de bovenste foto aan het doen? Waarom zitten ze gehurkt op de grond, waarom hebben ze een pen in de mond en wat doet dat papier daar? Beeldt u zich eens in, u bent gehandicapt en u hebt geen armen en handen tot uw beschikking. En toch wilt u wat opschrijven, communiceren is toch wat elk mens wil? Hoe doe je dat dan? Kinderen van basisschool De Heerdstee leren hoe het is om te leren leven met een handicap. En cliënten van Noorderbrug zijn hun leraren.

Op de site van De Heerdstee staat:
Leren van mensen met een handicap over leven met een handicap

In de maatschappij krijgen kinderen te maken met mensen met een handicap en daarom willen wij op een kindvriendelijke manier leerlingen van groep 7 en 8 laten ervaren hoe het is om te leven met een handicap, zodat het begrip handicap voor hen meer betekenis krijgt.
Bij stichting De Noorderbrug heeft men een project ontwikkeld waarbij mensen met een handicap de gastdocenten zijn.

Het eerste deel van het project, dat in de maand november plaats zal vinden, bestaat uit een bezoek van gastdocenten aan de groep. Kinderen zien een dvd over een mytylschool. Aansluitend wordt in spelvorm infomatie gegeven over allerlei aspecten van het leven met een handicap. Door middel van denk- en doe- opdrachten is het mogelijk aan den lijve te ervaren hoe het is om een lichamelijke beperking te hebben.

De gastdocenten komen een week later opnieuw in de groep en zullen een gesprek hebben over leven met een handicap. De leerlingen hebben dan de gelegenheid om vragen te stellen.

Er komen verschillende handicaps aan bod: Hersenbeschadiging, astma, blindheid/slechtziendheid, spacticiteit, diabetes, etc. www.heerdstee.nl


Hierboven ziet u trajectbegeleidster Regine Barrie van Noorderbrug een van de lessen in goede banen leiden (staand met groene vest). Vertel eens, hoe gaat het? Wat is de winst van dit soort lessen? "Het gaat prima, de kinderen volgen de lessen met grote interesse. De winst? Onlangs zei een leerling tegen me: 'hé, die mensen zijn helemaal niet zo zielig, die kunnen best nog wel het een en ander doen.' Toen dacht ik, ja, daar gaat het om. Het gaat erom dat gehandicapte mensen waardig worden bekeken en bejegend. Ze zijn helemaal niet zielig, het is juist heel knap hoe en wat ze doen met hun beperking." Vragen die de kinderen aan de gehandicapten stellen zijn o.a: 
Zijn jullie ook wel eens verdrietig om jullie handicap? Hoe kun je schrijven als je blind bent? Wat voor problemen kun je hebben als je een gehandicapt hebt? Hoe kunnen blinde mensen fietsen? Wat zijn jullie hobby's? Hoe gaan jullie naar de wc? Wat voor beroep kun je doen als je in een rolstoel zit? Kunnen jullie ook kinderen krijgen? Heeft u dingen die u heel leuk vindt en niet meer kan doen? Kun je ook badmintonnen met een handicap

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een schitterend bericht !
Ja , het gaat er om dat de mensen met een handicap doen wat ze nog wel kunnen .
Een beetje begrip is mooi meegenomen .