De plaats Nijverdal dankt zijn naam aan het woord nijverheid. Tussen 7 en 10 mei 1836[1] bedacht de directie van de Nederlandsche Handel-Maatschappij de naam voor het dorp dat op dat moment nog gebouwd werd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijverheid
In het Grunnings heet het nuver.
Dit in de noordoostelijke Nederlanden, Oost-Friesland enz. gangbare woord mag m.i. niet in verband worden gebracht met nijver. Wel is zeer goed nuver uit *niver mogelijk in streken welke de i vóór lab. tot ü maken; en waar dan de beteekenis met dien oorsprong in overeenstemming is, zooals bij Noord-Brabantsch nuver ‘ijverig’, is voor verderen twijfel weinig reden, al moet men dan het indringen aannemen van een ‘mundgerecht’ gemaakt iver, ten minste volgens de voor nijver gangbare verklaring. Lees hier.
In het Westerkwartier betekent het woord nuver weer vreemd. En vernuvern betekent je vermaken. En daar is de cirkel weer rond, zie foto. Er wordt hier nijver gewerkt. En het ziet er wat vreemd, nuver, uut, maar waarschijnlijk vernuver'n de bewoners zich hier uitstekend. Nuver is ook de baas van 112Groningen. Maar dat is weer een achternaam.
4 opmerkingen:
ja, nuver is zo'n streekwoord met verschillende betekenissen. In mijn taal (Fries) komt het woord ook voor, het betekent 'vreemd, gek' . Hier heeft het juist een tegenovergestelde betekenis: verstandig, slim. Dus dat kan aardig voor misverstanden zorgen in een gesprek. Oorspronkelijk komt het woord uit Duitsland. Een paar honderd jaar terug meegekomen met de West-Falen, de huidige Groningers
Jan Bakker
Nuver betekent ook 'behoorlijk' in het Gronings. Waarschijnlijk wordt dat in de kop aangegeven
De bewoner is al minstens 2,5jr aan de klus...
Dit pand is al vele jaren een doorn in het oog. Onbegrijpelijk dat dit allemaal mag. Er is voor kapitalen aan dit huis verbouwd, maar het is er helaas niet mooier op geworden. Zonde!!!
Een reactie posten