vrijdag 30 november 2012

HIER WORDT NUVER GE(VER)BOUWD

Het zier er nijver uit, hier bij deze woning ergens in Beijum-West. Zie foto. Wat er allemaal staat te gebeuren is me niet duidelijk. De situatie zoals u die op de foto ziet gaat al bijna een jaar. Geeft ook niet, hier wordt geleeft en gedaan. En het ziet er dynamisch uit. Het woord nijver doet me denken aan Nijverdal. En ik weet dat er in Musselkanaal een Nijverheidslaan is. Het woord heeft oorspronkelijk iets met het begrip industrie te maken: Nijverheid is een Nederlandse leenvertaling voor industrie.
Nijverheid komt voor als nijverheidsonderwijs waarmee ambachtscholen en huishoudscholen werden bedoeld. Dit onderwijs behelst praktische kennis die noodzakelijk is voor het uitvoeren van een beroep of vak. Oorspronkelijk was het met name onderwijs ten behoeve van het verwerken van grondstoffen.
De plaats Nijverdal dankt zijn naam aan het woord nijverheid. Tussen 7 en 10 mei 1836[1] bedacht de directie van de Nederlandsche Handel-Maatschappij de naam voor het dorp dat op dat moment nog gebouwd werd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijverheid
In het Grunnings heet het nuver.
Dit in de noordoostelijke Nederlanden, Oost-Friesland enz. gangbare woord mag m.i. niet in verband worden gebracht met nijver. Wel is zeer goed nuver uit *niver mogelijk in streken welke de i vóór lab. tot ü maken; en waar dan de beteekenis met dien oorsprong in overeenstemming is, zooals bij Noord-Brabantsch nuver ‘ijverig’, is voor verderen twijfel weinig reden, al moet men dan het indringen aannemen van een ‘mundgerecht’ gemaakt iver, ten minste volgens de voor nijver gangbare verklaring. Lees hier.
In het Westerkwartier betekent het woord nuver weer vreemd. En vernuvern betekent je vermaken. En daar is de cirkel weer rond, zie foto. Er wordt hier nijver gewerkt. En het ziet er wat vreemd, nuver, uut, maar waarschijnlijk vernuver'n de bewoners zich hier uitstekend. Nuver is ook de baas van 112Groningen. Maar dat is weer een achternaam.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ja, nuver is zo'n streekwoord met verschillende betekenissen. In mijn taal (Fries) komt het woord ook voor, het betekent 'vreemd, gek' . Hier heeft het juist een tegenovergestelde betekenis: verstandig, slim. Dus dat kan aardig voor misverstanden zorgen in een gesprek. Oorspronkelijk komt het woord uit Duitsland. Een paar honderd jaar terug meegekomen met de West-Falen, de huidige Groningers
Jan Bakker

Anoniem zei

Nuver betekent ook 'behoorlijk' in het Gronings. Waarschijnlijk wordt dat in de kop aangegeven

Anoniem zei

De bewoner is al minstens 2,5jr aan de klus...

Anoniem zei

Dit pand is al vele jaren een doorn in het oog. Onbegrijpelijk dat dit allemaal mag. Er is voor kapitalen aan dit huis verbouwd, maar het is er helaas niet mooier op geworden. Zonde!!!