zaterdag 17 november 2012

EVEN POSEREN TUSSEN DE HERFSTBLADEREN

Afgelopen week trof ik deze Tunesische vrouw met kind tussen de herfstbladeren aan de Emingaheerd. Foto maken? "Ja hoor, doe maar, geen probleem." Ik probeerde nog een gesprek aan te knopen, maar dat ging moeizaam. Over het weersverschil tussen Nederland en haar geboorteland Tunesië bijvoorbeeld. Ik heb altijd het gevoel, het idee en misschien het vooroordeel dat hoofddoekjesdames het hier maar koud hebben tijdens de herfst- en wintermaanden.  Ik begreep van deze dame dat het herfstweer in Tunesië ook koud en nat kan zijn. En dat daar de bladeren tijdens de herfst ook massaal naar beneden vallen. Maar is dat wel zo?
In oktober en mei ligt de gemiddelde temperatuur in Tunesië tussen de 12 en 28 graden Celsius. Het echte warme weer heb je van juni tot september. Augustus is de warmste maand en dit betekend zonnebaden of een duik nemen in het koel mediterrane water. Ook in de herfst is het nog goed vol te houden aan de warme zee met een heerlijk zonnetje. De herfst in Tunesië is van oktober tot december. http://www.reizen.info/reis/afrika/tunesie/temperatuur_tunesie/
Het kan zijn dat deze dame op z'n Nederlands gezegd 'sociaal wenselijke antwoorden' gaf. Of althans, dat ze dacht dat het antwoord zou bevallen.
Ik weet niet precies of dat het geval is. Wel heb ik vaker het idee dat hoofddoekjesdames antwoorden geven waarvan ze veronderstellen dat die de vraagsteller zullen bevallen. Terwijl dat niet het geval is. Zeg liever waar het op staat, het zou zo maar een les uit een inburgeringsprogramma kunnen zijn. Alhoewel. Nederlanders kunnen ook behoorlijk om de 'hete brei' heendraaien.
De winter komt beetje bij beetje onze kant op. Toch wel lekker warm zo'n hoofddoekje, je krijgt er geen koude oren onder.

Geen opmerkingen: