zondag 22 november 2020

EEN LANDWEGGETJE NAAR BEIJUM (1915 - ?)


 Jan Altink,

Landweggetje naar Beijum (1915-1971 ?) collectie

Bovenstaande schilderij met tekst werd afgelopen week op Twitter gezet.
Schilderij kan zomaar een eeuw oud zijn. Zou dit de voorloper van de huidige Beijumerweg zijn?

Waarschijnlijk niet, het is immers een landweggetje naar Beijum. En dus niet in Beijum.

De blogger heeft navraag gedaan. Info? Beijumnieuws@hotmail.com

Wikipedia over deze Groninger landschapschilder.
Update 13.45 uur, zie de reactie. En zie http://galerie-roel.nl/making-of-zuidwolde-vanuit-beijum/

4 opmerkingen:

Han Borg zei

Wat een mooie vondst, Johan! En Jan Altink is echt één van de grootste schilders van De Ploeg. Zou het de weg van Zuidwolde naar Beijum kunnen zijn? Altink heeft daar vaker geschilderd: zie o.a. http://galerie-roel.nl/making-of-zuidwolde-vanuit-beijum/
De Beijumerweg was behoorlijk lang, hoor. Die begon zo'n beetje bij de Hunze (Van Starkenborghkanaal) en eindigde in Zuidwolde.

Kees Huizenga zei

Ik zie de wierdeboerderij van J. de Jager aan de Beijumerweg 22 (bouwjaar: ± 1878). Met de oranje daken van een boerenschuur (aan de westzijde). Aan de oostzijde is een grotere schuur, verbonden met de woning, gericht op het noorden. Zie in dit verband het Beijumboek van 2012, eerste druk, pp. 6, 12, 13, 66 en 99. Daar waar nu het Gezondheidscentrum Beijum staat.

Jan Altink kijkt uit naar het zuiden.

Zie verder:

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2017/05/uit-de-oude-doos-328.html

http://beijumnieuws.blogspot.nl/2017/05/uit-de-oude-doos-329.html


Ik verwijs tot slot naar de Beeldbank Groningen. Zie Google. Een prachtige zwart-wit foto.

Is mijn gok juist?

Kees Huizenga zei

Bij nader inzien ben ik wat in verwarring. Die oranje dakpannen van de extra boerenschuur zijn uniek voor Beijum. De boerderij is m.i. juist.

De kop-hals-rompboerderij van Beijumerweg 22 stond met de woning naar het westen gericht (dit is een correctie; zie pagina 99 van het Beijumboek). In overeenstemming met de westelijke lijn naar de vroegere steenfabriek Eureka aan het Boterdiep (boven de woonwijk De Hunze). Zie: “Uit de oude doos (329)”.

Dan moet de schilder de blik op het noorden hebben gehad vanaf een zuidelijke locatie. Omdat de oranje boerenschuur vanuit het zuiden het eerst zichtbaar was. De oude boerderij was aan de westkant omgeven door bomen. Is deze schilderlocatie het Koerspad bij de Froukemaheerd/Holmsterheerd, uitkomend op de Beijumer Zuidwending? Naast het Koerspad loopt een sloot.

Kees Huizenga zei

Hierbij nog een aanvullende reactie over dit schilderij op Beijumnieuws. In relatie met de vroegere gemeente Noorddijk ten zuiden van de Zuidwending, het vroegere Beijum als onderdeel van de vroegere gemeente Bedum (gelegen ten noorden van de Zuidwending) en de boerderij op de Beijumerweg 22.

“Een landweggetje naar Beijum” moet u geheel letterlijk nemen. Het landweggetje is gelegen in de vroegere gemeente Noorddijk, in 1969 gevoegd bij de gemeente Groningen. Maar het landweggetje ziet uit op Beijum (“naar Beijum”), namelijk op de boerderij van Beijumerweg 22, gelegen in het toen noordelijker gelegen Beijum (ten noorden van de Beijumer Zuidwending). Op deze locatie staat nu het Gezondheidscentrum Beijum (Emingaheerd 10) en het kinderdagverblijf/de BSO van SKSG Rode Pimpernel (Emingaheerd 2).

Zie:

https://www.plaatsengids.nl/noorddijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Noorddijk_(Groningen)


Zelfs de andere boerderij, ten noorden van deze boerderij (nummer 22), langs de Beijumerweg, heeft Jan Altink geschilderd (wel wat vaag, vanwege de bomen er omheen). Zie nogmaals het Beijumboek, pagina 99.

De locatie van de sloot langs het Koerspad is juist. Links op het schilderij, uitkijkend op het noorden.

Zie deze recente foto van het Koerspad, gericht op het zuiden:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2020/11/herfst-thvkoerspad-meedenpad-10-slot.html

Dit landweggetje naar Beijum met de sloot was er kenbaar ook in de jaren vijftig of zestig van de vorige eeuw. Zie het werken met vlammend geel (het boerenland), blauwgroen en blauw.


De informatie van dit weblogbericht heb ik doorgegeven aan dr. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum. Hiervan is een print gemaakt, in relatie met dit schilderij van Jan Altink van Kunstkring De Ploeg. Als onderdeel van mogelijk toekomstige projecten.


Zie verder: de schilderijen van Jan Altink (1885-1971)

https://www.simonis-buunk.nl/kunstenaar/jan-altink/kunstwerken-te-koop/1425/?gclid=EAIaIQobChMI7reKleat7QIVhrh3Ch16dgBnEAAYASAAEgJGN_D_BwE

https://nl.pinterest.com/abergman0943/de-ploeg-jan-altink/

https://nl.pinterest.com/janhersman/jan-altink/

https://nl.pinterest.com/pin/824581012997141591/