maandag 9 november 2020

VERHALEN VAN SASSEFRAS (11)


Voor oor delen

 
Soms zegt de Nederlandse taal genoeg. Vooroordelen of zoals het hierboven staat, voor oor delen, betekent dus letterlijk een oordeel vellen voordat het oor zijn werk heeft gedaan.

Op dit moment zie ik het steeds om me heen, mensen die een oordeel over iets of iemand hebben voordat ze geluisterd hebben naar wat de ander nu werkelijk zegt en werkelijk bedoeld. We denken dat we luisteren maar eigenlijk zijn we Oost Indisch doof en horen we alleen maar wat we willen horen. We zoeken steeds bevestiging van wat we zelf denken. Ik ben daar geen voorstander van. Wellicht wordt het tijd dat we in gesprek gaan en elkaar vragen stellen, waarom denk jij dat? Wat of wie is jouw  informatiebron? 

Waarom schrijf ik dit? Ik was afgelopen week in Roden bij een supermarkt en trof daar twee vriendinnen aan. Beiden droegen geen mondkapje en de ene was behoorlijk van slag. Ze was net aangevallen (lichamelijk) door iemand die boos op haar was omdat ze geen mondkapje droeg. Wat op zich vreemd, is want de aanvaller zou toch hebben kunnen bedenken dat hij daarbij de 1,5 meter regeling niet naleefde. Enkele zinnen uit het gesprek dat volgde: 'Het lijkt wel of we zo een burgeroorlog aan het voeren zijn. Dit is blijkbaar wat onze regering wil.' Pas thuis gekomen bedacht ik wat ik op dat moment had kunnen zeggen, Nee dit is denk ik niet wat onze regering wil, dit is wat we doen.

Maar stel je nou eens voor, er staan drie mensen op een rijtje een van 1,50 m een van 1,75 m en een van 2 m. De middelste wordt door de beide anderen als anders gezien, de een zal zeggen hij is groter dan ik en de ander zal zeggen hij is kleiner dan ik. Onze menselijke logica beseft dat beide gelijk hebben. 

Maar wat gebeurd er nou als beide personen zowel die van 1,5 m als die van 2 m hun gelijk willen halen? Dit dus. Wat ik wil vertellen met dit verhaal? Hou je bij jouw eigen waarheid, hij is groter dan ik maar snap ook dan de ander kan zeggen hij is kleiner dan ik.

Als we dat doen is vrede wellicht dichter bij dan dat je denkt.

Saskia Smid

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Je eigen waarheid bestaat niet. Iets is een feit of niet. Verder begrijp ik helemaal niets van deze column. Oh en draag gewoon een mondkapje, je bent toch geen viruswappie?

Karin zei

Anoniem laat precies zien waar het misgaat, hij denkt dat zijn mening feiten zijn. Nee beste anoniem, iedereen bekijkt de wereld op een heel eigen manier. Dat is mijn mening, misschien ook wel een feit.

Joost zei

Ik draag ook nergens een mondkapje is ja niet verplicht. Als je maar afstand bewaard.

Anoniem zei

Joost, het is per 1 januari formeel verplicht. Karin, misschien moet je je nog eens uitzoeken wat precies het verschil is tussen een feit en een mening.

Karin zei

Een feit is dat het per 1 december ingaat. Wat voor de een een fabel is, kan voor een ander een feit zijn.

Anoniem zei

Karin, een feit is een feit. Jouw mening is geen feit.

Karin zei

Dank voor je mening. De aarde is plat en Trump heeft gewonmnen.