zondag 4 mei 2008

DE VLAG GAAT EERST HALFSTOK


Vanavond half zeven voor de Munsterheerd. Mijnheer, hijst u de vlag voor bevrijdingsdag of voor dodenherdenking? "Wat denk je zelf"?
Wat kan een mens domme vragen stellen; ik was echt in de veronderstelling dat deze Munsterheerd-bewoner de vlag al voor morgen ging hijsen. Maar nee, hij ging halfstok. De nationale vlag symboliseert niet alleen gemeenschappelijke vreugde maar ook rouw.
Of hij de vlag later op de avond dan wel al vast laat hangen voor morgen? "Nee, mijnheer, er wordt hier wel eens wat gejat. Die vlag gaat vanavond eerst weer naar binnen." Ja, dat is ook een realiteit van 2008 in Beijum.
De vlag symboliseert vreugde en verdriet. Maar hij kan ook nog gestolen worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat de vlag niet bleef hangen heeft - als het goed is - niets met diefstal te maken, maar alles met vlagetiquette. Hieronder voor de liefhebbers de regels op een rijtje:
Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven. Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen.

Halfstok vlaggen
Ten teken van rouw wordt de vlag half stok gehesen. Hierbij wordt eerst de vlag tot de top gehesen, waarna ze langzaam wordt neergehaald totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen.
Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam in top gehesen en vervolgens op de zelfde wijze neergehaald. Alleen daar waar een officiƫle herdenking plaatsvindt wordt de vlag na het spelen van het Volkslied langzaam en statig in top gehesen. Op alle andere plaatsen blijft de vlag halfstok.

Alleen op Koninginnedag en op verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel.