zaterdag 24 mei 2008

RELIGIE IN BEIJUM (DEEL2; DE HINDOESTANEN)

Even was ik in verwarring en dacht dat de naderende Orange-gekte in deze Beijumer tuin aan het losbarsten was. Maar echt oranje zag ik er niet bij, wel paars, geel en veel rood.

Mijnheer R. Kanhaai uit Beijum poseert bij de hindoe-vlaggen en hij legt uit:" er wordt af en toe een hindoe-mis bij me thuis gehouden. Onze eigen God, Hanumaan, krijgt tijdens zo'n mis een vlag, een rode vlag." En ene Doerga Matha zou volgens mijnheer Kanhaai maar liefst negen vlaggen krijgen. Maar dat is nog niet alles, andere Goden krijgen ook vlaggen als ik hem moet geloven.

Het lijkt me een vriendelijk geloof, een geloof waarbij andere Goden niet worden vergeten. Zo moet het ook zijn, denk ik. Gun ieder zijn of haar God en steek er eventueel de vlag voor uit.

Het kan zijn dat ik mijnheer Kanhaai door taalproblemen niet helemaal goed heb begrepen maar ik laat me graag corrigeren. Wél begreep ik dat er elke eerste zondag van de maand om drie uur een hindoe-mis wordt gehouden in Beijum,"daar, bij die school", aldus mijn heer Kanhaai. Hij wees richting de Doefmat en ik ga er gemakshalve van uit dat de maandelijkse mis in het Heerdenhoes plaatsvind, en wel met een heuse Hindoestaanse dominee erbij.
Als nuchtere Groninger laveer ik tussen twee uitersten als het om geloven gaat. Aan de ene kant denk ik: tis toch wat, wat is de wereld toch één groot gekkenhuis. Anderzijds ben ik voor respect als het om geloofsuitingen gaat. Geweldig dat dit allemaal zomaar kan, ik ben blij in het gekkenhuis, pardon in het mooie en bonte Beijum te wonen.

http://www.hindoeraad.nl/innederland.html

Geen opmerkingen: