maandag 3 september 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (108)


Studenten in tenten.

Na zes week columnvakantie te hebben gehad, ben ik er weer. Hebben jullie net zo genoten als ik van de hittegolf? Wat was het heerlijk weer in de vakantie. Je hoefde er niet eens ver voor weg. Ik hoop dat de temperaturen de komende tijd zo ongeveer blijven als ze nu zijn en dan in de nachten ook niet te koud.

De scholen zijn weer begonnen en als je als internationale student in Groningen komt studeren kon je weleens pech hebben met het vinden van onderdak. Dat is já wat… Slecht voor de naam ‘Groningen als studentenstad’ hiermee doel ik dan op dat vele studenten geen onderkomen hebben kunnen vinden en noodgedwongen in tenten moeten slapen. Ze krijgen nog een polsbandje ook, om zo herkenbaar te zijn. Holadiejee, net als een vakantie in zo’n all inclusive resort. Wel met het idee van ‘op de camping’ gezellig met je wc-rol onder je arm naar de plee. Bizar gewoon.

Gelukkig zijn er mensen die over hun hart strijken en studenten in huis nemen. Zo heeft ook de hotelboot zijn prijs verlaagd, waar je voor vijfentwintig euro per dag een kamer kan huren wat dan inclusief ontbijt, lunch en diner is. Nou ja, reken maar uit wat dat kost in een maand. Dat kan een student toch niet betalen?

We hebben in de dorpen om Groningen heen veel leegstand. Waarom daar geen gebruik van maken? Ik neem aan dat het vast een gezellige boel zal worden als er in een leegstaand bejaardentehuis studenten komen te wonen. Zo’n tehuis is van alle gemakken voorzien, het enige nadeel is dat het niet in de stad Groningen zelf zit. Je kan als student natuurlijk niet alles hebben, het openbaar vervoer is welwillend en zo’n lange reistijd is het nu ook weer niet naar de stad. Ga maar eens van de ene kant van de stad naar de andere kant, dan ben je ook wel even onderweg.

Ik hoop dan ook dat de studenten die wél van de tenten gebruik maken, het s ’nachts niet te koud gaan krijgen als de temperaturen verder naar beneden zakken. Het is tenslotte al bijna herfst… Zelfs de zwervers in Groningen hebben het dan nog beter voor elkaar.

De Rijksuniversiteit heeft zijn medewerkers afgelopen week per mail opgeroepen of zij bereidt zijn huisvesting te bieden aan een student. Dat is een goede zaak en zo zat ik te denken, wie weet zijn er wel meer mensen die deze column lezen en een kamer met een bed leeg hebben staan. Je zou er een student uit een tent of welke student dan ook, heel erg blij mee kunnen maken. Er zijn inmiddels al zo'n zestig adressen van gastvrije Groningers, maar dat is nog niet genoeg om het kamertekort op te lossen.

Nondeju! Laten we Groningen als studentenstad in ere houden. Er is momenteel veel ophef over dit kamertekort. Weet je een kamer of heb je die zelf, dan kun je dit hier melden.
De student zal je erg dankbaar zijn!

2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: