maandag 10 september 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (109)


Zwakkere VS Sterkere
Waarom zijn zwakkere mensen altijd de pispaal? Zij moeten vaak het onderspit delven. Ik persoonlijk kan daar érg slecht tegen. In de maatschappij heb je nu eenmaal mensen die geestelijk/mentaal wat zwakker zijn aangelegd dan een ander, maar maakt dat ze de zwakste schakel?
De sterkere mens met althans dat denken ze, wat meer geest dan de zwakkere mag graag afgeven op een zwakker persoon. Lekker de frustraties botvieren, wetende dat de zwakkere zich er geen raad mee weet.


In mijn ogen is ieder mens gelijk. Ik behandel elk mens zoals ik zelf behandeld wil worden, liefdevol en met respect. Hier hoort uiteraard ook de zwakkere mens bij. Zij kunnen het niet helpen dat ze zo zijn. Sommige sterkere mensen kunnen nog heel wat van ze leren, ze bezitten namelijk een ongelooflijke logica. Als ze dit dan ten gehore brengen, staan de meeste mensen met hun bek vol tanden. Wrijven eens over hun kin en snappen er de ballen niet van.
Juist die logica is zó leuk, als je het maar begrijpt. Sterkere mensen hebben vaak een hogere opleiding genoten en ook al ben je ingenieur of wat dan ook. Dat maakt je bij de mens met een zwakkere geest, juist zwak. Hé, wat zeg je nou allemaal…? Nou, ik bedoel dat de vaak hoogopgeleide mens totaal geen inlevingsgevoel bezit. (Geldt niet voor iedereen natuurlijk) Het gaat hier even om de tegenstellingen van de zwakkere VS de sterkere.
Ach, ik heb wel voor hetere vuren gestaan, zal een mentaal sterk mens zeggen bij de zoveelste tegenslag die verwerkt moet worden. Ze gaan wat leuks doen en vergeten het voorval al snel. De zwakkere daartegenover kan enorm in de war raken bij een tegenslag en er dagenlang over door zeuren tegen iedereen die het maar horen wil. Zeuren mag je het eigenlijk niet noemen. Foei, nee laten we als sterkere dan de zwakkere een hart onder de riem steken en proberen om ze tot een ander inzicht te brengen. Als ze de tegenslag in een ander daglicht zien, komt er al gauw weer een glimlach tevoorschijn. Iedereen weer blij.

De zwakkere tonen eerder hun emoties dan de sterkere mensen, ze zijn vaak onzeker en willen aardig gevonden worden. De emoties kunnen over kleinste dingen plotseling hoog oplopen, terwijl de sterkere denkt; waar maak je je toch zo druk over. Laat gaan en denk wat meer aan jezelf in plaats van aan een ander, die in zo’n geval de schuld ook nog krijgt. Iets negatiefs omzetten naar iets positiefs dat schijnt toch erg moeilijk te zijn. De sterkere heeft ook wel zijn of haar
fuck-ups momenten, maar buigt dat wat sneller om.
Moraal van het verhaal: Luister eens goed naar de mensen met een zwakkere geest.
Je zou er zomaar eens iets van kunnen leren…
Geef niet op ze af, laat ze in hun waarde. 

Ze hebben soms meer gevoel in hun donder dan menige sterkere in hun kleine teen. Ook zij knokken
kneiterhard voor een leuk bestaan op deze aardkloot.

2018©Vlindertje73

1 opmerking:

Henk Kamminga zei

Een aanmatigene visie van Vlindertje, dat de 'sterke' neerkijkt op de 'zwakkere'. De zwakkere van tegenwoordig is ook mondiger geworden, merk ik dagelijks in het verkeer. Bovendien zijn het subjectieve begrippen, want wat wordt bestempeld als zwak? Zijn dat bewoners van achterstandswijken, arme lui, mensen met een lage opleiding (vmbo of lager), voedselbank-klanten? Ik zie het in principe niet zo zwart-wit. Persoonlijk zal ik de begrippen zwak en sterk nooit in de mond nemen. Neem mijn buurt De Hunze met arm en rijk door elkaar en naast elkaar. De advocaat maakt regelmatig een praatje met de metselaar om de hoek als hij de hond uitlaat. Laat iedereen in zijn waarde, is mijn advies.
Henk Kamminga