maandag 24 september 2018

MAANDAGOCHTEND (374)Het is ongeveer half negen op deze vroege herfstachtige maandagochtend in september. Het was weer een drukte van belang op de weg, kinderen naar school, al of niet begeleid door hun ouders, volwassenen op weg naar hun werk.

Wat een prikkels allemaal na een ontzettend rustig weekend.

Winkelcentrum Beijum ligt er nog relatief rustig bij. Maar wat een fel licht daar. En wat dus weer een prikkels. Vakkenvullers lopen af en aan, mensen kwetteren in de winkel. En bij de kassa: "Hebt u een bonuskaart? Wilt u koopzegels? Een fijne dag verder."
Een winkelkar ratelt door de promenade. Een voorbijganger schreeuwt: 'Hé blogger, nog wat nieuws?'

Om gek van te worden. En voor de derde keer op rij: wat-een-prikkels!


Gisteren in het nieuws, een supermarkt in Brabant biedt klanten een prikkel-arm uurtje winkelen aan.

Een supermarkt in Sint-Michielsgestel begint dinsdagochtend met een stilte-uurtje. Tussen 08.00 en 09.00 zijn er geen hinderlijke geluiden te horen. De achtergrondmuziek en kassageluiden gaan uit, de lichten worden gedimd. Zelfs de kassière vraagt niet of klanten zegeltjes willen.
Zo ontstaat een prikkelarme omgeving waarin mensen met autisme en anderen die overgevoelig zijn voor prikkels rustig boodschappen kunnen doen. Lees verder op nos.nl

Zou dat ook geen goed idee voor Beijum zijn? Op maandagochtend tussen 8 en 10 uur prikkel-arm winkelen in de Appie. In schemerdonker. Geen vakkenvullers (die kunnen mooi op maandagochtend uitslapen) en geen kassa-geluiden. Caissières groeten je lief met een glimlach bij hun schemerlampje en zeggen verder niks. Geen geleuter over bonuskaarten en zegeltjes. In stilte afrekenen en de caissières die je met een zwoel knipoogje gedag zeggen.

Het kon wel eens een groot succes worden, dusdanig dat wijkbewoners gaan pleiten voor een algehele prikkel-arme maandagochtend voor de hele wijk. Alleen maar schemerlicht aan, een autoloze ochtend en verboden om op de openbare weg te praten. Zen.

De bomen in de wijk hebben deze periode ook veel prikkels te verwerken. Door de droogte is er veel schors rondom bomen verdwenen zodat geluiden nog meer bij ze binnenkomen. De regen en wind trachten deze dagen alle bladeren van de takken los te weken.
Foto's links en rechts zijn op het schoolplein van voormalige schoolplein Doefmat gemaakt. Waarom krijgt zo'n getergde boom, want heel veel prikkels, nou een soort van ring rond zijn onderste stam? Het roept vreemde associaties op. Moet de boom soms in toom gehouden worden? Pardon, maar de blogger wordt er een beetje prikkelbaar van op deze vroege maandagochtend.

De nieuwe week is begonnen, de laatste week van september 2018.
Het prikkel-arm winkelen in Beijum zal er eerst niet van komen. Maar met oortjes in en klassieke muziek en met een zonnebril op kom je een heel eind.

Niet dat je je voor alles af kunt sluiten, FC Groningen staat onderaan, de doelman ervan heeft een nacht in de cel doorgebracht en het Peerd van Ome Loeks is spoorloos verdwenen.

Een prikkel-arme week toegewenst. Toch last? Zo ga je ermee om..

Geen opmerkingen: