woensdag 10 oktober 2018

BEIJUMBORG (130)Zoals de meeste lezers van deze column wel weten ben ik - als het om het weer gaat - een liefhebber van extremen. Hete zomers (bij voorkeur aan de Middellandse Zee doorgebracht) en koude winters (liefst in Beijum) maken me vrolijk. Natte seizoenen zoals met name het late najaar stemmen me altijd wat somber.

Op het moment van schrijven ben ik nog in Italië, en knapt het weer, na een behoorlijk natte zaterdag en een overgangszondag, gelukkig weer op. De zon schijnt, het is 24C overdag......met dat laatste kan ik heel goed leven. Toch ben ik ook eens wezen kijken hoe het er de komende tijd in Nederland uit kan zien. En ik kan u melden dat we al heel dicht bij de herfst zitten. Deze week is het dan nog wel heel mooi, maar wist u dat er op 13 oktober 1975 al sneeuw viel? Extreem vroeg, dat wel.....maar het kan dus. 

Eerlijk gezegd is me dat ook wel een beetje te vroeg: laten we nou eerst de Zuidlaardermarkt maar eens hebben (16 oktober), daarna zo langzamerhand de kachel weer opstoken, en met de poes snorrend op schoot de winter in glijden. Een winter die voor mij deels uit het schrijven van wat artikelen zal gaan bestaan (o.a. over een monumentje in Rome, waar ik de afgelopen dagen wat over uitgezocht heb), deels uit het lezen van een aantal boeken die me al enkele jaren aanstaren vanuit mijn boekenkast, deels uit wat korte reisjes naar vrienden in binnen- en buitenland. Gepensioneerd en al kan dit nu allemaal: een zwart gat zie ik er nog niet van komen....

Eerlijk gezegd hoop ik, ook al weet ik dat dat voor veel mensen ongemak meebrengt, op een stevige winter. Die van 1979 hoeft niet herhaald te worden, maar een paar keer een bult sneeuw, mooi ijs voor de liefhebbers van schaatsen en wie weet: een keer weer de Noorderrondrit. Zelf schaats ik niet, maar ik vind het een prachtig gezicht als mensen op de dunne ijzers zich met grote snelheid over vaarten en diepen voortbewegen. 

Wanneer gaat het vriezen? De eerste vorstdag in de afgelopen 45 jaar viel op 18 oktober......(metingen in Leeuwarden), in 2003.

Han Borg

Geen opmerkingen: