maandag 1 oktober 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (112)


Even niet bereikbaar
Een week of wat terug liep er een jonge meid op straat en die was zo in haar mobiel verdiept, dat ik het even vol aandacht volgde. Het ding hupste tussen haar handen heen en weer en behendig tikte ze er naar mijn idee nogal woest op. Ik dacht nog, dat gaat niet goed komen met die lantaarnpaal iets verderop. Dat ging het ook niet, een hartgrondige vloek was het gevolg. Je kunt je voorstellen dat ik mijn lachen niet in kon houden, zelfs mijn hondje stond er van te schuddebuiken. Het leverde ons een dodelijke blik op. ‘Ach ja,’ zei ik; ‘moet je maar uit je doppen kijken.’ Wat erop volgde laat ik even buiten beschouwing…
Nu las ik het op het nieuws over het verbod op de dopjes in je oren tijdens het fietsen en het gebruik maken van je mobiel. Hoe in hemelsnaam moet ik dan de weg vinden op mijn ‘buddy’ van A naar B? Ik gebruik Google Maps en via de dopjes in mijn oren hoor ik dan de weg die ik moet volgen. Heel handig hoor, maar dat wordt dus ook verboden. Geef mensen de kost die muziek luisteren via hun mobiel. Het geluid schalt hun oren binnen, zo hard dat je bij een verkeerslicht die op rood staat mee kan genieten. Die worden vast op jonge leeftijd al geconfronteerd met ‘oorsuizen’ wat echt geen pretje is. Het is net zoiets als dat je na een concert, lange tijd een piep geluid blijft horen. Ken je dat? 

Het appen laat ik wel uit mijn hoofd op de fiets, zelfs lopend doe ik het niet. Toch zie ik heel vaak mensen die wel appen terwijl ze aan het fietsen zijn, nog met twee handen los ook. Ja, appen doet men vaak met twee handen tegelijk. Levensgevaarlijk gewoon. 

Het verbod wat ingaat op 1 juli 2019 om een mobiel elektronisch apparaat vast te houden geldt voor alle voertuigen. Deze bewoording is bewust gekozen, omdat daar ook de fiets, elektrische scooter, steps en andere voertuigen onder vallen!
Besef je eigenlijk wel hoe vaak dat je op de verkeerde weghelft rijdt als je op je telefoon bezig bent terwijl je rijdt, ongeacht op of in welk voertuig? Dat is já schrikbárend. Gek eigenlijk zo’n verbod, want hebben we zelf niet zoveel verstand om dit te kunnen bedenken?
Is het nu zo’n probleem dat je even niet bereikbaar bent als je jezelf verplaatst van A naar B? Mensen nog aan toe, stop die mobiel gewoon in je tas of zak en laat ‘m daar. Als je wel een belangrijk bericht verwacht, stop dan even daar waar het verantwoord is. Lees het, reageer eventueel en vervolg dan je weg weer. Hoe moeilijk kan het zijn.
 Ik ben dus voor dat verbod, alleen hoe ik dan de weg moet gaan vinden is een goede vraag. De route op een briefje schrijven blijft dan over. Alleen zal ik dan bij elke kruising moeten stoppen om te kijken of ik links, rechts of rechtdoor moet. Ben jij ook zo’n ster in het verdwalen? Bij mij is het erfelijk denk ik, want mijn moeder die fietste eens drie keer rond het gemeentehuis waar ze moest zijn.
2018 ©Vlindertje73

Geen opmerkingen: