woensdag 17 oktober 2018

BEIJUMBORG (131)


Ruim twintig jaar geleden stopte ik met roken. Het boek van Allen Carr “Stoppen met roken” was daarbij een grote hulp. 

Van een verstokte roker die gemakkelijk twee pakjes per dag wegdampte veranderde ik in een niet-roker, die de lucht van sigaretten maar moeilijk verdragen kon. Die Allen Carr kreeg voor elkaar wat anderen niet lukte. In het boek was ook een hoofdstuk ingeruimd voor de voordelen van het roken. En als je dan - verlangend naar de enorme voordelen van nicotine - de bladzijde omdraaide volgde er.....een blanco pagina. De boodschap was duidelijk: aan roken waren geen voordelen verbonden. 

Ik moest vandaag aan dat boek denken, toen ik me de voordelen van ziek-zijn probeerde voor te stellen. Afgelopen donderdag kwam ik - me steeds beroerder voelend - terug van een reis naar mijn geliefde Italië. De treinreis van Schiphol naar Groningen was al een marteling, omdat er door een ongeval eerder op de dag flinke vertraging werd opgelopen, en waar ik normaal buslijn 4 zou hebben genomen heb ik nu het lokale taxigebeuren noodgedwongen gesponsord met maar liefst €26,50. Ik vraag me nu nog steeds af hoe het in steden als Rome of Athene mogelijk is om met een taxi veel grotere afstanden voor veel minder geld af te leggen. Het zieke hoofd was in ieder geval blij om weer thuis te zijn.

Wat zijn dan eigenlijk de voordelen van ziek-zijn? Na een paar dagen het bed gehouden te hebben met flinke koorts, misselijkheid, hoofdpijn en vrijwel totale malaise kan ik de volgende opnoemen: 
  • de poes, die de laatste maanden maar weinig van me gezien heeft, kon weer op mijn aandacht rekenen;
  • Ik realiseer me weer hoe belangrijk het is als er mensen voor je willen zorgen, en - in het geval van mijn oudste dochter - daarvoor zelfs even vanuit Utrecht over komen;
  • je valt er reuzesnel van af: na een paar dagen flodderde mijn spijkerbroek al om mijn heupen. 

Het kostte drie dagen om weer een beetje normaal te functioneren en gewoon in de kleren te zitten, in plaats van onder een klam dekbed te liggen. Daardoor miste ik de laatste zonnige dagen in Groningen, maar de door mijn huisarts voorgeschreven antibiotica waren toch al slecht te combineren met de zonnestralen. Straks toch nog maar even een griepprik halen? 

Het plaatje laat zien dat de Middeleeuwers zich een heel plastische voorstelling maakten van hoe je er uit zou zien als zo’n griep verkeerd af zou lopen. Eén van de vele wandschilderingen in de zogenaamde ‘Kluis van Benedictus’, in Subiaco/Italië.

Han Borg.

Geen opmerkingen: