maandag 29 oktober 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (116)


Hondenpoep met een knipoog

Al weer wat jaren geleden loofde een Taiwanese stad prijzen uit aan hondeneigenaren die de poep van hun viervoeter opruimden en inleverden

De waarde kon wel oplopen tot  2200,- volgens de BBC. Dit heeft blijkbaar zo goed gelopen dat die actie inmiddels is stopgezet. Men gaat er vanuit dat iedereen nu als een soort van ‘gewoonte’ de hondenpoep opruimt.
Zoiets zou ook wel goed aanslaan in Nederland lijkt mij. Gemeente Groningen, krijgen wij de primeur? Als Stad zijn we zo gek op primeurs. Ik weet zeker dat “hondenpoep voor een lot” erg hot wordt. 

Want zeg nou zelf, hoeveel hondenpoep laten hondenbezitters wel niet op straat, stoep, speelveldjes en of in het gras liggen? Maar als je met je goede gedrag de poep netjes opruimt dan staan er tot mijn grote verbazing weinig afvalbakken waar je dit in kan deponeren. Je bent dan dus verplicht het de hele wandeling bij je te dragen. Of totdat je eindelijk een afvalbak tegen komt.
Dus jullie een afvalbak en wij een lot. Mooie deal, of niet?
Ik zie het al helemaal voor me… (met knipoog) ;) 

Ik laat mijn hondje Snoopy uit, en madam legt haar keutel op een plek waar dit niet mag. Netjes ruim ik het op en stop het in mijn jaszak. Nog lekker warm aan mijn koude handen ook. Want van afvalbakken hebben ze hier in de stad Groningen nog steeds geen kaas vangegeten. Wel poep, want dat vind je hier echt overal! Dan lopen er bij het uitrenveldje meerdere hondenbezitters, we hebben daar een beetje een vast tijdstip op de dag, zodat onze honden heerlijk met elkaar kunnen ravotten.
Op het uitrenveld heb je géén opruimplicht. 

Toch zou ik het netjes vinden om het ook daar op te ruimen, want het is maar een klein veldje, wat vol ligt met hondenpoep. De honden rennen er als bezetenen doorheen. Met gevolg dat ze stront aan hun poten krijgen en dat meenemen in huis. Bah! Je vloerbedekking onder de stront. Als je pech hebt is je vloerbedekking nog wit ook.

Stel nu eens dat als je de poep van je hond in een zakje kan inleveren bij jouw gemeente? En je krijgt er dan een lot voor de loterij voor terug. Dat zou toch geweldig zijn?
Ik vermoed dat we dan de hondenpoep opruimwoede gaan krijgen en andere hondenbezitters er op aanspreken. Zo van: ‘Je bent gek dat je het niet opruimt, zo loop je een lot mis.’ En als diegene het dan nog niet opruimt, kan je het altijd nog zelf doen. Hoe meer loten, hoe meer kans je maakt om te winnen toch? Ik denk dan ook dat zo’n bericht als een lopend vuurtje door de stad zal gaan en dan kan het bordje met de tekst:


Pas op de stront, de buren hebben een hond wel weg!

2018©Vlindertje73

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook in losloopgebied geldt opruimplicht. Zie hier:
https://gemeente.groningen.nl/regels-voor-hondenbezitters