maandag 15 oktober 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (114)


Plaatselijke ergernissen en overlast
Regelmatig zit ik s ‘nachts rechtop in mijn bed. Is het niet doordat achterlijke gejakker met die crossmotoren, dan wel door het oeverloze geknal van vuurwerk. Ja, nu weer ja! 
Het laatste is alweer zo’n kleine maand aan de gang. Mensen nog aan toe, het is nog maar halverwege oktober. Moeten we dat nu echt accepteren? Dat geknal weer aan horen tot ergens aan begin maart 2019. De knallen zijn niet bepaald zachtjes. Nee, zo kneiterhard dat de ramen er van trillen. Net als mijn hondje overigens, die dan wel zowat in mij wil kruipen van angst. 
\De crossmotoren en zwaar opgevoerde scooters gebruiken de openbare weg en het hier achterliggende fietspad als racebaan. Volgens mij rijden ze minstens 100 kilometer per uur. Het fietspad heeft bij de overgang van de openbare weg van die hobbels en juist die gebruiken ze om te stunten. Ja, die liggen er voor dat soort gasten ook wel erg aantrekkelijk. Minder aantrekkelijk is het, dat ze dat altijd in de nacht doen. Je kan je voorstellen wat een kolereherrie dat geeft. Het geluid weerkaatst tussen de huizen en dan dat onnodig gas geven tussendoor, ken je dat geluid? Rete irritant. Natuurlijk geen licht aan, scheuren veel te hard en rijden levensgevaarlijk op hun achterwiel. Het zal wel bij de opgeschoten jeugd horen van tegenwoordig. Die zien het gevaar blijkbaar niet, of zoeken het juist op! Van mij mogen ze gepakt worden en hun rijbewijs en scooter of motor in beslag nemen, met een fikse straf erbij. Voor mij en de hele buurt hier is het momenteel ergernis nummer één!
Zo zijn er natuurlijk veel meer ergernissen in de buurt, alleen valt daar wel over te praten. Gewoon als buren onderling. Toen ik een jaar of drie geleden hier kwam wonen heb ik ook eens voor overlast gezorgd. Een goede vriend van mij kwam langs en beide houden we van muziek. Na een avondje stappen kwamen we thuis en besloten de laptop op de stereo aan te sluiten voor een mooi geluid. Heerlijk om zo muziek te draaien, het ene nummer volgde het ander en met een biertje erbij was het nog reuzegezellig. Mijn buren vonden het echter wat minder, want die zaten door de Bass rechtop in bed. De volgende ochtend vroeg de buurvrouw aan mij: ‘Had je een feestje ofzo?’
‘Nee hoor,’ zei ik, ‘ik heb een goede vriend te logeren.’
‘Oh,’ zei ze, ‘wil je dan in het vervolg even op de klok kijken voor je je stereo opendraait in de nacht en zet vooral die Bass uit. Ik lag gewoon te trillen in mijn bed.’
Kijk zo kan het ook! Gewoon even melden wanneer je overlast van de ander hebt.
Makkelijker is het als je van te voren even aangeeft wanneer je een feestje hebt, dan is men op de hoogte en wordt overlast als minder erg ervaren als dat het uit het niets gebeurd. Zo werkt dat nou eenmaal en dat is wel zo sociaal tegenover je buren.
Want zoals iedereen wel weet: 

Liever een goede buur, dan een verre vriend.
2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: