vrijdag 12 april 2019

DAGMAR ONTDEKTE EEN BIJENNEST IN DE FULTSEMAHEERD


"Kom eens mee, ik wil je wat laten zien, heel veel bijen in een struikgewas." 

Nieuwsgierig fietste de Beijumblogger onlangs met Dagmar van der Lei en haar moeder mee naar de Fultsemaheerd.


Het wemelde inderdaad van de bijen op de plek waar Dagmar ondergetekende bracht. De bijen waren wat lastig te fotograferen maar ze waren in grote getale aanwezig.

Zie foto, een jongedame uit Beijum die oog heeft voor details in het Beijumer straatbeeld. Wellicht gaan we nog meer van haar horen of lezen.

Dagmar, schrijf je er zelf een verhaaltje bij? Dat wilde ze wel doen.


Wilde bijen in Beijum

Ik was rondjes aan het fietsen in de Fultsemaheerd en de Jensemaheerd. Toen zag ik ineens heel veel bijen vliegen. Ik ging kijken en zag dat ze in de grond gingen in heel kleine gaatjes. Ik dacht:  interessant! Want ik herkende deze niet. Ik herken wel de honingbij en wespen en hommels. Maar deze had ik nog nooit gezien. Ze zagen er een beetje grijs, pluizig en zwart uit. Ik dacht: dit is een zwerm, maar ze leven alleen, maar ook weer vlak bij elkaar.
Het was niet zo gek dat ik deze niet kende, want er zijn wel meer dan 350 soorten bijen in Nederland. Het bleek dus dat het zandbijen waren.

Wellicht is het leuk om te vermelden dat komend weekend de nationale bijentelling plaatsvindt, waarbij iedereen wordt gevraagd te kijken wat voor bijen er in de tuin vliegen en de resultaten door te geven. Voor meer informatie: Nederlandzoemt.nl
Zie ook nog eens dit bericht.

Geen opmerkingen: