zondag 23 mei 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (12)

 De discussie is nog steeds gaande of deze ook de “Vlaamse Gaai” genoemd mag worden. De officiële vogelsites noemen deze vogel nog steeds Gaai, dus daar gaan we mee verder.

De Gaai is een mooie vogel om te zien. Kenmerkend zijn de blauwe dekveertjes op de vleugel en de bijzondere licht-bruine kleur van de vogel. Minder mooi is de roep, wat klinkt als een vreselijke krijs. Toch kunnen ze ook mooi zingen. Vaak zijn het dan hele subtiele geluidjes die bij zo’n grote vogel eigenlijk niet passen.

De Gaai is ook een erg belangrijke vogel voor de natuur.

 Deze vogel wordt ook wel beschouwd als de grootste bossenbouwer. In het najaar verzameld deze vogel eikels en andere zaden, en begraaft deze vervolgens in de grond.


In de winter zoekt de vogel dit voedsel weer op, maar kan/zal nooit alles weer terug vinden. Die overgebleven eikels en zaden vormen dan weer nieuwe boompjes. Ik las ergens dat 1 Gaai tot wel 5000 eikels kan begraven in een jaar.


De wetenschappelijke naam is “Garullus glandarius” wat letterlijk vertaald “babbelzieke eikelzoeker”. Dat verklaart bovenstaande dan ook.

Vroeger waren het vogels die eigenlijk alleen maar in het bos voorkomen. Door o.a. ontbossing is de vogel steeds meer te vinden in stedelijke gebieden, zo ook dus in Beijum. Zo kunnen we ook dichtbij genieten van deze vogel.

Gert-Jan van Veen  (Facebookpagina Vogels in en rond Beijum)

Geen opmerkingen: