zondag 9 mei 2021

DE VOGEL VAN DE WIJK IN BEIJUM (10)


De ekster

Alweer een vogel die de meeste wel herkennen. Door de pandemie is de interesse in vogels flink gestegen. Heel veel mensen zaten thuis, en toen viel pas op wat er allemaal om hun huis zat. Bij een derminatiegroep op Facebook, kwam dan ook een vraag van iemand die dus dacht dat ze een ontsnapte vogel in haar tuin had. Zwart met wit en een opvallende lange staart. Een ekster dus.

De ekster staat bij de meeste wel bekend als rover. Sieraden en glimmende dingen zijn gewild bij eksters. Dit doen ze vooral uit nieuwsgierigheid.

Ze nestelen in hoge bomen, wat ook direct een risico is voor deze vogels. Net als veel andere soorten (lijstersoorten o.a.) hebben ze in het begin hele korte staartveren. Je ziet soms ook wel een jonge merel zonder staart. Dit is dus niet een gevolg van een kat o.i.d. maar die veren groeien als laatst. Ook wel voor te stellen dat het onhandig in een nest is, met zo’n lange staart. Die veren zouden al snel stuk zijn.

Maar ook als ze voor het eerst uitvliegen, hebben ze nog steeds een vrij korte staart. Het vliegen, en vooral sturen gaat moeilijk waardoor er veel op de grond belanden. Daar zijn ze dan weer een makkelijke prooi voor katten en andere rovers zoals steenmarters.

Qua verenkleed lijken ze niet zo bijzonder, maar van dichtbij zijn ze prachtig. Diep zwart met fel wit, maar vooral de blauwe gloed op de rug en staart is in de volle zon erg mooi.

Maar blijf opletten, ze zullen glimmende dingen altijd pakken als ze de kans krijgen.

Gert-Jan van Veen (Facebook: Vogels in en rond Beijum)

Geen opmerkingen: