maandag 24 mei 2021

WAT BEZIELT JE OM UIT BEIJUM WEG TE GAAN? (4)


Beste blogger,

Door Han Borg, als antwoord hierop

Zoals wel vaker blijkt er sprake van een misverstand tussen jou en mij. Als jij vraagt of ik mijn tuin niet mis, dan denk ik gelijk aan al het werk wat zo’n tuin met zich meebrengt en NIET aan het genot van een groene omgeving, waar je in kunt zitten of liggen, een hot tub in kunt opstellen, een hangmat kunt installeren, een biertje aan de tuintafel onder de druivenranken kunt drinken. 

Als ik per jaar zo’n twintig dagen in die tuin doorbracht, dan was dat al veel. Het weer in Nederland alleen al maakte dat ik niet zo vaak buiten zat. Tel daarbij op de wespen die ons vanaf augustus het leven buiten behoorlijk kunnen vergallen, het geschreeuw van kinderen of van luidruchtige buren een eindje verderop (van mijn directe buren kan ik alleen maar goede dingen zeggen, gelukkig), de rook van de barbecues in de zomer waarop enorme lappen vlees gecremeerd werden…

Daarbij komt dat ik - als liefhebber van zon – diezelfde zon graag over mijn hele lijf wil laten schijnen, zonder een strookje stof van een zwembroek of andere bedekking op zekere plek. En helaas: mijn tuin was weliswaar best beschut, maar er was ook inkijk van mijn buren en die wilde ik het niet aandoen om van dat grote blote lijf te laten meegenieten. Dus pakte ik bij mooi weer de fiets of de auto naar de Hoornse Plas. Hoe doe jij dat eigenlijk in die hot tub van jou? Zwembroek aan? Vreselijk toch, zo’n lubberig ding om je heupen? Ik heb zelf wel een zwembroek, maar alleen voor ‘noodgevallen’. 

Je veronderstelt dat ik niet van de zon kan genieten in mijn woontoren: niets is minder waar! Mijn binnenbalkon ligt op het zuiden en ik kan de bovenramen daarvan helemaal openklappen, zodat ik in/op mijn eigen woonkamer/balkon wél streeploos bruin kan worden. Het enige waar ik voor moet zorgen is dat de mensen die van verre alsnog inkijk in mijn kamer hebben (ik heb inmiddels ontdekt dat dat inderdaad kan, zelfs wanneer je vanaf de straat 13hoog moet kijken) me daar niet in mijn blootje zien liggen. De Jongens Doornbos (voor al uw verf en gordijnen) gaan binnenkort zorgen voor een systeem, waardoor die inkijk onmogelijk wordt…

Maar gelukkig zit er in je brief ook nog een goed idee: samen aan de wandel gaan (ook al zie ik nergens een echte uitnodiging daarvoor). Dat zou voor mij wel heel erg gezond zijn, en in de buurt van Beijum is er genoeg moois te zien en te genieten. Kunnen we af en toe ook eens bijpraten…! Overigens zal het je verbazen hoeveel er hier te wandelen en te zien is: een mooie wandeling langs het Reitdiep, naar het Roege Bos in Vinkhuizen, over de prachtige Noorderbegraafplaats, door het Noorderplantsoen: Paddepoel heeft genoeg ‘uitloop’!

Maar als ik dan weer eens in de buurt van Beijum aan de wandel ga, en dan samen met jou, dan lijkt me een biertje na afloop in de hot tub ook wel wat. Alleen dan: zonder klamme lappen om ons heen, ook al zal lezer Kees Huizinga dat onmiddellijk aangrijpen om er een kritische noot bij te plaatsen. Hij gaf als commentaar dat hij tot twee keer toe foto’s bij onze stukjes had aangetroffen van onze bovenkanten zonder kleding als bedekking, en dat hij dat nogal overbodig vond. 

Ach ja, Kees: ik ben nu eenmaal een mens die zijn geboortedagkostuum nog steeds graag draagt. En – net als de Blogger - bij lange na niet zo preuts als jij…wat is er nou helemaal te zien op die foto’s? Een paar borstharen, wat blote huid, een man die geniet van de zon resp. van de hot tub. Nou, en? Of – om met Mitterand te spreken – “et alors?”

Vraagje: stel dat er iets gebeurt (waar je hopelijk voor behoedt blijft!) waardoor jij – net als ik - alleen zou komen te staan, zou je dan ook niet liever in een comfortabel appartement willen wonen, een heel stuk dichter bij de plek ‘waar het allemaal gebeurt’ (de Groninger binnenstad), met uitzicht over deze fantastische parel van het Noorden? En zou jou die tuin dan ook niet gestolen kunnen worden, ook al kun je in een appartement vanwege de benedenburen geen klompendans uitvoeren? 

P.S.: ik heb deze keer geen taalvouten kunnen ontdekken in je bijdrage. Een unicum!!

Deel 1 en 2

Geen opmerkingen: