woensdag 19 mei 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (203)

 Bedrog

Opeens blijk ik ergens een dochter te hebben, toch een knap kunststukje aangezien ik nog nooit bevallen ben. Toch staat het op mijn WhatsApp: 

“Hallo ma, mijn telefoon is kapot gevallen en ik ben een beetje blut, zoals altijd ;) Wil je mij alsjeblieft even tweehonderd euro overmaken op het volgende bankrekeningnummer….? Alvast bedankt  

xxx Je liefhebbende dochter.”

Mijn haren gingen overeind staan toen ik dat bericht las, want ik weet wel beter alleen vraag ik me af hoeveel mensen hier wel intrappen en gedachteloos het geld overmaken.

Zo had ik ook al wel schatrijk kunnen zijn met bitcoins, als ik de berichten in mijn mailbox mag geloven. Ze blijven mij er maar aan herinneren dat de waarde van mijn bitcoins account blijft stijgen, soms tot ongekende hoogte. Het maakte me zelfs nog even aan het twijfelen, want ja hallo, heb ik nu wel jaren geleden een klein deeltje bitcoins gekocht voor de grap of niet? Na wat gepuzzel, zonder de mail te openen overigens bleek het allemaal fake te zijn. De boel geblokkeerd en afgemeld voor verdere mails en toch laten ze me niet met rust, die brutale honden.

Mijn mailbox ploft bijna uit elkaar zoveel mails staan erin, werkelijk niet normaal meer hoor, bijna achttienduizend. Schaam me dood, er is geen doorkomen aan. Hoe kom ik hier toch eens door geworsteld? Wie een tip heeft, mag het zeggen. Vaak doe ik op titel zoeken en dan alles selecteren, zoals die bitcoins bijvoorbeeld of andere veelvuldige shitzooi. Alles in één keer deleten is niet handig, want dan raak ik de belangrijke mails kwijt. Als ik dat had gedaan, dan had ik nu een deurwaarder aan de deur gehad. Ja, ja, een mail van mijn zorgverzekering die het nodig vond om opeens zonder het mij te melden de rekeningen per mail te sturen in plaats van per post, zoals ik dat gewend was. Met stoom uit m’n oren heb ik ze even duidelijk gemaakt dat ik daar dus niet van gediend was. 

Je hebt er toch brutale mensen bij zeg, een paar dagen geleden belde een vriendin van mij compleet over de rooie mij op over een sms’je die ze op haar telefoon had gekregen. Iets met de Knab bank had ze ’t over en dat die bank de volgende dag een groot bedrag van haar rekening zou afschrijven. ‘Wil jij er even naar kijken?’ vroeg ze. ‘Ja natuurlijk,’ zei ik, ‘niets aanklikken hoor, ik kijk er zo naar, kom deze kant maar op.’ 

Helemaal gestrest kwam ze bij me binnen en na dat ik had gekeken bleek het te gaan om een phishingmail, heb ik die sms maar snel verwijderd en het nummer geblokkeerd. Zij weer rustig en ik had een onderwerp voor deze column. Phishing is een vorm van digitale oplichting door cybercriminelen. De berichten lijken afkomstig van bekende, en vaak betrouwbare organisaties. Op deze manier proberen ze je inloggegevens, pincodes en persoonlijke informatie te stelen. Vaak zien ze er zó echt uit dat je moeilijk het onderscheidt kan zien. Hier zijn wat tips om het verschil wel te kunnen ontdekken. 

Het is toch wat tegenwoordig, hoe die criminelen zoals ik ze allemaal maar even noem voor ’t gemak proberen om op wat voor manier dan ook mensen de bedriegen en geld proberen af te troggelen. Regelrechte bedrog. 

Wat kun je er aan doen? 

Ik heb werkelijk geen idee. 

Jij wel?

2021©Vlindertje73

1 opmerking:

Henk Kamminga zei

Complimenten voor je steeds interessante columns, Vlindertje.