zondag 30 mei 2021

DE VOGEL VAN DE WEEK IN BEIJUM (13)

De Visdief

Dit is eigenlijk een twijfelgeval voor mij selectie voor de “Vogels in Beijum” serie. Een vogel moet in ieder geval “contact” gehad hebben met Beijum. Zo heb ik ook wel eens een Bruine Kiekendief of een Kievit over zien vliegen, maar die zijn niet geland in de Wijk. Dus een vogel moet hoe dan ook contact maken (via een boom, paal, gebouw of op de grond) met de wijk.

Nu zal een visdief niet snel landen in de wijk, maar deze duikt wel het water in. Dan maakt de vogel dus toch een soort van contact, en daarom tel ik deze dan ook mee .

De visdief vliegt bijna dagelijks over de vijvers lang het pedaalpad tussen Fultsemaheerd en Galkemaheerd. Soms duikt deze ineens naar beneden, of blijft de vogel in de lucht hangen. Dit wordt ook wel “bidden” genoemd, bekend van o.a. de torenvalk.

Hij lijkt sterk op een meeuw, maar valt absoluut niet onder deze groep. De visdief hoort bij de Sterns. Ze zijn te herkennen aan een deels zwarte kop (bovenste helft) en een puntige dieprode snavel met een zwarte punt.
Ze vliegen zelden met gespreide vleugels, dus altijd met een knik erin. Dit is erg handig als ze heel snel een scherpe bocht moeten nemen, om bijvoorbeeld te duiken naar een visje.

Op de foto (al in 2013 gemaakt bij de vijver bij ons) een visdief aan het bidden. Niet helemaal scherp helaas, maar dit was nog met mijn oude camera. Ik had geen recentere foto uit de wijk die het waard was te plaatsen.

Als een visdief zo aan het “bidden” is, is het net een “engel”. De visdief nestelt het liefst op eilandjes, ver van rovers vandaan. Een nest maken ze vaak gewoon op steentjes. De reden is, dat de jongen ook erg gevlekt zijn. Als deze in elkaar duiken, kun je van boven vaak niet zien of er een vogel zit. Een roofvogel zal deze dan meestal niet zien. Zilvermeeuwen en mantelmeeuwen zijn de grootste vijanden. Die vliegen ook meestal laag over de grond, en zien zo’n jong (hoopje) dan makkelijker liggen.

Maar de meeste overleven het gelukkig, en kunnen we genieten van deze acrobaat.

Voor meer vogels in en rond de wijk, meld je aan bij Facebook-pagina Vogels in en rond Beijum.

Gert- Jan van Veen

1 opmerking:

Anoniem zei

Afgelopen donderdagmiddag zat er ook een visdief bij de vijver bij winkelcentrum West. Ik heb sowieso het idee dat er dit voorjaar erg veel zijn.