woensdag 12 mei 2021

COLUMN UIT LEWENBORG (202)

 Huiselijke explosie

Iedereen wil het huis altijd netjes en opgeruimd hebben, zowel binnen en buiten. Stoepjes en de tuinen netjes aangeveegd, ramen gezeemd, de was aan de kant en alles blinkend schoon. Ik versla me er nogal eens in… hier ben ik vast niet de enige in.

Jaren geleden woonde ik in een compact flatje en moest alles wel netjes opgeruimd worden anders brak je er simpelweg je poten. Daar ging het goed, ook het balkonnetje waar net twee tuinstoeltjes konden staan was schoon. Nu woon ik in een groot huis, met voor een tuin en achter een nog grotere tuin. En ja, in die tuin liggen altijd blaadjes. Je kan er gewoon niet tegen vegen, zeker in de herfst niet. Niet te doen, als je het schoon hebt en je draait je om dan vallen ze alweer van die bomen. Nou moet je weten dat ik recht onder wel vier grote bomen woon en daar ook nog eens niet zoveel daglicht en vooral geen zon van heb in de zomer. Heel irritant trouwens. Buiten heb ik twee schuurtjes, die propvol staan met van alles nog wat. Vooral achter staan natuurlijk de tuinmeubelen, potten en bakken voor de plantjes, verf en nog veel meer ondefinieerbare spullen die er staan en je niet weg doet omdat je denkt het ooit nog weleens nodig te kunnen hebben. Ruimte zat toch?

Zo gaat het binnenshuis ook, soms word ik echt gek van mezelf. Overal ligt wel wat rond te slingeren. Waarom toch niet alles meteen op de juiste plek leggen. Gemakzucht en ruimte genoeg, denk ik dan maar… Zo liggen er vaak meer kleren buiten de kast dan in de kast, het lijkt af en toe wel een kleding explosie hier boven. Hoeveel moeite is ’t om de was als het droog is meteen op te vouwen en zo nodig te strijken en in je kast te leggen? Net als al het andere rondslingerende zooi, kan werkelijk van alles zijn. Ik vraag het me regelmatig af.

Ook zoiets, vaak ben ik na het avondeten te moe om nog boe of bah te zeggen en zet de vaat dan in het aanrechtbak om mij er de volgende ochtend groen en geel aan te ergeren. De lege wijn en bierflesjes staan er netjes op een rijtje, die kan je net zo goed meteen opruimen na ons gezellig borreluurtje. Flesjes in de krat en de wijnflessen gaan naar de glasbak wanneer ik boodschappen ga doen met de boodschappentrolley. Klinkt allemaal simpel toch? Hoe doen jullie dat eigenlijk altijd? Wat is jullie dagritme? En hoe houden jullie altijd alles zo netjes? Ik vraag het me echt af…

Elke keer neem ik me opnieuw voor dat er toch echt eens een serieuze dag planning moet komen. Opstaan, koffie, hond uit, sporten, douchen, eten en dan minstens anderhalf á twee uur in huis bezig, met wat dan ook. Volgens mij ben ik hier nooit klaar, en zo wel dan kan je weer overnieuw beginnen. Dat is natuurlijk logisch, maar soms voelt het zo zinloos en slaafs.

Op het moment dat je visite gaat krijgen die ook nog eens blijven slapen, gaat er een opeens een knop om en dan moet je je in een paar dagen helemaal over de kop werken om alles er opgeruimd en proper uit te laten zien. Op zo’n moment neem ik me voor om nu toch echt alles netjes aan de kant te blijven houden. Schrijf dan ’s avonds een to do lijstje en werk dat de volgende dag af, gaat wel bijna een weekje goed hoor en dan tja…dan hebben we weer een huiselijke explosie, tot de volgende slapers komen en begint ’t weer van voor af aan. 

Eén voordeel, er blijven regelmatig vrienden slapen. 

2021©Vlindertje73

Geen opmerkingen: