dinsdag 4 mei 2021

DODENHERDENKING 2021 TE BEIJUM

Het vaasje met bloemen lag omstreeks vanmiddag drie uur omgewaaid op een houten kistje bij een Stolperstein aan de Beijumerweg. De blogger heeft het eerbiedige gebaar even teruggezet en bovenstaande foto gemaakt.

 Daarna rechts.

(In verband met 4 mei Dodenherdenking slaat de Oude Doos een week over)

In december 2016 werden de Stolpersteine op verschillende plekken in en rond Beijum door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in de klei gelegd, zie nog eens dit bericht en de video beneden. 

Dit als eerbetoon aan gesneuvelde mensen in de Tweede Wereldoorlog.

Ik ken geen (ex) Beijumer die meer betrokken is bij de laatste wereldoorlog als Lammert Doedens, zo gaf o.a. hij les over het beruchte Scholtenhuis.

Een gedreven man. 

Beneden een Beijumnieuws filmpje uit 2009 (groter te klikken) waarin hij met kinderen uit Beijum naar de Hereweg afreisde om vanaf het monument aldaar, Sterrebos, met ze in een stille tocht naar het Martinikerkhof te lopen voor de plechtigheid rond 20.00 uur.

Het blijft extra jammer in corona-tijden dat Doedens minder gelegenheid heeft om kinderen bewust te maken van de (voorbije) oorlog.

Ben Ali Libil was een geboren Groninger (5 januari 1895). Hij stierf op 7 juli 1943 in Sobibór, in een vernietigingskamp.

Zie nog een video beneden, een beetje veel vandaag maar het is ook niet elke dag Dodenherdenking. Joost Prinsen leest liefdevol en met groot respect een gedicht voor van Willem Wilmink over de goochelaar die niet mocht leven van de nazi's.

Terzijde, ook in Beijum e.o. wonen aanhangers van Baudet en zijn Forum voor 'Democratie.' Iemand die zijn nazisympathieën amper verhult en de afgelopen dagen een smerige flyer mee verspreide met de suggestieve inhoud al zou onze vrijheid vorig jaar mei zijn beëindigd.

 Hoe laag kan een nieuwe ophitser gaan? Over de rug van miljoenen oorlogsslachtoffers de meest ranzige politiek bedrijven. Een narcist zonder empathie. Zie de Volkskrant. Iemand die de gaswinning in Groningen zou willen voortzetten. En nog stemmen Groningers-Beijumers op de man. Maar goed, dat is gelukkig hun vrijheid...

Foto's links en rechts, ook in Beijum hangen de vlaggen halfstok.

En zijn we om 20.00 uur een paar minuten stil....

En zie hieronder het plaatsen van genoemde Stolpersteine aan de Beijumerweg en Zuidwolde, 2016.

Geen opmerkingen: