woensdag 2 november 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (264)

 Kleuren

Je hebt allerlei kleuren, vooral nu buiten in de natuur. Hoe prachtig staan de bomen er in het bos nog bij zo laat in het jaar. Vol in allerlei kleuren, herfstkleuren. Ik heb er al verschillende foto’s van geschoten inmiddels en wat te bedenken van de paddenstoelen, ook zo bijzonder van kleur.

Kleuren kunnen je gemoed beïnvloeden wist je dat? Kijk maar eens naar jezelf, of beter laat ik naar mezelf kijken en het proberen uit te leggen. Kijk, ik ben totaal geen zwart-wit denkend mens. Ik hou van alle kleuren, fel of donker maakt niet uit. Ik merk bijvoorbeeld aan mezelf dat wanneer ik niet lekker in m’n velletje zit, ik dan donkere kleren aantrek. Wanneer ik me goed voel, is het meestal een spijkerbroek met een leuk shirt van felle printen. Daar begint de kleur al te komen. 

Je gemoedstoestand is iets wat onbewust doorwerkt in je kledingkeuze bijvoorbeeld. Echter ook in het reageren op andere mensen. Soms kan ik heel fel uit de hoek komen, wat ik dan weer niet zo bedoel. Of mijn stem schiet tien octaven hoger dan de bedoeling is. Door de jaren heen heb ik geleerd om mij toch enigszins te beheersen, wat uiteraard niet altijd even goed lukt. 

Neem alleen maar het feit dat ik vorige week bij de gemeente papieren moest ophalen en ik daar een dag van te voren over had gebeld. Ik zei er nog bij dat ik die de volgende dag in de middag zou ophalen. Dat was prima, volgens de telefoniste. Zo gezegd zo gedaan, ik moest twee rondjes rijden om dan toch de ondergelegen parkeergarage in te gaan. Wetende dat mijn hondje niet lang alleen in de auto kan blijven zitten, ken ik de parkeergarage ook al goed van binnen om zo dicht mogelijk bij de juiste uitgang te parkeren. Eindelijk, ik naar boven, wandel snel het pand binnen. Zitten er vier mensen op een rij, geen één heeft wat te doen.

‘Goedemiddag, wie van de vier,’ vraag ik vrolijk. 

‘Doe mij maar,’ zei een mevrouw.

‘Oké, nogmaals goedemiddag, ik kom papieren ophalen om de energietoeslag aan te kunnen vragen.’

‘Het loket is dicht,’ zegt ze stellig. Vol verbazing kijk ik haar aan en vraag hetzelfde nog een keer.

‘Het loket is dicht, alleen open tussen 9.00 uur en 11.00 uur.’

’Ik heb er gister nog over gebeld en kon het vanmiddag afhalen zoals ik het heb afgesproken,’ zeg ik nu wat geïrriteerd, mijn stem vijf octaven hoger.

‘Ik kan je niet helpen, want het loket is nu dicht.’ Ik spring uit m’n fel en zeg dat het toch waanzin is dat er hier vier mensen op een rij zitten, die nog niet eens even een papiertje kunnen pakken, desnoods elders kunnen pakken. Sta er nog net niet bij te stampvoeten, al loop ik wel stampvoetend al foeterend de deur uit. Trap af en wil de parkeergarage weer in, hoe gaat in hemelsnaam die deur open? Vervolgens slaat er paniek toe, want tja m’n hondje hé, zit alleen in de auto. Gelukkig komt er een vrouw aan die ook naar binnen moet en doet dat met het parkkerkaartje. Hallo, ja erg logisch. Ik bedank haar en als de deur open is, hoor ik al gejank en gejammer, door de hele garage heen. Het galmt ook zo lekker door. Ik haast me naar de auto, hond rustig en ik rij naar de uitgang. Achter mij twee auto’s,, slagboom gaat niet open. Tjezus wat is dit nu weer? 1,- euro betalen. Helemaal het kaartje vergeten te betalen bij de automaat. Shit, shit en kijk nog eens goed en kon met de bankpas de slagboom openen. Man oh man, het zweet stond me inmiddels overal daar waar het niet hoort.

Dit incident valt niet onder zwart of wit denken, nee dit maakt mij felrood!

En dan te bedenken dat de kleur rood in een kleurensauna een goede werking heeft op je spieren en organen. Mijn mond, kaak en nekspieren waren er op dat moment wel aan toe hoor.

Als je weleens in een kleurensauna bent geweest, dan weet je vast wel dat juist deze goed voor zowel je lichaam als geest is. 

In zo’n  sauna heeft elke kleur zijn voordeel, het is een soort van kleurentherapie. Zo heeft geel heeft een positieve werking op de ademhaling en geeft het een opgewekt gevoel, denk maar aan de zon, daar word je ook vrolijk van toch… 

Blauw is goed voor de weerstand, groen brengt rust en ontspanning. 

Het wordt nodig tijd voor een dagje ontspanning in de sauna, heb ik besloten. 

Even genieten van de kleuren…en rust!

2022©Vlindertje73

Geen opmerkingen: