zondag 20 november 2022

NATUUR IN EN ROND BEIJUM (273)


IJsbloemen op de schuurdeur vanavond.
Dat krijg je als het vriest.

Een tikje van Koning Winter. Zie foto boven.

Het roept nostalgische gevoelens en herinneringen op. Vroeger, een stuiver op de kachel leggen, daarna, niet te heet want dan kon je die niet vastpakken, tegen een bevroren raam aanleggen. Kijkgaatje.

Even door-nostalgiseren (geen bestaand woord, maar even voor het gemak): Het vroor destijds voor zover ik weet regelmatig een graad of twintig. Of dat echt zo was, of dat zich dit als een soort van nostalgische collage in het eigen innerlijke prentenboek heeft gevormd, weet ik niet. 

Wie weet nog wat een borstrok is? 's Avonds een kruik mee naar bed met een zelfgebreide (moeders natuurlijk, niet door mezelf, meisjes kregen toentertijd handwerken als les) kruikenzak er omheen. Daar kan geen hedendaagse hittepit tegen op. Een kachel in de kamer waar om de zoveel tijd turf of kolen in werd gestopt. 

Die lagen in grote voorraad in het kolenhok opgestapeld. Een aangename warmte gaf het, daar kan een hedendaagse verwarmingsradiator niet tegen op.


 Onderaan het raam is het het eerste koud genoeg voor kristallisatie. Daarom begint aan de onderkant de vorming van kristallen, die naar boven toe ‘aangroeien, in zeshoek patronen. Doordat het kristallisatie proces op basis van bestaande kristallen gebeurd, En dit proces niet in recht lijnen maar onder hoeken van 60 graden gebeurd, krijg je van die mooie waaier vormen.

Foto´s links en rechts, vanmiddag al lopend door de wijk gemaakt.

Hoe het allemaal heet, geen idee.

Links, tegen een muur aan groeiend. Groene knoppen in november?

Ja, zie afbeelding links beneden, even inzoomen.

Rechts, ook inzoomen, blauwe bessen?

Het is kortstondig winter. Maar het lijkt met die groene knoppen en blauwe bessen wel voorjaar of zomer.

Geen opmerkingen: