woensdag 23 november 2022

COLUMN UIT LEWENBORG (267)


Niet te vinden

Soms heb je van die momenten dat je denkt, vroeger was alles beter. Dit kun je natuurlijk in allerlei perspectieven zien… Laten we beginnen met het vlooienmiddel, wat vroeger werkte als een tierelier en nu niet meer te krijgen is. Via een kennis, kon ik dit bestellen in een andere verhouding qua inhoudsstoffen. We hebben er wel het halve internet er voor moeten afspeuren, maar dan heb je ook wat. Het werkt. Gelukkig maar, aangezien m’n hondje allergisch is voor vlooienbeten. Het hele huis schoon, kiertjes en randjes en alles extra goed, spul in de kieren spuiten en zelf maken dat je met je huisdieren de deur uitgaat en bij terugkomst de heleboel gaat luchten. Die lucht is niet te harden en zeer ongezond ook. Alla, je moet er wat voor over hebben.

Dan hebben we de schoonmaakzeep, genoemd ossengalzeep. Bij de Kruidvat keek zo’n jong grietje mij aan of dat ik Russisch sprak ofzo en vroeg het aan een collega, ook die keek mij aan en zei: ‘Nog nooit van gehoord.’ Het werkte vroeger altijd super goed, om vlekken uit je kleding te halen. Ook werkt dit als je vaak kramp in je kuiten hebt, je legt dan dat stukje zeep onder je moltonlaken. Daar dacht ik opeens aan en zo heb ik dat stukje maar even gebruikt. 

Zo hebben we ook het zoals wij het noemen, supergoed koperpoetsmiddel wat Starglanz heet. Dit werkt beter dan van welk merk ook en je kon het gewoon bij een huishoudwinkel en drogist kopen. Al sinds een paar jaar niet meer te krijgen in de gewone winkel, echter wel via het online gebeuren en dan plots is het megaduur geworden en betaal je voor een tube bijna vier keer zoveel als vroeger in de winkel. Het is in ieder geval nog te krijgen. Wij zeggen dan altijd; beter te duur, dan niet te koop! 

En dan heb je nog van die diepvrieszakjes met inhoud van twee liter, die zijn dus ook niet te vinden. Wel van één liter, anderhalve liter en drie liter. Juist die maat van twee liter inhoud gebruiken wij voor onze herdershond om zijn uitwerpselen mee op te pakken, zoals dat hoort. Je weet wel dat zulke honden behoorlijke hopen neerleggen… Wanneer je die hoop met een simpel broodzakje zou willen opruimen, zijn die te dun, met alle viezigheid erbij bedacht. Eén liter is te klein en drie liter is te groot, je moet ook een beetje aan het milieu denken, nietwaar? Nergens te vinden, alle supermarkten al gehad, ligt nergens in het schap.

Potloden van tegenwoordig zijn niet zo goed als die van vroeger uit mijn jeugd. De punten worden niet scherp en het hout brokkelt sneller af. De potloodslijper (puntenslijper) slijt er zo wat bij af en nog geen scherpe punt om met de potloden te kunnen tekenen en of kleuren. Gelukkig heb ik nog de potloden van vroeger in mijn kast liggen.

Tijden veranderen dat begrijp ik wel, alleen dat de goedwerkende middeltjes bijna niet meer te vinden of te krijgen zijn is erg jammer.

Loop je hier ook weleens tegen aan?

2022©Vlindertje73

Afbeelding van S. Hermann / F. Richter via Pixabay

Geen opmerkingen: