donderdag 3 november 2022

ANTWOORD CDA INZAKE KRITIEK OP VOORSTEL DRUGSAANPAK STAD

 Op 29 oktober plaatste ik onderstaande prikkelend bericht op Facebook over de opstelling van CDA-Stad om drugs te willen verminderen in Groningen-Stad.

HET CDA STELT ZICH ACHTERLIJK OP
In de jaren zeventig trok een stoet blowers over Knoal...de Stuff Vrij Partij. Wij Roken Hasjiesj, Nou En? Terzijde, geen eigen verzinsels, het heette echt zo.
Met medejongeren fantastische avonden beleven want helemaal high in the sky.
We dronken met z'n drieen ook wel eens een fles whiskey op....met een kater van een halve week tot gevolg. Wat een aanslag op je lever, nee, dan een liever een blowtje.
We kregen een liberaal cannabis beleid, koffieshops. Blowen was eigenlijk niet interessant meer want het mocht gewoon. Het spannende zat hem o.a. in het niet mogen.
Amerika ontwikkelt langzamerhand een liberale stuffbeleid. Duitsland is zeer geïnteresseerd in onze drugsaanpak.
Natuurlijk, heroine, crack, LSD en cocaïne. Experimenteer er eens mee, maar ga er niet mee door.
Maar even, hier in de Gall en Gall in Winkelcentrum Beijum kun je liters jenever, rum en whiskey kopen. Regelrechte harddrugs. Verslavend, het verwoest gezinnen, leverfalen, auto-ongelukken...
Maar daar verdient de schatkist aan, dus doe maar.
Nou heeft het CDA in Stad een vreselijk hypocriete plan plan bedacht om alle koffieshops uit Stad te weren, drugshonden op festivals te laten snuffelen en opsporen, the war on drugs te (her)starten.
Totaal buiten de werkelijkheid. Een halve eeuw terug in de tijd.
Manmanman wat een goedkope scoringsdrang. Bij voorbaat mislukte proefballonnetjes oplaten. De slijterijen in Stad sluiten, dat zullen ze niet durven.

CDA-voorman Jalt de Haan reageerde vandaag.

Dag Johan Fehrmann ik zit nauwelijks nog op Facebook dus vandaar een late reactie. Ten eerste jammer dat je het hebt over scoringsdrang. Als ik kijk naar alle verwensingen die ik de afgelopen dagen heb gehad, dan heeft dit weinig met scoringsdrang te maken. Het heeft er mee te maken dat ik wat wil doen aan de normalisering van drugs.

We hebben een rioolwateronderzoek laten doen. En hieruit blijkt dat er in Groningen gigantisch veel gebruikt wordt. Op het gebied van wietgebruik staan we bovenaan in Nederland en ook op cocaïne wordt erg veel gebruikt (dagelijks 50.000 euro).
Ik zou willen dat jongeren in een wereld opgroeien waarin drugs niet normaal is. Het is schadelijk voor de gezondheid en er gaat een grote criminele wereld achter schuil (er lopen meer dan 1000 jongeren in Groningen het risico in de drugscriminaliteit te belanden).
Ons voorstel bestaat uit 3 maatregelen. De eerste is een uitwegteam dat het makkelijker moet maken voor jongeren uit de drugscriminaliteit te stappen. Het tweede gaat over coffeeshops. Die willen we niet sluiten. We willen echter kijken naar de locaties. Minder zichtbaar in de gemeente (net als met sigaretten het geval is). En het derde voorstel gaat over festivals waarvan we weten dat een grote meerderheid drugs gebruikt. Hierin willen kijken net als met tomorrowland of we daar ook strenger kunnen optreden. Bijvoorbeeld met drugshonden.

3 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Zie verder dit bericht van OOG TV:

https://www.youtube.com/watch?v=rEzAQ50fh4c


Het CDA in de gemeente Groningen heeft wel een belangrijk onderwerp aan de orde gesteld. Het gaat om preventie van drugsgebruik. Zeker tijdens een energiecrisis, een economische crisis met een hoge inflatie en minder koopkracht, veel depressies bij jongeren, een bouwcrisis (veel jongeren wonen tegen hun zin nog bij hun ouders), etc.

Zijn er ouders die graag willen dat hun kinderen drugs gebruiken? Wat is aan dit plan "hypocriet", Johan?

Het verplaatsen van coffeeshops naar de randen van de stad vind ik een creatief voorstel.

Johan Fehrmann zei

Dag Kees, ik ga hier niet te uitgebreid discusseren. Even, drankprobleem...harddrugs...is een groeiend probleem onder jongeren. Overal slijterijen, een leeftijdsgrens is makkelijk te omzeilen. Whiskey, jenever, rum zijn keiharde harddrugs.Het verwoest levens.
Ik heb liever dat mijn kinderen af en toe een blowtje roken, dan dat ze aan de zuip gaan.
Koffieshops verwijderen betekent terug naar het ondergrondse, naar de straatdealers. Naar slechter spul. De handel en het gebruik zullen intensiveren...mag niet betekent extra lol. Extra drive om te gebruiken.
Het hypocriete zit erin dat slijterijen de schatkist geld opleveren. Koffieshops niet. Verbieden werkt niet, koffieshops naar industrieterreinen buiten de stad verplaatsen ook niet.
Dit is geen pleidooi voor drugsgebruik, gebruik beter niks.

Anoniem zei

De werkelijkheid is dat onze kinderen opgroeien in een wereld waar drank en drugs gewoon normaal verkrijgbaar zijn. Roken wordt als onbeschoft beschoudt, maar drugs doe maar en zonder drank is het feestje niet leuk. Allemaal heel normaal?! Rare wereld.