dinsdag 22 november 2022

RUIMTE EN VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR VLUCHTELINGEN (De Bron i.s.m. Inlia)

 Kanselbrief betreffende opvang vluchtelingen 

Vorige week is er in De Bron een brief van het bestuur van de Protestantse Gemeente Groningen voorgelezen met enigszins ingekort) de volgende tekst.

'Eind augustus is er een oproep gedaan door INLIA om op zo kort mogelijke termijn vluchtelingen op te vangen die letterlijk in de kou stonden in Ter Apel. INLIA is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen. Binnen een weekend waren er verschillende plekken en veel vrijwilligers geregeld en hebben Groningse kerken ruim twee weken crisisopvang kunnen verlenen. Op andere plaatsen is de opvang steeds doorgegaan. 


Ondanks dat er momenteel in de media weinig nieuws is omtrent de omstandigheden in Ter Apel, zijn deze nog steeds niet significant verbeterd en wachten vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden op een plekje. Op vrijdag 4 november is er daarom vanuit INLIA een herhaalde oproep gedaan voor opvangplekken. De Protestantse Gemeente Groningen doet hierbij een gezamenlijke oproep naar de kerken, vierplekken en geloofsgemeenschappen in Stad.


 Deze oproep bestaat uit twee delen; ten eerste vragen we u mee te denken over eventuele beschikbare ruimtes waar opvang gerealiseerd kan worden, voor korte noodopvang maar ook voor langere tijd. Mocht u hier een idee over hebben dan kunt u dit doorgeven aan secak@protestantsegemeentegroningen.nl of rechtstreeks bij INLIA (crisisopvang@inlia-projecten.nl). Daarnaast willen we u vragen om als vrijwilliger mee te helpen op de plekken waar opvang gerealiseerd is. 


De opvang van asielzoekers is en blijft uiteraard een verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid, en INLIA blijft die dan ook met klem daarop aanspreken. Tegelijkertijd kunnen wij als christelijke gemeenschappen mensen in nood niet de rug toekeren.'

Maar dat laatste geldt natuurlijk evenzeer voor ‘niet christelijke gemeenschappen!' 


Koos Meisner, lid van PKN De Bron

8 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

In de buurt van De Bron staat vastgoed aangeboden. Deze ruimten bij het Gezondheidscentrum Beijum staan zeer lang leeg. Misschien kan de eigenaar deze ruimten tijdelijk gratis of tegen een gereduceerde prijs verhuren aan het COA ten behoeve van vluchtelingen/asielzoekers. Op 5 september 2022 heb ik dit telefonisch medegedeeld aan de heer John van Tilborg van de Stichting Inlia (tevens per e-mail). Hij dacht toen volledig ten onrechte dat deze ruimten reeds verhuurd waren. Fout gelezen. Onbegrijpelijk! De heer K. Meisner heb ik begin september 2022 eveneens op de hoogte gesteld. Ik kreeg tot mijn verbazing geen reactie. Wederom onbegrijpelijk!

Noot m.b.t. de mogelijk gereduceerde huur: deze wordt betaald door het COA. Door de rijksoverheid. Niet door de gemeente Groningen.


Zie:

https://www.fundainbusiness.nl/kantoor/groningen/object-88240029-emingaheerd-8/

De vraagprijs is met € 55.000 verlaagd!
De vraagprijs bedraagt nu € 345.000 k.k.

Citaat:

"Huursituatie:

Momenteel is er op de eerste verdieping één kamer verhuurd voor € 328,44 per maand aan Buurtzorg Groningen. De rest van het pand staat momenteel leeg."

Einde citaat.


En dit bericht van het makelaarskantoor:

https://www.tijssenvos.nl/aanbod/bedrijfsaanbod/groningen/koop/bedrijf-514694-Emingaheerd-8/


Citaat:

"OMSCHRIJVING

GEDEELTE VAN HET GEZONDHEIDSCENTRUM BEIJUM | GOEDE BEREIKBAARHEID | MEERDERE VERHUURBARE EENHEDEN

Te koop: in bedrijf- kantoorruimte 'Gezondheidscentrum Beijum' gelegen in de groenste wijk van Groningen, waar o.a. een apotheek, huisartsen, tandarts en een fysio gevestigd zijn.
Er zijn verschillende gebruiksmogelijkheden voor dit pand.

Kadastrale gegevens (het betreft 2 appartementsrechten):
- Groningen AB 2925 A6;
- Groningen AB 2925 A8.

NB: Het betreft de appartementsrechten zoals aangegeven op de bijgevoegde splitsingstekening.

Indeling:

Op de begane grond is een unit van ca. 90 m² met kamerindeling gelokaliseerd die is voorzien van eigen toilet en keuken met inbouwapparatuur.

Op de eerste verdieping is een unit van ca. 310 m² met kamerindeling gelokaliseerd met pantry en toiletten.

Bereikbaarheid:

Uitstekende bereikbaarheid, met de auto via de ringweg en de wijkring goed te bereiken. Per openbaar vervoer is het object goed te bereiken met buslijnen 4 en 163, die recht door Beijum gaan. Reistijd naar de Grote Markt bedraagt een kwartier per fiets en 10 minuten met de auto.

Locatie:

Het gebouw met verschillende zorgfuncties heeft een mooie centraal in de wijk gelegen zicht locatie in de wijk Beijum. Op ongeveer 10 minuten lopen is het winkelcentrum van Beijum gelokaliseerd.

In het winkelcentrum zijn bekende winkels als de Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, de Lidl, Intertoys, Primera en de Zeeman te vinden.

Parkeren:

Openbare parkeerplaatsen aanwezig voor bezoekers van het gezondheidscentrum voor en naast het pand.

Voorzieningen:

- cv-gasketel;
- pantry;
- keuken met inbouwapparatuur;
- brandhaspel en -melder;
- kabelgoten;
- kamerindeling;
- inbouwarmaturen (deels);
- systeemplafond (deels);
- verlichting (deels);
- te openen ramen;
- dubbel glas."

Einde citaat.


Het betreft kantoorruimten. In geval van nood kunnen deze ruimten toch omgezet worden in woonruimten? Het energielabel is A. Heel goed.


Ziet u de synergetische combinatie van vluchtelingen, de aanwezigheid van een gezondheidscentrum, een school met een mooi schoolplein, PKN De Bron tegenover deze school en Buurtzorg Groningen in hetzelfde pand? Middenin de wijk bij de Groene Long van Beijum.

Op de begane grond is de voormalige centrale keuken van de stichting MJD, afdeling Jeugdzorg. Prachtig!


In totaal gaat het om 400 vierkante meter potentiële tijdelijke woonruimte. Kan hierover in rede nagedacht worden?

Anoniem zei

Lekker dan ook van dat rotzooi in de buurt
Berg je spullen op en geen kinderen meer alleen op straat!

Anoniem zei

Laat ze bij jou intrekken dan Kees!

Johan Fehrmann zei

Deze blogger liet met moeite de laatste twee reacties door. Vooral die over 'rotzooi in de buurt.'
Een anoniem die zijn visitekaartje afgeeft, een vluchteling rotzooi noemen.
Ik ben bang dat anoniem zijn mening niet wenst toe te lichten, daarvoor te stiekem.
Toch wel: Beijumnieuws@hotmail.com

Kees Huizenga zei

Zie verder dit bericht van Beijumnieuws van 27 augustus 2022 en mijn reactie aldaar van 28 augustus 2022:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2022/08/zomerbericht-11-verhitte-berichtgeving.html


https://beijumnieuws.blogspot.com/2022/08/kerkgemeenschap-groningen-in-de-bres.html

Van 29 augustus 2022


Plus dit bericht van Beijumnieuws:

https://beijumnieuws.blogspot.com/2022/07/een-gedeelte-van-het-gezondheidscentrum.html

Van 6 juli 2022

Koos Meisner zei

Beste Kees, ik kan me niet herinneren een bericht van je te hebben ontvangen...

Beste Anomiem, in Beijum wonen mensen met (deels oorspronkelijk) tientallen verschillende nationaliteiten. Wat moet jij het vreselijk vinden in zo'n wijk te moeten wonen. Ik heb met je te doen....

Kees Huizenga zei

Zeer gewaardeerde Koos:

ik stuurde op 30 augustus 2022 om 23:38 uur een e-mail naar jouw persoon. Gisteren noemde ik een onjuist tijdstip. Daarvoor mijn excuses.

De twee door jou genoemde e-mailadressen heb ik vanmiddag benaderd. Eveneens de scriba van PKN De Bron.


Ik hoop dat de eigenaar van Emingaheerd 8 zijn pand tijdelijk kan verhuren aan het COA. Emingaheerd 8 is multifunctioneel van aard! Bij de centrale keuken op de begane grond kan een ontmoetingsruimte gecreëerd worden.

Nog beter is dat de gemeente Groningen Emingaheerd 8 gaat kopen. Zeker nu de vraagprijs fors gedaald is.


Verder wijs ik op Ulgersmaweg 51. Het vroegere Bevrijdingsmuseum van het Canadese leger (WO II). Dit grote pand is gemeentelijk eigendom. Een enorme bedrijfsloods, die vertimmerd kan worden tot tientallen wooneenheden (van hout). Voor deze loods dienen sanitaire voorzieningen te komen. Bij de ingang.

Kees Huizenga zei

Vanmiddag heb ik de stadsdeelsecretaris van stadsdeel Oost, mevrouw Barbara Ligtenberg, over deze zaken ingelicht. De gebiedsmanager van stadsdeel Oost wordt door mevrouw Ligtenberg op de hoogte gesteld.

Deze twee zaken kunnen mede worden opgepakt door het domein Maatschappelijk Vastgoed van de gemeente Groningen. Stel dat het pand van Emingaheerd 8 niet meer hoeft te worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen, dan kan dit vastgoed worden gebruikt als dependance van Wij Beijum. Of als dependance van Stadsbeheer Oost en Ten Boer.

Ik herhaal: de grote bedrijfsloods aan Ulgersmaweg 51 is reeds gemeentelijk eigendom.