maandag 7 november 2022

HET IS WEER ZOVER, SINTERKLAASTIJD, HALLO PIET

Het sinterklaasjournaal begon vanavond weer, ruim vier weken voor 5 december. Zie afbeelding.
Vanzelfsprekend belanden we dan ook weer in het Grote Nederlandse Vraagstuk. Blijft Zwarte Piet Zwarte Piet?

Ik heb er het nodige over geschreven en mijn standpunt blijft helder: prima dat Zwarte Piet in de loop der jaren een andere kleur krijgt, maar dram niet zo. Door dat gedram, van onder meer Kick Out Zwarte Piet, duurt de transitie van Zwarte Piet naar voor iedereen Aanvaardbare Piet alleen maar langer. Kijk maar eens op Twitter, de plaatjes van Zwarte Piet vliegen je er momenteel om de oren. Zie tweet helemaal onderaan.

 Ondergetekende is ruim een halve eeuw opgegroeid met Sinterklaas en Zwarte Piet, nooit zag hij er wat kwaads in. En ja, een beetje eelt op de ziel, je niet overal maar gekwetst door voelen, lijkt hem niet verkeerd. Anders kun je bepaalde columns, cartoons en cabaretiers ook wel gaan verbieden. Trouwens, die Sinterklaas is pas een engerd, rooms-katholieke kerk....geef mij de veel aardiger Zwarte Piet maar.

En tja, de absoluten onder ons die van mening zijn dat Zwarte Piet racisme IS, en niet inzien dat de schertsfiguur geïnterpreteerd kan worden als zijnde racistisch, die opstelling biedt ook geen ruimte aan geleidelijkheid. Dramkonterij overheerst, hij moet NU weg! Schiet niet op. De tegensstroming, Zwarte Piet Moet Blijven, wordt er alleen maar vasthoudender van. Deze blogger is een aantal jaren wel eens voor racist uitgemaakt omdat hij zich uitsprak tegen ZP is racisme-gedram.

De pest is dat elk gevoel van humor ontbreekt tussen de fanatieke voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Daarom even twee cartoons toegevoegd aan dit blogbericht (alsof er niks ergers op de wereld is...)

In het Munsterhoes bleef Piet Zwart

Acht jaar geleden stond Beijum landelijk in het nieuws omdat het kinderfeest in verband met de veiligheid werd afgeblazen. Zie nog eens dit bericht en lees vooral ook de heftige reacties.

Een jaar later maakte Sinterklaas de kinderen op Plein Oost wijs dat er geen Zwarte Pieten waren omdat ze allemaal de griep hadden. Hij kwam moederziel alleen
Maar bijna tegelijkertijd, een paar dagen later, kwam Sinterklaas mét Zwarte Pieten in Winkelcentrum Beijum op bezoek. Niks geen flauwekul over onveiligheid, de meeste Pieten waren zelfs van buitenlandse origine, met een donkere huidskleur.
Vijf jaar geleden was er voor het eerst maar een intocht, in plaats van de traditionele twee (Buurthuizen én Winkelcentrum). Er zou geen geld voor zijn...

En kwamen op de intocht van de Goedheiligman gekleurde Pieten mee naar Winkelcentrum Beijum. Zie dit bericht en bekijk vooral ook de video waarop te zien en te horen valt dat volwassenen deze verandering maar niks vinden.

Twaalf jaar geleden signaleerde ondergetekende via Beijumnieuws reeds dat Zwarte Piet aan het verdwijnen was, zie nog eens dit bericht

Beijumer Erik Knollema bekeek Zwarte Piet drie jaar geleden door zijn kinderbril.
 Een Beijumse schreef een column over deze discussie, ze wilde anoniem blijven...
Zwarte Piet heette vroeger Sjaaksjoer
Waarom zwartepieten slachtoffertypes over Zwarte Piet?

De zelfverklaarde Trotse Neger van Beijum (RIP) veegt de vloer aan met mensen die Zwarte Piet racistisch vinden, zie nog eens dit bericht plus video

Over humor gesproken, luister naar deze goedlachse zwarte Beijumer:

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Och het jaarlijkse gejank over clowns. Iedereen is vrij om een sinterklaasfeest met of zonder ZP te organiseren. Sociale mensen, die snappen dat de karikatuur als kwetsend kan worden ervaren, doen het zonder en tokkies doen het lekker met.

Johan Fehrmann zei

De proefperiode van onze gezellige anoniem is eerst weer voorbij. Opvallend, er is nog geen verbetering te zien, onze anoniem moet nog steeds innerlijke zwakte compenseren met hoogdravende en stoere taal. Tokkies , jankeen...maakt indruk...