donderdag 12 augustus 2010

POSTBODE ZIJN WAS OOIT EEN ROMANTISCH BEROEP


Postbode zijn leek me vroeger altijd een leuk beroep. Lekker veel in de buitenlucht, een praatje met die of gene kunnen maken en lekker je eigen ritme of route bepalen. Maar die romantiek is op het ogenblik ver te zoeken want wat kwam eind juni in het nieuws?
DEN HAAG - Alle postbodes van TNT Post die meer dan 25 uur per week werken, verliezen hun baan. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet te vermijden.

Volgens het postbedrijf, met het hoofdkantoor in Den Haag, gaat het om een verlies van duizenden arbeidsplaatsen. De medewerkers hebben vrijdag een brief gekregen van de directie, waarin de maatregelen staan aangekondigd. TNT Post had al eerder aangekondigd dat 11.000 arbeidsplaatsen op de tocht zouden komen te staan. Het bedrijf heeft last van het toenemend gebruik van e-mail en felle concurrentie op de postmarkt. http://www.westonline.nl/nieuwsitem/42479

Deze postbode ontmoette ik enige tijd geleden aan de Holmsterheerd. Lekker op de fiets en met een kortemouwenbloesje aan. Wat een vriendelijk bedrijf zou je zo denken, dat personeel met deze outfit aan tijdens zomerdagen hun rondes mogen doen. Maar wat een harde wetten gelden er in werkelijkheid. Ik weet niet of deze jongedame een vaste medewerkster is of part-time kracht is. Maar je kunt na vele jaren trouwe dienst zomaar op de keien worden gezet. Er is weing romantisch meer van het beroep postbode overgebleven. En het medium waar u nu naar kijkt, het internet, is daar ondermeer debet aan.
In betere tijden zongen de Beates dit nummer over postbodes: http://www.youtube.com/watch?v=N8BPcNUQy-0&feature=related
En Shocking Blue bejubelde het krijgen van een postkaart: http://www.youtube.com/watch?v=yH475IxSMTs&feature=related

Geen opmerkingen: